Wie is er niet onzeker?

Ze zijn er vast: mensen die nooit onzeker zijn. Of nooit onzeker lijken. De meeste mensen die ik ken, hebben er wél af en toe – of vaak! – last van.

Zelf ben ik er ook nog niet vrij van, merkte ik toen ik bezig was met mijn vierjaarlijkse re-certificering voor de beroepsvereniging NOLOC. Had ik wel genoeg laten zien wat ik weet, kan en mijn cliënten te bieden heb?

Onzekerheid is onderdeel van het leven en helpt om je af en toe even op scherp te zetten. Om goed na te denken, te wikken en te wegen. Je bent nog niet zeker over wat je wilt of vindt, dus onzeker. Niks mis mee.

Maar onzekerheid kan ook een enorme belemmering zijn. Een dagelijks obstakel waardoor je minder goed functioneert dan je zou willen. Waardoor je jezelf veel teveel aanpast aan anderen of situaties. Je je afgewezen voelt. Niet verder komt omdat je geen keuzes durft te maken. Of waardoor je met stressklachten rondloopt.

Onzekerheid is niet zomaar op te lossen door te proberen om anders te denken. Het helpt, natuurlijk, om er op een andere manier naar te kijken je onzekere gedachten en gevoelens ‘om te denken’.

De oorsprong van onzekerheid

Er zit echter vaak een diepere laag onder. Ergens in je vroege jeugd is er iets gebeurd waardoor je hebt geleerd om onder bepaalde omstandigheden onzeker te zijn. Dat kan iets heel simpels zijn waar je totaal geen herinnering aan hebt en dat ook helemaal niet belangrijk lijkt. Zoals: je vroeg je moeder om een snoepje, maar zij was net even uit haar goede doen en reageerde wat feller dan je had verwacht. Gevolg: je schrok zo van haar reactie dat je daarna onzeker werd om iets voor jezelf te vragen. Is het haar aan te rekenen? Natuurlijk niet. Zit jij met de gebakken peren? Ja, dat wel.

Lekker dan. Daar ben je mooi klaar mee.

Betekent dit dat je dan maar moet leren leven met je onzekerheid? Dat je nu eenmaal zo bent? Niks aan te doen? Gelukkig niet.

Hoe kom je ervan af

Ten eerste helpen de jaren. Als ik mijzelf vergelijk met mijn tienertijd, en ook nog mijn jongvolwassen leven, dan is er een wereld van verschil. Ouder worden is een natuurlijke manier om te leren relativeren en je minder druk te maken over veel dingen. Aan de andere kant is de overgang een periode waarin onzekerheid weer even de kop op kan steken. Maar voor de meesten gaat die periode gelukkig weer vanzelf voorbij.

Ik ben wie ik ben - Ik kan wat ik kan - En dat is goed genoeg!

Ten tweede helpt het om positief in het leven te staan. Het zonnetje buiten helpt daarbij enorm, maar ook als het buiten grijs en grauw is, kun je jezelf voornemen om de dingen van de zonnige kant te bekijken. Met een positieve mindset en een vrolijk gemoed, is het lastig om heel erg onzeker te zijn. Probeer het maar.

Kost het je moeite om positieve gedachten en gevoelens bij jezelf op te roepen, dan is er misschien wat meer voor nodig. Er zijn vele oefeningen die helpen om wat dieper te analyseren wat de oorsprong van je onzekerheid is. Ik kan je er zo een toesturen als je dat wilt.*

Voor wie dat nog niet voldoende is, kan het een goed idee zijn om je daarbij te laten helpen. Er zijn heel veel professionals die je hierbij kunnen helpen. Ook bij mij kun je terecht als je te grote onzekerheid je belemmert in je leven en in je loopbaan, en als je hiervan wilt loskomen.

Wil je meer hierover weten? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek, dan vertel ik je wat je van mij kunt verwachten en laat ik je alvast ervaren hoe het werkt. Stuur een bericht via de contactpagina, stuur mij een mail of bel mij direct om een afspraak te maken.

* Als je de oefening wilt ontvangen, laat het mij weten via het reactieveld hieronder. Ook als je wilt reageren op dit stukje.

2 reacties op “Wie is er niet onzeker?

  1. STeffie Arends zegt:

    Goede avond, ik ken je nog, bij één van de sessies van het Rotterdams Werkcafé. Ik heb zoveel keren geprobeerd om een baan te krijgen, helaas steeds voor korte duur, daardoor ben ik heel onzeker geworden, maar ik zit ook in een sociale transitie en ben daar ook heel voorzichtig mee, maar over de keuze daar in ben ik niet onzeker.

    • Sigrid van der Laan zegt:

      Beste STeffie, je bent niet de enige die onzeker wordt van steeds weer korte banen. Wat naar voor je! Juist dan is het belangrijk om er alles aan te doen om daar wat aan te doen. Bij sollicitaties helpt het niet als je daar met een onzeker gevoel zit. Is het voor jou duidelijk waarom je steeds weer zonder werk komt te zitten? En belangrijker nog: kun je nog een periode terughalen dat je helemaal niet onzeker was? Niet over werk en ook niet over iets anders? Een oefening uit de NLP is om die positieve herinneringen heel sterk bij jezelf naar boven te halen en te voelen hoe sterk en zelfverzekerd je jezelf toen voelde. Geen makkelijke oefening als je in een dip zit en het zal niet alles oplossen, daar is waarschijnlijk wel wat meer voor nodig, maar wel een die na wat oefening kan werken, al zal het niet alles oplossen. Blijf in ieder geval geloven in jezelf en je keuzes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *