Werk-privé (uit) balans? Vijf tips voor meer evenwicht

Hoe zit het met jouw werk-privé balans? Hoe tevreden ben je hierover? Heb je werk waar je je ei in kwijt kunt, waar je een goed inkomen mee verdient en waardering krijgt voor wat je doet? Heb je ruim voldoende tijd en energie voor je dierbaren, je hobby’s, sociale activiteiten, Balance is the Key to Lifeuitrusten? Ben je in evenwicht, of slaat de balans door naar werk of privé? En wat vind je daar eigenlijk van?

Er zijn geen standaardmaten die voor iedereen gelden. Voor de een is werk zo belangrijk, dat hier meer gewicht aan kan worden toegekend dan aan bijvoorbeeld een hobby. Niks mis mee. Het gaat pas mis als je meer uren in een dag zou willen hebben omdat je niet alles kunt doen wat je zou willen. Als de balans tussen werk en privé niet meer goed voelt, hobby’s blijven liggen, vrienden niet meer worden bezocht, je nauwelijks tijd voor je dierbaren hebt en je bekaf bent voordat de dag om is, dan is er iets aan de hand.

Herken je hier iets van? Dan kun je daar nu iets aan doen. Sterker nog: het is belangrijk hier iets aan te doen. Het gaat niet vanzelf over en het leven is te kort om niet 100% gelukkig en tevreden te zijn.

Een bekend citaat zegt: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. De vraag is of dit waar is. De wereld om je heen verandert namelijk wel, dus als je hetzelfde blijft doen, kan het resultaat wel heel anders zijn. Ik hoor nogal eens van mijn cliënten dat dit gevoelens oplevert van frustratie, verlies van (zelf)vertrouwen, boosheid, machteloosheid, negativiteit, moeheid, prikkelbaarheid, lichtelijk opgejaagd zijn, nervositeit, stress, en ga zo maar door. Ook dit is onbalans, namelijk tussen positieve en negatieve gevoelens.

Eén ding is zeker: de onvrede verdwijnt niet vanzelf, maar groeit met het besef dat er ergens iets haakt. De waarheid haalt je altijd in. Ofwel je neemt zelf het besluit om voor jezelf te kiezen, ofwel dat besluit wordt op een zeker moment voor jou genomen. En dan is het maar de vraag of dit het beste voor je is. Je hebt het grotendeels zelf in de hand om te kiezen voor meer ontspanning, vrolijker te zijn, meer energie te hebben, meer dingen te kunnen, op te bloeien, etc.

Meer balans brengen in je leven en loopbaan is niet altijd makkelijk. Maar gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om stapje voor stapje de goede richting op te gaan.

Balans werk-privéHieronder een paar tips die je gemakkelijk in je leven kunt incorporeren. Je hoeft ze niet allemaal te doen en misschien heb jij zelf wel betere manieren. Waar het om gaat is dat je iets verandert zodat je langzaamaan de goede richting op gaat.

Vijf tips om een stap te zetten bij het herstellen van je balans:

  • Zet eens op een rijtje hoe je dag er op dit moment uitziet. Wat doe je van uur tot uur? Hoe laat sta je op, hoe laat ga je de deur uit, hoe laat eet je, met wie en hoe lang duurt de maaltijd, hoeveel tijd besteed je aan televisiekijken, aan de social media, aan je hobby’s, je familie en vrienden, etc. Zijn er dingen waar veel tijd in gaat zitten maar waar je geen werkelijke voldoening uit haalt of die eigenlijk niet nodig zijn? Neem dan nu het besluit om hier verandering in aan te brengen. Niet alles ‘moet‘.
  • Maak een lijstje van wat je energie geeft en wat je energie kost. Denk hierbij aan werk, familie, gebeurtenissen, ontspanning, sociale contacten, vrijetijdsbesteding, of andere categorieën. Welk lijstje is langer? Welke dingen op het lijstje energievreters kun je anders of minder doen?
  • Breng een kleine wijziging aan in je dagritme of werkzaamheden zodat je recht doet aan je natuurlijke ritme, interesses en talenten. Voer deze verandering consequent uit en reflecteer regelmatig wat dit je heeft opgeleverd.
  • Vier je successen, hoe klein het stapje ook is. Iedere keer dat je aan het einde van de dag kunt terugkijken op een goede balans, is het waard om gevierd te worden.
  • Ga met mensen praten waarvan jij denkt dat zij hun leven goed in balans hebben. Wat hebben zij gedaan om dit te realiseren? Wat kun je van hen leren?

Accepteer niet langer van jezelf een leven dat niet in balans is. Wat ga jij doen om de balans te herstellen? Vertel hieronder wat je eerste stap wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *