Ken jij dat ook, dat je het jaar begint met doelen en voornemens? En dat nu we bijna halverwege het jaar zitten heel wat van die doelen naar de achtergrond zijn verdwenen? Dat veel tijd is gaan zitten in dingen die misschien niet eens belangrijk voor je zijn?
Er komen dagelijks zoveel dingen op ons af, dat het niet meevalt om te focussen. Dat geldt helemaal als je, net als ik, zoveel dingen leuk en belangrijk vindt. Het vervelende is dat het je een ongemakkelijk gevoel kan geven als er van je plannen en doelen weinig terechtkomt.
Het probleem zit deels in het aantal prikkels dat wij binnenkrijgen. Als je vergelijkt hoeveel informatie er tegenwoordig op ons afkomt, dan is dat onvoorstelbaar. Het aantal keuzemogelijkheden is enorm en de wereld ligt aan onze voeten. Prachtig, zou je zeggen, maar daarmee is ook stress een grotere rol in ons leven gaan spelen. Niks mis met een beetje stress: een goede stoot adrenaline kan ons helpen om situaties te lijf te gaan. Maar teveel voortdurende stress, gekoppeld aan onvrede, kan leiden tot een burnout.
Het aantal prikkels dat bij je binnenkomt, is niet goed tegen te gaan. Tenminste, als je tenminste in de moderne samenleving wilt blijven functioneren. Maar wat je wel kunt doen, is hier bewust mee omgaan.
Stel je eens voor dat jouw aandacht gevangen wordt door middel van antennes. Ik weet niet in hoeverre in het plaatje hiernaast de antennes als zodanig herkenbaar zijn, maar het gaat om het idee. Al die antennes staan voor aandachtsgebieden en informatie, dingen die onze aandacht trekken en waar wij tijd aan besteden. Omdat het er zoveel zijn, verspringt je aandacht van het een naar het ander. Bijvoorbeeld: het geluidje van de telefoon dat een social media bericht aankondigt. Een plotseling opkomend honger of dorstgevoel. Een telefoontje dat moet gebeuren. Een boodschap hier, een afspraak daar, dit boek nog lezen, dat programma nog zien, tussendoor het gezin nog, o ja en werk dat nog moet worden gedaan. En ga zo maar door. Herken je dat? En wil je dat nog wel?
Je hebt de oplossing zelf in de hand. In de vijf vingers aan die hand, om precies te zijn. In plaats van heen en weer te springen tussen alles wat jouw aandacht trekt, richt je je aandacht alleen op het belangrijkste. Door vijf (of vier of zeven) antennes te laten staan en de rest uit te zetten, laat je slechts die signalen toe die bijdragen aan wat er voor jou toe doet.
In mijn vorige artikel heb ik vijf tips gegeven om voor jezelf vast te stellen wat de dingen zijn waar jij je tijd aan wilt besteden. Nu gaat het erom hier ook wat mee te doen:
- Schrijf jouw persoonlijke doelen of aandachtspunten op, teken ze, maak er een moodboard van of beeld ze op een andere manier uit en begin de dag door ze iedere ochtend weer even tot je door te laten dringen.
- Reserveer ruimte in je agenda voor de dingen die je belangrijk vindt, zodat niets je ervan af kan brengen om hier tijd aan te besteden. Accepteer dat dit betekent dat andere dingen blijven liggen.
- Schakel de antennes voor alles wat buiten jouw prioriteiten ligt uit zodat je aandacht gefocust blijft op wat echt belangrijk voor je is. Besteed geen (of maar heel weinig aandacht) aan dingen die niet op jouw lijstje staan en sluit je hier bewust voor af.
- Kijk iedere avond terug naar wat je hebt gedaan en waar je aandacht naartoe is gegaan. Schrijf je successen op.
- Bedenk voor jezelf wat jouw manier is om het teveel aan prikkels uit te schakelen.
En nu aan jou: wat zijn jouw tips om de aandacht gefocust te houden op wat er echt toe doet voor jou? Wat is jouw manier om je niet te laten afleiden door alles wat er op je afkomt?
Laat jouw tips, vragen of opmerkingen hieronder achter.
Je zou ter ondersteuning van het focussen dagelijks aan mediteren kunnen doen. Of mindfulness. Die technieken zijn aan te leren.
Je kunt bijvoorbeeld een echte tijdslimiet inbouwen middels een “eierwekker” voor de tijd dat je elke dag concreet aan je aandachtspunt(en) wilt werken. Bijvoorbeeld iedere dag maximaal 2 uur en die discipline ook als een succes zien. Immers, alles wat je aandacht geeft, groeit!
En ja heb je een computer en internet nodig om je aandachtspunten uit te werken, schakel dan Facebook, e-mail, twitter etc. en uiteraard je telefoon uit. Dat kan enorm storen. Passende muziek op de achtergrond kan geweldig zijn (voor iedereen verschillend, maar Mozart schijnt heilzaam en inspirerend te werken voor studie en nadenken…:)…)
Verder denk ik dat bij het focussen belangrijk is dat je “ontzettend eerlijk” naar jezelf bent t.a.v. je wensen en wat haalbaar is. Denk zonder excuus en niet in beperking van geld. Hoe je dat doet, tsja dat kun je bij Sigrid leren!
Dank je wel, Gert-Jan, voor deze waardevolle tips. Meditatie en mindfulness helpen inderdaad om je geest te trainen zich op het hier en nu te richten, waardoor het makkelijker is om andere dingen uit te sluiten. Gisteren hadden we het er bij een bijeenkomst nog over dat je stemming medebepalend is voor je succes op een bepaald moment. Zit je even niet lekker in je vel, dan kan een klus uren duren en nog op niets uitlopen, terwijl je de volgende dag er zo mee klaar bent.
Zelf zet ik ook vaak de wekker op een bepaalde tijd (meestal een half uur of een uur) die ik aan een taak wil besteden. In die tijd laat ik mij nergens door afleiden en ben ik dan nog niet klaar, dan neem ik een paar minuten pauze en zet opnieuw de tijd.
Mooi hoeveel manieren er zijn om gefocust bezig te zijn, zonder dat dit meteen moet betekenen dat je met oogkleppen op loopt.
Zeer interessant. Het komt in de buurt van timemanagement maar gaat verder dan dat. Momenteel ben ik een baan aan het zoeken en de focus houden is lastig. Jammer genoeg kan ik vanavond niet naar de introductieavond komen, maar als er een volgende komt, zou ik me graag aanmelden.
Inderdaad gaat het verder dan timemanagement. Zoals ik ernaar kijk, gaat timemanagement over efficiëntie, terwijl dit meer gaat over impact. Op 24 juni heb ik een bijeenkomst over RightPlacement, waar Big Five for Life de basis van is. Je bent van harte welkom om erbij te zijn.