Hoe manage je je energie – vakantietips om je energie op te laden

We hebben het allemaal wel eens nodig om energie op te laden. De veer kan nu eenmaal niet altijd gespannen zijn en een mens heeft regelmatig even rust nodig. Daar zijn vakanties onder andere voor bedoeld.

Echter, uitrusten en energie opladen is voor de een heel anders dan voor de ander.

Nu de vakantie er weer aan komt – of al begonnen is, kun je zien dat je hier op verschillende manieren mee om kunt gaan.

Misschien heb jij al een week vóór je vakantie alles af en ben je alleen nog maar wat aan het opruimen. Maar je kunt ook horen bij de groep mensen die vlak voor de vakantie die enorme berg werk zit liggen die nog moet worden weggewerkt. De Alpen zijn er niks bij. De adrenaline stroomt door je bloed en de energie kan niet op. Of je wordt juist met de dag improductiever want je moet nog zoveel en je was al zo moe.

Van hard werken word je moe. Dat geldt voor de meeste mensen. Werken geeft echter ook veel energie. Dat geldt niet voor iedereen.

Als je ’s avonds altijd bekaf of lusteloos neerploft en de volgende dag nog steeds niet in je energie zit, dan kan het zijn dat er iets in de balans zoek is.

De vorige keer had ik het over gedragsstijlen en hoe je hierop kunt inspelen bij sollicitaties. Nu wil ik hebben over gedragsstijlen in combinatie met het managen van je energie.

Herken je behoefte

Mensen die zich herkennen in de dominante gedragsstijl, hebben er behoefte aan om de touwtjes in handen te houden. Om beslissingen te kunnen nemen, resultaten te boeken en te winnen. Zit je in een situatie waarbij je er moeite mee hebt dat anderen jou vertellen wat je moet doen of waarin alles langzamer gaat dan jij zou willen, dan zit je misschien in de positie waarin je bepaalde behoeftes van jezelf onderdrukt. Je wordt minder assertief.

Als je dit herkent, dan is de oplossing voor jou om fysieke inspanning te doen, bijv. een half uur per dag sporten. Een actieve, sportieve vakantie met bergbeklimmen en andere uitdagende activiteiten is dan jouw ding. Zoek het risico, de spanning, de competitie met jezelf.

Maar als je juist doodmoe bent van het aldoor beslissingen nemen en de haantjescultuur waar je niet bij past, dan kun je beter regelmatig even helemaal niets doen. Een vakantie waarin niets hoeft, waarin je heerlijk kunt relaxen zonder te doen wat van je verwacht wordt, is dan jouw bestemming.

Mensen met de invloed gedragsstijl, hebben behoefte aan contact met andere mensen, lekker kletsen, anderen kunnen inspireren. Zit je het grootste deel van de dag alleen, dan kun je daar bekaf van worden. Al je energie vloeit uit je weg. Jouw manier om weer energie op te laden, is dan om de sociale interactie op te zoeken, dagelijks onder te mensen komen om bij te praten. Groepsvakanties zijn een uitkomst, of een stedentrip, lekker terrasjes pakken of op de camping je bij een groep aansluiten.

Zit je in het dagelijks leven juist meer onder de mensen dan je lief is – voor sommige mensen is de kantoortuin een absolute ramp – dan kun je energie bijtanken door juist dagelijks je een half uur terug te trekken en niets te doen. Hooguit een beetje nadenken. Sla dan eens een kasteel, berg of campingfeestje over, ga lekker zonnen of lees een boek.

Mensen met het stabiele temperament houden van routine, harmonie en zijn echte teamspelers. Herken je je hierin en zit je in een omgeving die voortdurend verandert, het tempo enorm hoog is, je om de haverklap weer beslissingen moet nemen en waarin veel conflicten zijn, dan vreet dit energie. Dagelijks een half uur niets doen of een beetje tuinieren doet wonderen. Plan je vakantie zodat je weet waar je aan toe bent, maar prop deze niet vol met allerlei activiteiten. Ga met mensen waar je goed mee overweg kunt en spreek met de anderen af dat er niet teveel hoeft. Doe veel samen en zorg ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan.

Word jij juist kriegel van routine, sleur en die eeuwige harmonie, word je doodmoe van de verveling tijdens de werkdag, dan is het juist goed om in je vrije tijd actief te worden. Ga dan voor de actieve vakantie. Maak wandelingen of fietstochten, ga op zoek naar wat spanning en sensatie, een beetje flierefluiten zonder te weten wat het volgende moment gaat brengen.

Herken je je meer in het consciëntieuze temperament, dan hou je ervan om met rust gelaten te worden om aan je taken te werken, wil je eerst de tijd nemen om na te gaan wat de risico’s zijn voordat je beslissingen neemt en hou je van je privacy. Werk je in een onrustige omgeving, met veel drukte om je heen, waarin alleen de grote lijnen tellen en je constant snelle beslissingen moet nemen, dan vreet dat energie. In dat geval kun je het beste weer energie opladen door je terug te trekken om na te denken, eventueel met een goed boek of intellectuele uitdaging. Bereid je vakantie goed voor en ga even bij de ANWB langs zodat je alles hebt wat je nodig zou kunnen hebben. Neem de tijd om de bezienswaardigheden goed te bekijken en vergeet je reisgids niet om de feitjes nog even na te lezen.

Gruw je juist van de details en gaat het je op het werk vaak veel te langzaam, zoek dan in je vrije tijd mensen op. Het mag best een beetje luidruchtig worden, lekker wat sociale interactie en veel praten met leuke mensen.

In welke stijl herken jij je? Wat is jouw ideale vakantie? Deel het in de commentaarbox hieronder.

Weet je niet goed welke stijl bij jou past? Ik help je er graag bij:

Ik wil mijn persoonlijke stijl leren kennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *