Jezelf aanpassen tot je erbij neervalt, of…? Herken je behoeften

Wij mensen zijn heel goed in ons aanpassen. Thuis zitten we misschien wel met onze voeten op de bank, maar op het werk of bij een klant doen we dat niet zo snel. Bijna iedereen herkent het wel: in je privé-omgeving praat en doe je anders dan als je in een professionele of formele setting zit. We passen ons aan de situatie aan. De meeste mensen dan, er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Er is niks mis met ons aanpassen aan de omgeving waar wij op dat moment zijn. Als het goed is, hebben wij als kind geleerd hoe wij ons ergens behoren te gedragen. En om aan verwachtingen te voldoen. Zelfs de mensen die zeggen dat ze altijd zichzelf zijn, passen zich onbewust aan.

Het gaat pas mis als je in een werksituatie (of privésituatie) continu jezelf aan het aanpassen bent. Bijvoorbeeld: van nature trek je jezelf graag terug in jezelf, maar je omgeving zegt steeds: “Joh, doe eens gezellig, kom erbij.” Je komt er dus bij, praat zo goed als je kunt mee in de groep en voelt je daarna bekaf.

Of: voor jou is het belangrijk om de tijd te nemen zodat je alle voors & tegens en alle ins & outs goed tegen elkaar af kunt wegen. Maar op je werk is het nodig om snelle beslissingen te nemen, risico’s te nemen en snel in actie te komen. Binnen de kortste keren voel je je gestrest of tekort schieten.

Een tijdlang gaat dit goed. We zijn flexibel genoeg. En als we in vrije tijd zorgen dat we voldoende energie opbouwen, kunnen we dit lang volhouden. Maar wat als het je niet lukt om dagelijks je energielevel weer aan te vullen? Je merkt bijvoorbeeld dat je ’s morgens niet uitgerust je bed uitkomt. Of dat je na het werk alleen nog maar op de bank wilt ploffen, zonder zin om nog iets leuks te doen. Of je merkt dat je continu ‘aan’ staat, moeite hebt met ontspannen, snel geïrriteerd of rusteloos raakt.

Aanpassen of bij jezelf blijven vs ontspanning en stress

In theorie is het heel eenvoudig.

Direct versus indirect

Ben je iemand die van nature meer tijd nodig heeft om over de dingen na te denken, die graag alleen zit, die energie en inspiratie haalt uit de eigen belevingswereld? Iemand die het in coronatijd heerlijk vond om die kantoortuin uit te zijn en thuis veel lekkerder opschoot?

Zorg dan voor voldoende ‘me-time’. Ga in je eentje (of met je partner) wandelen of fietsen, laad je energie op door op de bank te cocoonen met een boek, Netflix of een goed een-op-een-gesprek. De werkomgeving die bij je past, is er een waar je niet teveel wordt gedwongen om in een grote groep mee te doen. Een omgeving waar veel duidelijkheid is over je taken en verwachte resultaten. Een omgeving waarin je de tijd krijgt om je werk in jouw tempo te doen. En waar veranderingen elkaar niet opvolgen.

Ben je daarentegen iemand die mensen om zich heen nodig heeft? Kwamen bij het eindeloze verplichte thuiswerken de muren op je af? Krijg je energie van de interactie met andere mensen? Ben je iemand die houdt van dynamiek, snelle acties, eerst doen dan denken, afwisseling, die geniet van aandacht en een beetje avontuur?

Zoek dan je ontspanning met vrienden en kennissen, creëer een omgeving waar mensen graag naar je luisteren. Daag jezelf uit door met anderen naar de sportschool te gaan, ga de competitie aan met jezelf en anderen. De werkomgeving die daarbij past, is er een waar voortdurend wat gebeurt en waar innovatie bij de kernwaardes hoort. Een omgeving waarbij je veel samen met anderen kunt werken, je alles mag uitproberen, risico’s genomen mogen worden en fouten geen issue zijn.

Taakgericht versus mensgericht

Sommige mensen zijn meer taakgericht, anderen meer mensgericht. Herken jij in jezelf dat je eerst de klus wilt klaren voordat je rustig gaat zitten? Dat je graag meteen aan het werk gaat en weleens vergeet te vragen aan je collega’s hoe hun weekend was?

Jouw ontspanning komt als je hebt afgerond wat er voor vandaag op het programma stond. Echter: leg de lat niet te hoog, want dat is je valkuil. Je ideale werkomgeving is er een waar gewaardeerd wordt dat jouw focus ligt bij wat je te doen hebt. Een waarbij er niet van je verwacht wordt om continu te socializen. Dat wil je wel, maar eerst de taak, dan de gezelligheid.

Ben je daarentegen iemand die behoefte heeft om eerst contact te leggen met anderen en ervan houdt om actief te werken aan een goede sfeer? Iemand die eerst een babbeltje wil maken voordat je aan de slag kunt? Wil je graag eerst je verhaal kwijt voordat je aan het werk gaat of nodig je zelf een ander makkelijk uit om zijn of haar hart te luchten?

Dan heb je een werkomgeving en -cultuur nodig waarin jouw interesse en gezelligheid gewaardeerd worden. Een plek waar het prima is dat er regelmatig even onderling gepraat wordt. Een omgeving waar de mens voorop staat, niet het product. Je ontspanning haal je uit de interesse voor en contact met mensen.

DISC

Waarschijnlijk heb je het een en ander herkend in jezelf. We hebben bijna allemaal de neiging om aan verwachtingen te willen voldoen en onszelf voorbij te lopen. De theorie is meestal makkelijker dan de praktijk. Wil je jezelf beter leren kennen en weten wat je kunt doen om te ontspannen of de juiste omgeving voor jezelf te creëren? Klik dan hier en maak een afspraak om je eigen behoeften en gedragspatronen te leren kennen.

Je reactie op dit artikel wordt erg gewaardeerd. Laat je vraag of mening achter in de commentaarbox hieronder of stuur mij een bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *