Vijf kleine tips voor grote stappen

Soms sta je in je leven opeens voor een grote stap. Je wilt bijvoorbeeld voor een jaar of wat naar het buitenland maar weet nog niet hoe je dat moet realiseren. Of je wilt een carrièreswitch maken en hebt nog geen idee wat je zou willen of kunnen. Misschien wil je een boek schrijven en publiceren, wil je de demonen uit je verleden achter je laten of wil je je grote droom waarmaken. Maar misschien wil je alleen maar eindelijk een baan vinden nu je al zo lang zonder werk zit.

Het kan verlammend werken wanneer je voor een stevige taak of een grote stap staat, of dat nu uit eigen keuze is of niet. Je zou niet de enige zijn die bij voorbaat alles op een rijtje probeert te krijgen wat er moet gebeuren om je doel te bereiken. En wat er allemaal voor barrières op je pad kunnen komen. Je zou ook niet de enige zijn die hier overweldigd door raakt.

Mafalda met kluif als fotolijstje3Zelf kreeg ik laatst ook een stevige kluif. De tante die voor mijn pleegkinderen in Nicaragua zorgt, is begin dit jaar getroffen door een hersenbloeding. In mijn hoofd begon zich een heel panorama af te spelen van consequenties die dit voor de kinderen -19 en 15 jaar – zou hebben, wat er allemaal zou moeten gebeuren om hun toekomst zeker te stellen, wat er allemaal mis zou kunnen gaan, waar ik oplossingen voor zou moeten vinden, waar ik het geld vandaan zou moeten halen om hun verdere opleiding zeker te stellen, hoe ik zo snel mogelijk op het vliegtuig kon springen om hen bij te staan en wat ik daarvoor nog zou moeten regelen en doen, en nog heel wat meer. Voldoende om behoorlijk gestrest van te raken.

Tot ik mij realiseerde dat een grote stap in kleine, behapbare stapjes te verdelen is, waarmee het een stuk eenvoudiger wordt. Gaandeweg merkte ik bovendien dat zich onverwachte oplossingen aandoen die ik zelf nooit had kunnen bedenken. En zo werkt het met alles, of het nu werk zoeken, een probleem oplossen of je droom realiseren is.Iedere reis om de wereld begint met de eerste stap

Het is onmogelijk om alle stappen van tevoren al te kunnen overzien of te plannen. En het heeft geen zin om je bij voorbaat al druk te maken over dingen die mis kunnen gaan. Je weet niet of het gaat gebeuren en dan heb je voor niets zoveel (negatieve) energie aan je zorgen besteed.

Belangrijker nog: je kunt maar beter je doel voor ogen houden in plaats van het proces, en je open stellen voor oplossingen die zich aandoen. 

Een paar tips uit het leven gegrepen:

Tip 1: Denk in termen van WAT je wilt bereiken, niet HOE je het wilt bereiken. Ofwel: hou je einddoel voor ogen maar probeer niet de weg ernaar toe tot in de puntjes uit te stippelen. Verrassende mogelijkheden dienen zich aan als je er open voor staat.

Tip 2: Denk in kleine stapjes die eenvoudig te nemen zijn. Deel je einddoel op in kleine, behapbare stukjes en begin eenvoudigweg met de eerste. Om de vaart erin te houden bij grote plannen of wensen, kun je drie actiepunten per keer aanhouden. Roep jezelf terug als je weer te ver weg gaat denken en zet jezelf ertoe om iedere stap af te ronden voordat je je druk maakt over de volgende.

Tip 3: Je hoeft het niet alleen te doen. Anderen hebben het vóór jou al eens gedaan; door van hun ervaringen te leren maak je het voor jou makkelijker. Er is altijd wel iemand te vinden die zin en tijd heeft om jou te helpen. Er is keuze genoeg aan mensen om even mee te sparren.

Tip 4: Denk niet bij voorbaat al aan wat er mis zou kunnen gaan. Misschien gaat er niks mis en maak je je voor niets zorgen, en anders kun je altijd terug gaan naar de vorige tips.

Tip 5: Kom in actie! Laat je niet tegenhouden door angst voor het onbekende of door uitstelgedrag (“Ik zou eigenlijk een keer …”).Ik zou eigenlijk een keer ...

NB Sta je voor een beslissing of een grote stap en weet je niet hoe je de keuze moet maken? Kijk dan even naar mijn blog over het maken van keuzes.

Dan is nu de beurt aan jou:

Hoe sta jij hierin? Wat is een grote stap of beslissing waar jij voor staat? Welke droom, wens of plan wil jij in vervulling laten gaan? 

Plaats jouw plan, droom of wens in de commentaarbox hieronder en/of deel jouw tips.Deel met netwerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *