Omgaan met afwijzingen: 5 strategieën om geen last van de ‘nee’ te hebben

Het zou mij niks verbazen als afwijzingen in de top 5 staan van dingen waar we liever niet mee geconfronteerd worden. Bijna niemand vindt het leuk om een ‘nee’ te krijgen. En je hoort bij de meerderheid als je er best een knauw van krijgt. Een afwijzing na een sollicitatie, een offerte, een huwelijksaanzoek. Bij het ene haal je eerder je schouders op dan bij het andere. Maar zeker als je er tijd of geld in hebt geïnvesteerd, je hoop erop hebt gevestigd of als er nogal wat aan gelegen is, dan kan het je best rauw op je dak vallen. Zeker als het de zoveelste is.

Nee

Toch gek, als je bedenkt dat ‘nee’ één van onze favoriete woordjes was rond ons derde levensjaar. Doe een peuter een willekeurig verzoek en het antwoord is een uitdagend ‘nee’. Ongetwijfeld was het een woordje dat we zelf ook al veel hadden gehoord. Heel veel last hadden we er niet van. We gaven gewoon net zoveel nee’s terug. Ook in de latere kinderjaren kwam de ‘nee’ regelmatig op ons pad. Een korte teleurstelling en boosheid daargelaten, trokken we onze schouders op en gingen verder met spelen.

In ons volwassen leven ging het mis. De nee’s hadden grotere consequenties, waaronder financiële en emotionele. Spelen doen we niet veel meer en onze schouders erover ophalen werd ook steeds moeilijker. We voelden het als een persoonlijke afwijzing.

Bij mijn loopbaancliënten merk ik hoeveel last velen hebben van de afwijzingen op sollicitaties. De eerste komt hard aan, zeker als je dacht zo weer een baan te hebben. En vervolgens kan het een behoorlijke impact hebben als het zoekproces langer gaat duren. Met als gevolg dat na een tijdje de spirit eruit kan gaan. Dat straal je dan weer uit, wat niet bevorderlijk bij het krijgen van de ‘ja’.

Tijd dus om er op een andere manier mee om te gaan.

5 strategieën om met afwijzingen om te gaan

Ook jij kunt je trainen in het omgaan met afwijzingen. Bijvoorbeeld aan de hand van een van de volgende strategieën:

Strategie 1: Schouders ophalen en verder spelen

Neem net als in je kindertijd de afwijzing wat minder serieus en neem deze zeker niet persoonlijk. Hoe? Door je te realiseren dat mensen het over het algemeen helemaal niet leuk vinden om je af te wijzen. De meeste afwijzingen zijn niet tegen jou gericht, maar voor iets of iemand anders.

Dus haal de emotionele lading ervan af en laat niet toe dat je je persoonlijk afgewezen voelt door de afwijzingen. Haal letterlijk je schouders op en ga verder met waar je mee bezig was. Of beter nog: ga iets doen waar je vrolijk van wordt. Spelen of zo.

Strategie 2: Voel de afwijzing

Soms is de lading te groot om je schouders op te halen en verder te gaan. In dat geval is het goed om even naar je gedachten en gevoelens te kijken. Waarom raakt deze afwijzing je zo? Welke overtuiging zit eronder? Welk verlangen? Welk patroon? Welke onverwerkte emoties? Dat zijn jouw issues om aan te werken. Analyseer bij de volgende of meest recente afwijzing waar je staat in je verwerkingsproces:

Strategie 3: Leer incasseren

Oefen jezelf in het krijgen van afwijzingen. Zoek ze op. Bijvoorbeeld door een week lang de hele dag door dingen te vragen aan mensen waarvan je zeker weet dat je er een ‘nee’ op krijgt. Net zolang tot je er lol in krijgt om afwijzingen te verzamelen. Yes! Weer een nee!

Strategie 4: Leer ‘nee’ zeggen

Sommigen die last hebben van afwijzingen, vinden het zelf moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Dan komt de ‘nee’ van een ander des te harder binnen. Neem een week de tijd om overal ‘nee’ op te zeggen, net als het driejarige kind. Op alles. Natuurlijk kun je het gevraagde alsnog doen als je dat dat wilt. Het gaat om de oefening.

Strategie 5: Draai de gedachte om

Ik weet nog dat ik een keer een afwijzing kreeg en opgelucht was. Het was niet de juiste plek geweest voor mij. Je kunt deze opluchting bewust creëren door te gaan herkaderen. Ga er bij iedere afwijzing vanuit dat het maar goed ook is. Stel je voor dat het een ja was geweest, dan had je nu op de verkeerde plek gezeten. Daar moet je toch niet aan denken!

Wat wordt jouw strategie? Neem de uitdaging aan en ga ermee experimenteren. Ik hoor graag van je wat wel voor jou werkt en wat niet.

Lastig om dit in je eentje te doen? Ik help je hier graag bij. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of maak meteen een afspraak voor een coach- of trainingssessie.

Of schrijf je vraag of opmerking hieronder en kom daarna nog eens terug om mijn reactie te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *