De Wijsheid van de Olifant deel #1

Een tijdje geleden zag ik een documentaire over olifanten, mijn lievelingsdier. Genietend van de informatie over dit gevoelige, intelligente en solidaire dier, zag ik opeens diverse parallellen met het menselijke leven en de samenwerking binnen teams.

In navolging op de lessen van de gans (zie het filmpje dat ik tijdens teamtrainingen en workshops gebruik), nu dus de Wijsheid van de Olifant. Wat kunnen we leren van de Afrikaanse olifant? Wat maakt de olifant tot een van de grootste overlevers van de natuur?

Deel #1 van de Wijsheid van de Olifant:

Ten eerste de efficiëntie van de fysiologie van de olifant. Een olifant is een log, traag bewegende kolos met enorme oren die 20% van hun lichaamsoppervlak in beslag nemen. Hun rimpelhuid helpt om water, modder en stof vast te houden waarmee zij koel blijven. Hun bewegingen zijn langzaam waardoor zij weinig energie verspillen wanneer dat niet nodig is.

Les 1: De externe omstandigheden kun je niet (in je eentje) veranderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je je hier zo goed mogelijk aan aanpast. Ga bewust om met de tijd en energie die je beschikbaar hebt en verspil deze niet aan zaken die er voor jou niet toe doen.

Olifanten hebben een enorm dikke huid, op sommige plaatsen zelfs zo’n 2,5 centimeter, bijvoorbeeld op de rug en het hoofd. Hierdoor is de olifant beschermd tegen allerlei invloeden en kan heel wat hebben. Toch is de huid gevoelig genoeg om vliegen te voelen en temperatuurverschillen waar te nemen.

Les 2: Laat negatieve opmerkingen en andere dingen die je schade kunnen berokkenen, zoveel mogelijk langs je heen glijden, zonder daarin door te schieten en ongevoelig te worden.

Olifanten kunnen regen opsporen ook al is die honderden kilometers ver weg. Hoe onwaarschijnlijk dat ook lijkt: dat doen zij door middel van hun poten waarmee zij bepaalde frequenties kunnen oppikken.

Lessen van de OlifantLes 3: Vertrouw op je fingerspitzen-gevoel en maak gebruik van je intuïtie om te weten waar je heen wilt en welke doelen je jezelf stelt.

Het bijzondere van de slurf van de olifant is, dat deze enorm sterk, buigzaam en gevoelig is. Daardoor kan de olifant zowel bomen omver trekken en takken afbreken als kleine blaadjes van de grond pakken.

Les 4: Kracht, flexibiliteit en sensitiviteit zijn een gouden combinatie. Door deze in jezelf en/of je collega’s of partner te stimuleren, kun je bergen verzetten zonder dat dit moeite lijkt te kosten.

Olifanten hebben een fenomenaal lange termijn geheugen. Hun vermogen om te leren en te onthouden heeft hen geholpen om te overleven. In tijden van extreme droogte, zijn de oudere vrouwtjes in staat om de kuddes naar een waterplaats te leiden naar gebieden honderden kilometers van hun thuisbasis. Zij kunnen zich zelfs de exacte locatie herinneren van een waterplaats waar zij 30 jaar geleden voor het laatst zijn geweest.

Les 5: Vertrouw op de kennis en ervaring van je oudere collega’s of medewerkers bij het stellen van doelen en strategieën. Zij weten vaak uit ervaring wat werkt en wat in het verleden al eens vergeefs is geprobeerd. Nieuwe, flitsende ideeën zijn niet altijd beter dan de gedegen ervaringsdeskundigheid van de nestors in het team. 

Bij een overvloedige waterbron drinken olifanten soms wel 220 liter water op een dag. Hierdoor kunnen zij, net als kamelen, tijden van droogte lange tijd overbruggen zonder in de problemen te komen. Hun uithoudingsvermogen is dan ook enorm.

Les 6: Zorg goed voor je reserves. Je zult soms een lange adem moeten hebben om je doelen te bereiken en dan is het verstandig om de middelen die je tot je beschikking hebt, goed te gebruiken. 

Wordt vervolgd …

Is er een les die jij hieraan zou kunnen toevoegen? Welke van deze lessen is op jou van toepassing? Ik lees graag jouw inbreng in de commentaarbox hieronder.Deel met netwerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *