Lenteschoonmaak: je huis of jezelf? Kom los van de chaos in je hoofd

Een paar decennia geleden was het nog heel normaal om in de lente een grote schoonmaak te houden. Alle kasten en lades kwamen aan de beurt, tot alles weer fris en opgeruimd was. Voor onszelf zou het ook goed zijn om af en toe ons eigen systeem weer even op te schonen en te ordenen. We worden overvoerd met informatie en prikkels, we raken door steeds meer dingen getriggerd en als je niet uitkijkt, raakt je hele systeem overvoerd. Chaos in je hoofd.

De grote schoonmaak: Free Creative Common Images from Picserver https://www.picserver.org/photo/8496/Cleaning.html

De lente is een geweldig moment om je huis of werkomgeving op te ruimen. Zet de ramen open, laat frisse lucht binnenwaaien, ruim iedere dag een kast of lade op. Beslis voordat je de spullen terugzet, of je dit object nog nodig hebt of eraan gehecht bent. Zo niet: gooi het weg of pak een doos waar je vanaf nu spullen voor de kringloop in doet. Het letterlijk opruimen van je leef- en werkomgeving helpt om ook in je hoofd het een en ander op te ruimen. Om ook in privé en werksituatie prioriteiten te kunnen stellen.

Maar vaak is dat niet genoeg. Als je teveel stress en onrust ervaart, heb je een ander soort grote schoonmaak nodig. Chaos in je hoofd helpt niet bepaald om effectief en efficiënt te zijn of beslissingen te nemen, laat staan met iets nieuws te beginnen. Dat kan betekenen dat je in jezelf nog iets op te ruimen hebt.

Mentale schoonmaak

Ga eens na bij jezelf: hoe voel jij je aan het einde van de dag? Vol energie omdat je een heerlijke (werk)dag hebt gehad? Futloos omdat je je met dingen hebt beziggehouden die je nauwelijks interesseren? Omdat je met teveel – of juist te weinig – mensen contact hebt gehad? Teveel of te weinig prikkels had? Kun je jezelf zijn of ben je je voortdurend aan het aanpassen?

Het is goed om regelmatig een check-up bij jezelf te doen om na te gaan of je nog wel zo happy bent met je werk, je privéleven, met jezelf. En zo niet, om daar wat aan te doen. Stoppen met wat niet meer bij je past, meer gaan doen van wat je leuk vindt, herdefiniëren wat niet meer leuk lijkt maar waar je (nog) geen afscheid van wilt nemen.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hebben we helemaal niet door waarom dingen niet lekker lopen. Waarom we steeds op een bepaalde persoon heftig reageren, waarom een blik ons kan doen krimpen, we ons opeens onzeker voelen, een bepaalde geur of geluid ons steeds weer opschrikt, een foutje ons slapeloze nachten bezorgt.

Als je effectief je systeem wilt opschonen, dan kan het helpen om daar hulp bij te vragen. Voor het opruimen van je huis vraag je je beste vriend(in) of schakel je een opruimcoach in. Voor het helpen opruimen van je mentale systeem, kun je terecht bij een psycholoog (als je bereid bent om 4 maanden op de wachtlijst te staan), of kun je terecht bij een coach die hierin gespecialiseerd is.

Lenteactie

Chaos in je hoofd? LenteactieWil je hier hulp bij? Ook bij mij ben je van harte welkom. Ik help je graag om van de chaos in je hoofd af te komen.

Speciaal vanwege mijn verjaardag heb ik een lenteactie waar je gebruik van kunt maken. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden: Lenteactie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *