Ik vind mijn werk niet meer zo leuk

“Vroeger vond ik mijn werk erg leuk. Maar de laatste tijd is er veel veranderd en nu zit ik er niet meer op mijn plek.”

Dit hoor ik de laatste tijd steeds vaker. Zowel van mensen die hun baan inmiddels kwijt zijn als die er nog middenin zitten. En dat kan heel frustrerend zijn.

Je werk is niet meer dezelfde als waar je op gesolliciteerd hebt. Taken die je juist zo leuk vond, zijn bij een andere afdeling gelegd of je krijgt er geen tijd meer voor en je baan voelt nu wat uitgekleed. De organisatie en de omgangsvormen zijn veranderd op een manier die niet bij je past. Er worden opeens vaardigheden van je verwacht waar je je niet zo zeker bij voelt. En vul verder maar in.

Een nieuwe manager, een reorganisatie, een fusie of wat de reden ook mag zijn, het is er voor wat jou betreft niet beter op geworden.

Een verandering

Veranderingen vinden altijd plaats in organisaties. We begrijpen allemaal dat dat logisch en nodig is. Zelfs als we er niet blij mee zijn, kunnen we het vaak wel snappen. De vraag is of je het daarbij wilt laten.

Nu de arbeidsmarkt weer wat aantrekt, merk ik dat meer mensen er serieus mee bezig zijn hoe ze verder willen in hun loopbaan. Een ander bedrijf, of misschien zelfs heel ander soort werk.

Dit kan best een onrustig gevoel geven. Vooral als je nog niet weet wat je wilt. Of denkt dat wat je wilt niet haalbaar is.

Niets doen en het maar laten gebeuren, werkt niet. Als er iets van je gevraagd wordt waar je niet achter staat, dan breekt dat je uiteindelijk op. Je raakt gestrest, voelt je moe en de balans raakt een beetje zoek. Als je niet uitkijkt, ga je op een zeker moment zelfs ongemerkt minder goed presteren en krijg je opeens een slecht-nieuwsgesprek te verwerken.

Dan kan je maar beter zelf de beslissing nemen.

Een besluit

Ervan uitgaande dat er wat de organisatie betreft geen weg terug is op de ingeslagen weg, zijn verschillende opties. Om er eens drie te noemen:

  1. Je houdt vast aan je huidige zekerheden, blijft je werk zo goed als je kunt doen en hoopt er het beste van.
  2. Je zoekt een vergelijkbare baan maar bij een ander bedrijf of zelfs in een hele andere sector.
  3. Of je besluit het roer helemaal om te gooien en iets heel anders te gaan doen.

Ieder van deze opties kan de juiste keuze voor jou zijn. Tegelijkertijd vraagt iedere optie iets anders van je.

Optie 1 vraagt van je dat je zo goed als je kunt meebeweegt met de veranderingen in de organisatie. Je kunt daarvoor op zoek gaan naar die elementen die je nog wel aanspreken in je huidige takenpakket en de cultuuromslag. Door vooral te focussen op wat goed gaat en probeert om zoveel mogelijk taken die je leuk vindt naar je toe te trekken, kun je je baan naar omstandigheden zo interessant mogelijk houden.

Gisteren sprak ik bijvoorbeeld iemand die sinds een tijdje verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheid heeft moeten inleveren, en om die reden lid is geworden van de OR.

Een nieuwe weg

Optie 2 – vergelijkbaar werk bij een andere werkgever – kost je een deel van je vrije tijd, namelijk om op zoek te gaan naar vacatures en om te netwerken. Het updaten van je curriculum vitae naar de huidige maatstaven, actief zijn op LinkedIn, een goede brief schrijven: dat kost best wat energie, zeker als het al lang geleden is sinds je voor het laatst gesolliciteerd hebt. Maar het geeft wel een goed gevoel om de regie in eigen hand te nemen.

In mijn praktijk krijg ik steeds meer mensen die hiervoor kiezen. Ze wachten het slecht-nieuwsgesprek niet af.

Optie 3 – een hele nieuwe richting op gaan – is voor sommigen makkelijk, namelijk als je eigenlijk al lang weet wat je graag zou willen doen. Je bent bijvoorbeeld een geweldige hobby-fotograaf of wilt al jaren een chocolade- en koffiewinkel beginnen. Dan is het een kleine stap om te onderzoeken of dit financieel haalbaar voor je is en of er een markt voor is.

Maar als je eigenlijk geen idee hebt wat je zou willen of als je zoveel leuk vindt dat je niet kunt kiezen, dan kan dit een hele opgave zijn. Leuk, spannend, ja. Makkelijk? Nee. Moet je je daardoor laten weerhouden? Natuurlijk niet. Het kost alleen misschien wat meer tijd.

Wat is jouw frustratie?

Loop (of liep) jij af en toe tegen de grenzen van je baan aan? Vind je je werk niet meer zo leuk? Wat zou jouw optie zijn? Heb je daar een vraag over?

Stel je vraag in de commentaarbox hieronder. Je krijgt gegarandeerd een reactie.

Of meld je aan voor een gratis loopbaangesprek tijdens de Week van de Loopbaan van 18 t/m 24 september.

Klik hier voor meer informatie of meld je meteen aan op info@sigridvanderlaan.nl. Of klik op het plaatje om de flyer te downloaden.

 

Sigrid van der Laan helpt mensen om de plek in te nemen die voor hen bestemd is en hun potentie tot volle ontwikkeling te brengen. Meer werkplezier, scherpe doelen en een heldere focus, dat zijn succesfactoren waar wij aan werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *