De vijf dingen die je niet wilt missen

“Wat zijn de vijf dingen die je wilt hebben gedaan, gezien en ervaren voordat je je laatste adem uitblaast? Schrijf ze maar even op.” Een kleine minuut later: “Hoeveel heb je er opgeschreven? Vijf? Vier? Drie? Twee?” Ik stak mijn hand op. Verder was ik nog niet gekomen, want ik moest er best even over nadenken.

Dit was het begin van een workshop over The Big Five for Life, die gaat over het ontdekken van de vijf dingen die, als je er aan het einde van je leven op terugkijkt, jouw leven waardevol hebben gemaakt. OfBig Fivewel: je vijf grote levenswensen die, als je deze voorop stelt in je leven, volgens jouw eigen definitie gelukkig en succesvol bent.

Dat kunnen hele concrete dingen zijn, zoals het maken van een wereldreis. Heb je die gemaakt, dan kun je hier vol plezier op terugkijken en op zoek gaan naar een nieuw item voor je lijst. Misschien wel nóg een wereldreis maken, of diepzeeduiken, of een boek over werkmieren schrijven. Maar het kunnen net zo goed dingen zijn die niet zomaar afgevinkt kunnen worden. Ik heb bijvoorbeeld staan dat ik samen met mijn man een liefdevolle relatie wil met mijn pleegkinderen in Nicaragua.

Als je niet weet wat jouw grootste levenswensen zijn, dan is de kans groot dat je heel veel tijd besteed aan dingen die je weinig vreugde geven. Je werk bijvoorbeeld. Wist jij dat 80% van de werknemers niet echt blij is in hun werk? Ik vind dat nogal wat. Zonder werk zitten maakt ook niet gelukkig, dus wanneer is de tijd om wél gelukkig te zijn? Die paar uurtjes na werktijd? De weekenden tussen het klussen en stofzuigen door? Na je pensioen? Als je aan het einde van je wc rol zit?

Waar wij als mensen nogal eens een handje van hebben, is onze dromen en doelen kleiner maken dan ze zouden kunnen zijn. Realistisch, noemen we dat. Maar hoe realistisch is het eigenlijk om je dromen in de Dromen in ijskastijskast te zetten? En hoe onbereikbaar zijn ze nou echt als je het in je hebt om erover te dromen? Wat zijn doelen meer dan dromen met een deadline? Kijk maar eens op YouTube, daar staan voldoende filmpjes op van mensen die een onrealistische droom hadden en deze toch hebben gerealiseerd.

Stel je eens voor dat er geen beperkingen zouden zijn. Dat tijd en geld je niet zouden kunnen tegenhouden om datgene te doen wat je werkelijk wilt. Wat zou je doen als je zou weten wat dat dan is? Waar zouden jouw prioriteiten liggen? Wat zouden de dingen zijn waar je je tijd aan zou besteden? Wat zou een eerste stap kunnen zijn om je daar nu al mee bezig te houden? Een paar tips:

  • Denk terug in de tijd: wat vond je verschrikkelijk leuk om te doen in je kindertijd? Waar hield je je het liefste mee bezig? Waar fantaseerde je over? Wat wilde je later worden?
  • Droom groot en vanuit je hart: sta je hoofd niet toe je dromen of wensen kleiner of realistischer te maken.
  • Probeer aanwijzingen te halen uit alles waar je plezier in hebt: waar gaan je ogen van stralen?
  • Zet je op een rijtje welke principes jij belangrijk vindt: wat zijn de 5 – 8 belangrijkste waarden in jouw leven?
  • Zoek thema’s en patronen in je leven: wat zijn de dingen, wensen, dromen, ideeën die je steeds weer terug ziet komen in je leven?If you can dream it, you can do it 2

Heb jij je prioriteiten al helder op het vizier? Wat doet het met je om hierover na te denken? Laat het mij weten in de commentaarbox hieronder of stel de vragen waar je nog mee zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.