Wat doen jouw dromen en wensen in de koelkast?

Dromen in ijskastHoe staat het met jouw dromen en wensen? Hoeveel tijd besteed je daaraan? Hou je je er iedere dag even mee bezig? Of staan ze bij jou ook in de koelkast?

De realiteit van alledag, de sleur van het bestaan, je economische situatie of de onvrede over hoe je leven er nu uitziet, kunnen ervoor zorgen dat je je dromen en wensen uit het oog verliest. Of dat je ze uitstelt. Ooit maak ik die reis naar Indonesië. Ooit schrijf ik dat boek. Ooit ga ik werk doen dat ik echt leuk vind. Of je denkt: ach, het is toch niet haalbaar om die droombaan te vinden, die wereldreis te maken of een weeshuis te beginnen. En dus worden je dromen en wensen steeds vager of worden ze in de koelkast gezet. Voor ooit. Of nooit…

Wat maakt toch dat wij zo snel vergeten dat wij hier op deze aardbol zijn om gelukkig te zijn? Om van betekenis te zijn in het leven? Om het maximale uit ons leven te halen? Waarom accepteren wij dat ons leven voortkabbelt?

Je denkt misschien: als we deze periode maar hebben overbrugd, dan komen daarna de goede tijden wel. Maar: wil je daar echt op wachten?

Het leven is te kort en te waardevol om de gemiddeld 28.900 dagen die wij tot onze beschikking hebben, voorbij te laten vliegen in de hoop op betere tijden. 

Natuurlijk hebben wij verplichtingen en verantwoordelijkheden die nu eenmaal tijd kosten. Maar weinigen zijn in staat om de boel de boel te laten of hun dierbaren te vertellen dat ze even moeten wachten omdat ze hun dromen aan het realiseren zijn. Zelf ben ik ook weer in die valkuil gestapt. Mijn lief heeft zijn knie gebroken en is al wekenlang afhankelijk van mijn zorg. Met hoeveel liefde ik alles ook voor hem zorg, op een gegeven moment merkte ik dat ik geen tijd meer maakte voor wat voor mij belangrijk is.

Tijdens een aantal van de inspiratiesessies die ik heb gehouden, herkende ik daardoor de signalen: wij mensen (of vrouwen?) hebben vaak de neiging om de belangen van anderen bovenaan hun prioriteitenlijstje te stellen ten kosten van onze eigen wensen en verlangens. Echter, in werkelijkheid doe je niet alleen jezelf, maar ook je directe (en indirecte) omgeving een groot plezier als je er juist voor kiest om voor de zorg voor jezelf op de eerste plaats te zetten. Dat klinkt heel egoïstisch, maar is het juist niet.

Juist door ervoor te kiezen bezig te zijn met de dingen waar jij van houdt en waar jij gelukkig van wordt, ben je ook in staat om anderen gelukkig te maken. Een paar jaar geleden las ik in een boek een oproep om je eigen geluk voorop te stellen en daar tijd voor in te ruimen. Door tijd te steken in de dingen waar je van houdt, straalt jouw blijdschap af op de mensen om je heen. Je bent een voorbeeld voor hen, je inspireert hen om ook tijd te investeren in wat zij graag willen. En je bent ook nog eens prettiger in de omgang.Happy face if you can dream it

Als jij – net als ik en velen met ons – ook de neiging hebt om anderen voorop te stellen ten koste van jouzelf: stop daarmee! Haal die dromen en wensen uit de koelkast en zet ze op een mooi plekje waar je ze regelmatig tegenkomt.

Wat kun je doen om deze te activeren:

  • Zet voor jezelf op een rijtje wat de dingen zijn die je in je leven wilt doen, zien of ervaren om gelukkig te zijn. Zie hiervoor het artikel over de vijf dingen die je niet wilt missen.
  • Besteed dagelijks tijd en aandacht aan wat jouw leven zin geeft, je dromen, je wensen, je persoonlijke doelen. En stimuleer de mensen in je omgeving om hetzelfde te doen.
  • Zoek mensen die zich bezighouden met de dingen waar jouw hart naar uitgaat. Door met hen te praten, merk je dat het mogelijk is om je wensen en dromen tot leven te laten komen.

Durf jij het aan om je dromen en wensen uit de koelkast te halen? 

Kom in actie en besteed vanaf nu tijd aan de dingen die jij het liefst wilt doen. Wat is jouw eerste stap? Met wie zou je in contact willen komen? Wat heb je nodig? Deel het in de commentaarbox hieronder en wie weet wat er dan gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *