Vijf tips om je vakantiegevoel vast te houden

Ben jij bekend met het post-vakantie syndroom? Je kent dat wel, dat je tijdens de vakantie geniet van het goede leven. Dat je je eigen ritme volgt, doet waar je zin in hebt en wanneer je daar zin in hebt. En dat je dan, als je weer terugkeert naar de dagelijkse routine, een paar dagen – of soms zelfs langer – nodig hebt om weer ’te landen’? En dat je daar eigenlijk geen zin in hebt?

De zomer is bij uitstek een moment om te voelen of je nog tevreden bent met je leven en loopbaan. Dat geldt helemaal als je op vakantie bent (geweest), maar ook als je thuis blijft, werkt dit effect. In de zomer is alles letterlijk en figuurlijk lichter. Misschien sta je daardoor optimistischer in het leven. Misschien geef je in je vakantie meer dan anders toe aan je behoefte om te genieten en voel je je vol energie om alles wat je wilt, op te pakken.

Maar opeens is dan de vakantie afgelopen en is de zomer over het hoogtepunt heen. Als je een gevoel van spijt hebt dat je ‘terug moet naar het dagelijkse leven‘, dan ben je niet de enige. Dat geldt des te sterker als je weer terug moet naar een baan waar je niet (meer) zo happy in bent. Of waar je zelfs ronduit genoeg van hebt. Misschien omdat je weer minder tijd kunt gaan besteden aan die dingen waar je tijdens je vrije tijd uren en uren in hebt gestoken. Gewoon omdat je er zin in had en van geen ophouden wist.Post Vacation Stress Disorder

Voor veel mensen is een reis of vakantie een periode die los staat van het gewone leven. Een paar weken waarin je meer dan anders je natuurlijke ritme volgt, beslissingen neemt op basis van wat goed voelt, waarin je leuke dingen doet. Terug naar huis en weer aan het werk gaan, wordt dan ‘het gewone leven’ genoemd. Of: ’terugkeren naar de realiteit’. Maar is het goede gevoel dat je tijdens je vakantie hebt, niet net zo reëel als je dagelijkse verplichtingen? Zou het niet net zo gewoon moeten zijn om je zo te voelen?

Stel dat je vanaf nu accepteert dat je niet van vakantie naar vakantie hoeft te leven. Dat je je leven zodanig kunt veranderen dat je je iedere je bezighoudt met wat je leuk vindt. Met datgene waar je zin in hebt en op het moment dat je er zin in hebt. De eerste stap is om te accepteren. Je hoeft het nog niet te geloven of te weten hoe je dit moet bereiken.

Denk eens terug aan je vakantie of een andere periode waarin je zelf (grotendeels) je tijd kon invullen. Hoe laat sta je dan op? Wat doe je tijdens de dag? Ben je actief op zoek naar ervaringen? Of zit je het liefst met een boek over de branding te staren? Wat doe, zie of ervaar je op de momenten dat je je volmaakt gelukkig voelt?

Kijk vervolgens naar wat je daarvan kunt meenemen naar het deel van je leven waarin je woont, werkt, liefhebt en boodschappen doet. Wat kun je veranderen waardoor je ook op werkdagen recht kunt doen aan je natuurlijke ritme en de dingen waarvan je in een flow raakt? Kom je in je vakantie ’s morgens maar langzaam op gang? Kies er dan voor om je afspraken en intensieve taken pas na 11.00 uur in te plannen. Ben je in je vakantie steeds op zoek naar nieuwe ervaringen en ben je nooit lang met hetzelfde bezig? Zorg dan tijdens werkdagen voor veel afwisseling tussen je taken en laat langdurige projecten waar je een lange adem voor nodig hebt liever aan iemand anders over.

Zorg dat je je dagelijks met iets bezighoudt waar je hart ligt, waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Vermijd dingen die je energie kosten maar niks positief opleveren.

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. En zorg dat je helder op een rijtje hebt wat je wilt en waar je je tijd in wilt steken. Dat zal je helpen bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. De antwoorden zijn er al, je hoeft ze alleen nog maar naar boven te halen.

En niet te vergeten: Vertel de mensen met wie je werkt en samenleeft wat je aan het veranderen bent om je leven meer te leiden volgens jouw ritme en wensen. Vertel hen ook dat je hierdoor beter gaat functioneren Groeten uit Vlaardingen(vooral goed als je partner, leidinggevende en collega’s dit horen). Want je bent nu eenmaal op je best als je doet waar je hart ligt.

Hoe voelde jij je na je vakantie? Hoe tevreden ben je nog bent met je leven en loopbaan en hoe graag wil je in actie komen? Deel het hieronder of stuur mij een mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.