Tien tips om de moed erin te houden

Succes begint met een positieve en optimistische mindset. Dat geldt voor alles in het leven, dus ook als je op zoek bent naar werk omdat je je baan kwijt bent geraakt, je uit je baan bent gegroeid of als zelfstandige opdrachten probeert te krijgen.

Maar wat als je steeds weer je neus stoot omdat anderen je voor zijn? Na een aantal keer een negatieve reactie te hebben gekregen, valt het niet mee om jezelf weer vol enthousiasme en energie te presenteren. Een paar tips:

Doe iedere dag iets leuks

Als je de dag begint met iets waar je positieve energie van krijgt, dan is het makkelijker om er weer tegenaan te gaan. Hetzelfde geldt wanneer je halverwege de dag de dip tegengaat door even je zinnen te verzetten. Iedere dag minimaal één ding doen waar je echt plezier in hebt, is eigenlijk een must voor iedereen.

Hou de vaart erin

We kennen allemaal de goede voornemens op 1 januari. Vol goede moed begin je eraan en een paar weken later kom je er opeens achter dat je er al geen tijden meer aan hebt gedacht. Laat dit niet gebeuren bij het vinden van werk. Maak een plan met actiepunten en werk hier dagelijks aan.

Benut je tijd efficiënt

Vooral als je met iets bezig bent wat je niet zo leuk of erg lastig vindt, is het verleidelijk om je te laten afleiden door alles wat er op je af komt: telefoontjes, inkomende mails, de afwas, een kopje thee inschenken, etc. Hierdoor kosten vervelende taken veel meer tijd dan nodig is. Niet doen dus. Minder leuke zaken snel afhandelen zodat je voldoende tijd overhoudt voor iets leuks.

Zoek je grenzen op

Comfort zone vs succesZoek niet alleen je grenzen, maar ga er ook overheen. Afgelopen weekend weer gehoord: succes ligt buiten je comfort zone. Als je je doelen wilt bereiken, zul je dingen moeten doen die je eng of vervelend vindt, die je nog nooit hebt gedaan of waarvan je altijd hebt gedacht dat het niks voor jou is.

Ga ervoor

Haal iedere dag weer alles uit de kast om de beste resultaten te bereiken. Je resultaten van gisteren zeggen niets over wat je vandaag kunt bereiken. Begin iedere dag weer met de instelling dat het vandaag kan gaan lukken. Wees actief, laat je zien, doe wat nodig is.

Ken je kwaliteiten

Als het al een tijdje niet lukt om werk of opdrachten te vinden, kan dat je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten. Je kunt gaan twijfelen of het aan de arbeidsmarkt of aan jou ligt dat je steeds nul op rekest krijgt. Zorg dat je kunt benoemen waar jij goed in bent, wat jouw aangeboren talent is, wat jou speciaal maakt en wat jij geleerd hebt.

Geloof in jezelf

Duiveltje versus engeltjeGa de strijd aan met je beperkende overtuigingen. Bijna iedereen heeft wel een duiveltje op de schouder zitten dat twijfel probeert te zaaien of je af en toe influistert dat het je niet gaat lukken. Luister ook eens naar het engeltje op je andere schouder. Vertrouw erop dat je het in je hebt en dat er mensen of bedrijven zijn die op je zitten te wachten.

Zoek een buddy

Het valt niet mee om het allemaal in je eentje te moeten doen. Het is makkelijker vol te houden als je iemand hebt die je regelmatig even kunt bellen en die vraagt hoe het staat met je actiepunten, die je aanmoedigt door te gaan en tips geeft.

Leer incasseren

De meeste mensen krijgen heel wat keren een “nee” te horen voordat eindelijk de deur voor je open gaat. Train je erin om geen vervelend gevoel over te houden aan een afwijzing. Leer van de ervaring en ga verder, net zolang tot je de “ja” te pakken hebt.

Vier je successen

Vaak onthouden we beter wat niet goed is gegaan dan wat wel goed is gegaan. Een afwijzing of andere negatieve ervaring kan al het mooie dat die dag is gebeurd, helemaal verdrukken. Om niet in de spiraal van negatieve energie terecht te komen, is het belangrijk om ieder succes, hoe klein ook, te vieren.

Over welke van deze punten zou je meer willen lezen? Laat het mij weten in de commentaarbox onderaan zodat ik hier een van de volgende keren op in kan gaan.

0 reacties op “Tien tips om de moed erin te houden

  1. Wies Groeneveld zegt:

    Deze tips heb ik vaker gelezen, maar ik vind het heel goed om er bij tijd en wijle weer op gewezen te worden! Soms ‘vergeet’ je wel eens dingen.

    Wat mij ook helpt is om de dag juist te beginnen met moeilijke, lastige dingen. Als dat eenmaal achter de rug is, heb ik een voldaan gevoel en trakteer ik mijzelf op iets leuks. Een wandeling of een fietstocht als het mooi weer is. En als het slecht weer is, ben ik wel iets aan het schrijven of verdiep ik mij in een goed boek. Ik zeg maar zo, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is!

    Na 3 jaar tevergeefs werk zoeken zou je zeggen dat ik wel behoorlijk wat incasseringsvermogen heb opgebouwd. De spreekwoordelijke olifantshuid zogezegd. Dat is echter maar ten dele waar. Ik heb perioden dat ik daar redelijk tot goed mee kan omgaan, maar heb soms ook perioden waarin ik door diepe dalen ga. Ik ben benieuwd hoe anderen zoiets ervaren en verwerken, en ben ook heel benieuwd wat jij daar in een volgend blog over te melden hebt.

    Hartelijke groet,
    Wies

    • Sigrid van der Laan zegt:

      Hi Wies, dank je wel voor je aanvulling. Ik denk dat het voor veel mensen kan werken om met het moeilijkste te beginnen. Wat ik mooi vind, is dat je het woord ’trakteert’ gebruikt. We hebben het allemaal wel eens nodig om verwend te worden en daar heb je lang niet altijd een ander voor nodig.

      Je bent vast niet de enige die af en toe door diepe dalen gaat. Zelf ben ik ook benieuwd hoe anderen hiermee omgaan. Goed punt om hier een van de volgende keren aandacht aan te besteden.

      Hartelijke groet, Sigrid

  2. Janny van Zuijlen zegt:

    Interessante blog, waar ik over na moet denken. Hier mijn overwegingen: Teleurstellingen (hebben we allemaal) zijn allereerst het gevolg van het hebben van verwachtingen. Heb je geen verwachting (van het resultaat), dan ben je ook niet teleurgesteld. Onder de teleurstelling ligt de overtuiging dan het niet goed is, zoals het is, dat het anders zou moeten zijn. En naar mijn idee is dat niet zo; wat er is, is er en dat wat er is, is altijd wat er voor jou moet zijn op dit moment, in deze situatie. Anders was het er niet. Misschien heb je daar niet veel aan en is het lastig, maar soms relativeert het een beetje.
    Ik heb ooit ergens geleerd niet te denken in verwachtingen, maar in mogelijkheden. Worden verwachtingen niet vervuld, dan is er teleurstelling, is een mogelijkheid niet vervuld, is het nog steeds een mogelijkheid. Ik bedoel maar….

    • Sigrid van der Laan zegt:

      Dank je wel voor deze aanvulling. Bedoel je hiermee te zeggen als het (de baan, de opdracht) voor jou bestemd is, dan komt het toch wel en als het niet voor jou is, dan heb je bij een afwijzing dus ook niets verloren? Volgens mij is het voor veel mensen heel lastig om de verwachting los te laten, omdat dit onderdeel is van het oproepen of benoemen van de motivatie. De teleurstelling loslaten is overigens ook niet altijd makkelijk, want als je die niet voelt, wilde je het dan wel echt? Hier zit dus een hele laag onder en het heeft te maken met je mindset, hoe je in het leven staat.
      Ik vind het mooi wat je schrijft over denken in mogelijkheden in plaats van verwachtingen. Dat komt overeen met wat ik laatst hoorde: “No” = Next Opportunity. Ik ben benieuwd met wat dit doet met mensen die al een tijdje op zoek zijn naar werk of kansen.

  3. Esther Baylé zegt:

    Mooie tips, Sigrid. Fijn om ze te lezen er weer even aan herinnerd te worden.
    Voor mij is vrijwilligerswerk een manier om de moed erin te houden. Zoek naar vrijwilligerswerk dat bij je past, of nog mooier: vrijwilligerswerk waar je passie ligt. Desnoods creëer je het zelf. Want dán geeft het je energie en kom je weer in een ‘flow’, waarbij dingen je ineens veel makkelijker afgaan lijken te gaan. Het geeft dagritme en het geeft je een goed gevoel weer ‘waardevol’ te zijn. Bovendien vergroot het je netwerk en dus je kansen op de arbeidsmarkt. Je doet ervaring op in de richting die jij leuk vindt en tot slot: Op je CV kan je laten zien dat je niet stil hebt gezeten, maar dat je hebt gewerkt aan je eigen ontwikkeling!

    • Sigrid van der Laan zegt:

      Dank je wel, Esther. Dit is een hele belangrijke tip voor iedereen die op zoek is naar ander werk. Naast de argumenten die jij al noemt, helpt het je ook om een goed dagritme te houden en productief te zijn, waar de meeste mensen zich het beste bij voelen. Je bent in contact met andere mensen, houdt feeling met je vakgebied en vergroot dus je kansen. Vrijwilligerswerk is overal te vinden en er is grote behoefte aan goed gekwalificeerde vrijwilligers, dus een win-win situatie.

    • Wies Groeneveld zegt:

      Dit ben ik helemaal met je eens, Esther! Ik doe sinds 2 jaar vrijwilligerswerk, bewust in de richting waarin ik verder wil. Precies om de redenen die jij aangeeft. Dit geeft mij veel voldoening en eigenwaarde, maar helaas nog steeds geen brood op de plank. Dat wordt onderhand wel weer eens tijd, wil ik mij en mijn gezin niet in de financiële misère brengen.

      Ik werk er op diverse fronten aan dat werkgevers of opdrachtgevers oog hebben voor wat ik doe en mij de kans geven om mijn kwaliteiten eens weer in klinkende munt om te zetten.

      • Sigrid van der Laan zegt:

        De aanhouder wint, Wies. Jij bent op zoveel manieren bezig om jezelf en je kwaliteiten onder de aandacht te brengen, het moet wel gek lopen als het jou niet zou gaan lukken. Blijf vertrouwen in jezelf houden, denk in mogelijkheden en blijf optimistisch. Succes!

  4. Inge Evers zegt:

    Het eerste wat ik deed toen ik werkzoekend werd, was mij aansluiten bij een sportclub, in mijn geval tennis. Ik had nog geen groot netwerk in de omgeving waar ik werkzoekend ben geworden, omdat we een aantal jaren daarvoor waren verhuisd vanuit een ander deel van het land. Door de tennisclub en door andere eigen opgezette vrijwilligers activiteiten en onderzoek naar eigen ondernemerschap is mijn netwerk dus behoorlijk gegroeid de afgelopen anderhalf jaar.

    Het wordt nu winter, dus de sportactiviteiten zullen een stuk minder worden, maar vanaf april kan het weer volop. Het bezoeken van (gratis) beurzen o.a. in de richting van mijn passie of mijn werkverleden is voor mij ook een manier om op de hoogte te blijven met wat er speelt in de markt en waar eventueel mogelijkheden op een baan of eigen ondernemerschap zouden kunnen liggen.

    • Sigrid van der Laan zegt:

      Aansluiten bij een sportclub is inderdaad een goed voorbeeld en met een dubbel effect. Het is inderdaad een manier om je netwerk te vergroten en dan met mensen waarbij de gunfactor groot is omdat ze je kennen, je iets gemeenschappelijks met hen deelt waardoor ze je eerder zullen vertrouwen. Daar komt bij dat sporten een geweldige manier is om negatieve gevoelens af te reageren en/of positieve energie op te bouwen. Dank je voor deze mooie aanvulling!

  5. Pingback: Hoe pak je de draad weer op na een afwijzing? | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *