Vind je balans terug in leven en werk

Wat leven we toch in een heerlijke tijd. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is al eens gedaan of iemand is ermee bezig.

Ons tijdperk is er een van ongekende mogelijkheden. Dat is geweldig, maar er zit ook een keerzijde aan. Met de moderne technologie zijn we altijd bereikbaar, altijd bezig, altijd naar schermpjes aan het kijken. Hartstikke leuk, behalve dat het aantal prikkels dat wij op een dag binnen krijgen meer is dan we kunnen verwerken. We moeten nogal wat, tegenwoordig. Meedoen bijvoorbeeld.

Het gevolg is dat we vaak zo druk bezig zijn met alles wat er op ons af komt, dat we te weinig tijd overhouden voor onze hobby’s, onze geliefden, onze dromen die we ooit nog waar wilden maken. Of om het roer eens om te gooien en werk te vinden dat past bij onze ambities, talenten, behoefte aan uitdaging en wensen.

Volgens een artikel op nu.nl van vorig jaar is ruim 40 procent van de Nederlanders niet tevreden over het totaalplaatje van zijn of haar werk. En tijdens het Noloc-loopbaancongres in november vorig jaar werden we geconfronteerd met nog wat realiteit:

 • 9% van de mensen doet iets wat hij of zij echt leuk vindt
 • 80% vindt het werk zo zo
 • 11% laat het regelrecht afweten

En dat terwijl de meeste mensen een derde van hun tijd op hun werk doorbrengen.

Hoor je bij de 91% bij wie het regelmatig ontbreekt aan werkplezier of voor wie werk een energy drain is, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Veel mensen geven niet hardop toe dat ze hun werk eigenlijk niks aan vinden. Het salaris is toch goed? Je mag tegenwoordig toch blij zijn dat je überhaupt een baan hebt? Werk hoeft toch niet leuk te zijn?

Misschien had je leuk werk en baal je ervan dat je dat kwijt bent. Of je hebt op zich wel leuk werk, maar daar gaat zoveel tijd in gaat zitten dat je nergens anders meer tijd of energie voor hebt.

In al deze gevallen is de balans een beetje zoek.

Voor veel mensen is – of lijkt – het geen goed moment om van baan te veranderen. Als je nu een baan hebt, dan is het niet altijd even verstandig om deze in te wisselen voor de onzekerheid van een nieuwe werkplek, zeker als je een hypotheek en andere verplichtingen hebt.

Hoewel dit natuurlijk ook een excuus kan zijn om niet in beweging te komen.

Wat kun je dan toch doen?

Een optie is om met je werkgever in gesprek te gaan over het veranderen van de inhoud van je werk: jobcrafting. Dat houdt in dat je bepaalde taken waar je niks (meer) mee hebt, inlevert voor andere taken waar je je met plezier aan verbindt en waarmee je je talenten weer verder kunt ontwikkelen. Niet alle werkgevers staan hiervoor open en de mogelijkheden zijn soms beperkt, maar het valt te proberen.

Wat je altijd kunt doen is ervoor zorgen dat je privé-tijd zo leuk mogelijk is ingericht. En dat geldt meteen voor iedereen, (leuk) werk of niet. Je vrije uren wil je zo aangenaam mogelijk doorbrengen. Met de mensen van wie je houdt, met iets bezig waar je plezier in hebt, waar je jezelf in kunt ontwikkelen.

Maar dan komen die vervelende prikkels van buitenaf opeens weer om de hoek kijken. Want waarom zijn er zoveel mensen die het gevoel hebben dat ze geen tijd hebben voor wat ze graag in hun vrije uren zouden doen? Op welk moment tussen werk (zoeken), dagelijkse verantwoordelijkheden en externe prikkels zoals tv en social media zijn we onze persoonlijke doelen kwijtgeraakt?

De uitdaging is om de balans te vinden. Een paar tips:

 • Schrijf je persoonlijke doelen op, teken ze, boetseer ze of visualiseer ze zodat ze dagelijks ‘on top of your mind’ zijn.
 • Focus je aandacht zoveel mogelijk op de leuke dingen van je dag. Blijf niet te lang stilstaan bij de minder leuke dingen en wees je vooral bewust van de mooie momenten.
 • Kijk naar de mogelijkheden van jobcrafting bij jou in het bedrijf. Welke taken zou je in je pakket willen hebben en welke taken draag je het liefst over? Nee heb je, ja kun je krijgen.
 • Laat je – op het werk en privé – zo min mogelijk afleiden door dingen die niet belangrijk voor je zijn. Wees selectief op waar je aandacht aan geeft.
 • Doe regelmatig iets nieuws. Je verruimt daarmee je comfort zone en wie weet achter welke onverwachte talenten of verlangens je komt.
 • Reserveer voldoende tijd voor alles wat je aan het hart gaat. Je hobby’s, je familie, je vrienden, je persoonlijke ontwikkeling: deze verdienen je aandacht.
 • Zet af en toe de schermpjes eens uit. We hebben duizenden jaren zonder social media gekund en je zult merken hoeveel ruimte het geeft als je je tijd hier niet meer door laat bepalen.
 • Laat mensen die je vertellen “dat je wel moet meedoen hoor” lekker kletsen. Bepaal zelf waar je je tijd en aandacht aan besteedt.
 • Leef je leven op jouw manier en “be yourself, everyone else is already taken” (Oscar Wilde).

💡 Welke van deze tips spreekt jou het meeste aan? Wat kun jij vanaf vandaag anders gaan doen? Wat is jouw aanvullende tip? Schrijf het in de commentaarbox hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *