De Wijsheid van de Olifant deel #2

Olifanten hebben mij altijd al geïnspireerd. Een paar jaar geleden had ik de fantastische ervaring van een safari waar ik tientallen olifanten heb ontmoet en de foto’s heb gemaakt die je in dit blog ziet. Een ervaring die mij overigens niet meer heeft gekost dan het uitspreken van de wens en 100 dollar. Zo makkelijk kan het zijn om een droom in vervulling te laten gaan. Maar daarover een andere keer. Nu verder met de Wijsheid van de Olifant.

Een van de belangrijkste lessen van de olifant is voor mij de kracht van de groep. Gekoppeld aan humor, respect en onderling vertrouwen, ben je als groep ijzersterk. Dit tweede deel van de serie gaat vooral over het verbonden zijn.

Deel #2 van de Wijsheid van de Olifant (klik hier als je eerst deel #1 nog wilt lezen):

Olifanten blijven hun hele leven lang groeien. Aan de schoudergrootte kun je aflezen hoe oud ze zijn. Ook hun slagtanden blijven groeien. De grootste – en dus oudste – olifanten hebben veel aanzien in de groep omdat zij de ervaring hebben om overlevingskansen van de groep te vergroten.

Les 7: Blijf in jezelf investeren om je te ontwikkelen en als mens te groeien. En blijf als organisatie in je mensen investeren, want hun groei maakt de organisatie sterker.

Hoe groot olifanten ook zijn, zij zijn niet veilig voor hun natuurlijke vijand: de leeuw. Om de zwakste olifanten te beschermen, komt het geheugen van de oude olifanten goed van pas. De oude matriarchen, die meer kennis hebben vergaard, nemen betere beslissingen dan de jongere dieren wanneer er leeuwen in de buurt zijn. Daardoor worden kuddes met oudere dieren erin minder snel aangevallen. Elke ontmoeting versterkt de ervaring en helpt om de kudde nog generaties lang veilig te stellen.

Les 8: Behoud en benut de senioren in je team. Oudere werknemers kunnen bij risicovolle situaties beter inschatten wat de gevaren zijn en kunnen uit hun ervaring putten welke beslissing de beste is om de concurrenten voor te zijn of om zware economische tijden te overleven. 

Relax Je hoeft het niet alleen te doenHet leven in kuddes is dus een belangrijke overlevingsstrategie. Maar daar komt bij dat alle olifanten in de kudde bijdragen aan de opvoeding en bescherming van de kalveren.

Les 9: Je hoeft het niet alleen te doen. Zorg voor een groep positieve mensen om je heen en help elkaar. Gedeelde verantwoordelijkheid vermenigvuldigt je kansen.

Toch blijven niet alle olifanten bij de kudde. Er komt een moment dat de jonge stier de groep ontgroeit en wordt gestimuleerd om de kudde te verlaten. Het mannetje trekt de wijde wereld in en gaat alleen verder.

Les 10: Wees niet bang om je comfort zone te verlaten wanneer je in je huidige kring niet meer de juiste stimulans of uitdaging vindt, of wanneer je als mens boven de groep of het werk uitgegroeid bent.

Olifanten gebruiken gemeenschappelijke waterbronnen niet alleen om te drinken en te baden, maar ook voor hun sociale contacten (met andere kuddes). Deze prachtige dieren staan bekend om hun trouw en om hun sociale binding. De kuddes vormen een sterke eenheid waarbinnen zij volledig op elkaar kunnen vertrouwen.Why try to fit in when you were born to stand out

Les 11: Zorg voor een sterke binding binnen je team en tussen de teams. Het versterkt de organisatie wanneer de mensen van verschillende afdelingen elkaar kennen en op elkaar kunnen vertrouwen. 

De waterbronnen worden ook gebruikt om te spelen. Niet alleen de jonge olifantjes vermaken zich met het water, maar ook de volwassen olifanten hebben het spelen nog niet verleerd. Ook het spel schept een natuurlijke band binnen de kudde – en met andere kuddes.

Les 12: Hard werken is prima, maar vooral als dit wordt afgewisseld door ontspanning en humor. Speelsheid is bevorderend voor de goede sfeer en het losmaken van creativiteit.

Tot slot zijn olifanten behoorlijk eigenzinnig. De Afrikaanse olifant is niet te temmen. Het is wel mogelijk om erop te rijden, maar alleen als de olifant daarmee akkoord gaat. En dat gebeurt pas als er eerst een soort vriendschap is gesloten tussen mens en dier.

Bonus: Wees zo eigenwijs, eigenzinnig en authentiek als je van nature bent. Je hoeft niet overal ‘ja’ op te zeggen. Vertrouw op je instinct om te bepalen of iets goed voor je is of niet.

Tot zover de Wijsheid van de Olifant. Er is vast nog veel meer over te vertellen en misschien doe ik dat nog wel een keer. Heb jij aanvullingen? Of heb jij je eigen inspiratiebronnen? Wat inspireert jou?Plaats jouw reactie in de commentaarbox hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *