Should I stay or should I go? 6 vragen om jezelf scherp te houden

Het is een dilemma waar veel mensen mee zitten. Blijf ik in mijn oude baan zitten, al vind ik het werk of bedrijf niet meer zo leuk? Of kies ik ervoor om iets anders te gaan doen? Hetzelfde geldt natuurlijk als je gedwongen op zoek moet naar wat anders. Zoek je naar wat je altijd hebt gedaan? Of gooi je het over een andere boeg en ga je voor iets anders?

Voor beide opties is veel te zeggen. Blijven zitten waar je zit, kan een verstandige keuze zijn. Het oude spreekwoord zegt: “Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.” Je weet wat je hebt, niet wat er gebeurt als je wat anders gaat doen.

Aan de andere kant: wil je wel blijven zitten in een baan die je niet (meer) leuk vindt? Waar je je ei niet in kwijt kunt? In een organisatie waar je je niet thuis voelt? Met collega’s waar je niks mee hebt? Waar ben je dan mee bezig? Ben je dan niet heel hard op weg om jezelf een burnout, boreout, apathie of tenminste een slecht humeur te bezorgen?

Daar komt nog wat bij: wie niet lekker in zijn of haar vel zit op het werk, straalt dat onbewust uit. Zelfs als je prestaties gelijk blijven, voelt je omgeving dat er iets niet klopt. Dat kan door je leidinggevende worden vertaald als: je functioneert niet meer goed. Leidinggevenden zijn ook maar mensen. Ook zij zijn niet altijd in staat om signalen goed te vertalen naar wat er echt aan de hand is.

En zo kan het gebeuren dat jij het besluit niet hoeft te nemen om weg te gaan, omdat dit wel voor jou wordt gedaan. En dan krijg je tot je verbazing, verdriet of boosheid te horen dat je contract wordt opgezegd. Dat is mij een paar jaar geleden ook overkomen, dus daar kan ik over meepraten.

De comfortabele situatie van een baan verlaten voor wat je diep in je hart wilt, is een beslissing die je niet licht zult nemen. Je kunt het gevoel hebben in een spagaat te zitten. Enerzijds wil je vasthouden aan wat je hebt. Anderzijds voel je het verlangen naar iets heel anders. Om een nieuwe weg in te slaan, is best wat lef nodig.

De vragen die je jezelf (of een loopbaancoach jou) stelt, vallen meestal in de categorie van: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? In vakblad Loopbaanvisie werd echter een tijdje geleden de vraag opgeworpen waarom we niet verder gaan: wat durf ik?

Een relevante vraag. Want hoe graag we iets ook willen, we laten ons veel te vaak tegenhouden door angst voor het onbekende. We voelen ons onzeker over wat het ons gaat opbrengen.

Spanningsveld

Vraag jezelf eens af:

 • Hoe tevreden ben je in je huidige (of laatste betaalde) functie? Als je hier een idee bij wilt krijgen, denk dan eens na over wat je motiveert en wat je belangrijk vindt.
 • Heb je onvervulde wensen, doelen of toekomstdromen? Heb je sterk het gevoel dat jouw leven betekenis heeft maar dat je daar nog niet aan toe komt?
 • Durf jij het aan om een nieuwe weg in te slaan? Heb je ervaring met het omgooien van je leven en loopbaan? Of hecht je meer aan het bekende en/of veilige pad?
 • Laat jij het stemmetje in je hoofd wel eens het woord voor jou doen, het stemmetje dat zegt: “Zal ik het nou doen?” Ga jij dan allerlei excuses verzinnen waarom je het eigenlijk niet moet doen?
 • Of durf jij erop te vertrouwen dat het wel goed zal aflopen, dat je dromen nooit te groot voor je zijn? Laat jij je meevoeren door de stroming van jouw verlangen, of zwem jij meer tegen de stroom in?
 • Ken jij het gevoel van voldoening als je achteraf kunt terugkijken en kunt zeggen: “dat heb ik toch maar mooi gedaan!” Wat betekent dat voor jou?

Durf jij het aan? Laat mij weten hoe jij met dilemma’s omgaat en wat jou tegenhoudt – of juist aanmoedigt – om de uitdaging met jezelf aan te gaan.

Plaats je reactie in de commentaarbox hieronder.

E-boek In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie

Succes!

N.B. Download voor inspiratie het gratis e-boek ‘In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie’

2 reacties op “Should I stay or should I go? 6 vragen om jezelf scherp te houden

 1. Janne zegt:

  Wat durf ik?

  Na een compleet verkeerde studiekeuze ben ik fulltime gaan werken. Hoewel ik het enorm naar mijn zin had op mijn werk, bleef er toch iets kriebelen. Mijn werk was vooral leuk door mijn aardige collega, tevens leidinggevende. Maar de werkzaamheden an sich, dat was niet iets wat ik mezelf over tien jaar nog zag doen.
  Ik was best bang om weer te gaan studeren, want hoe weet je zeker of dit wel de goede opleiding is en geef je een goede vaste baan zomaar op?
  Uiteindelijk heb ik de stap gewaagd, en ik zou niet meer anders willen.
  Naast fijne collega’s word ik nu ook echt blij van wat ik doe.
  Ik zou iedereen willen aanraden om iets te vinden waar je echt blij van wordt.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Wow! Wat jij beschrijft is precies wat ik wilde overbrengen. Dank je wel dat je dit hebt willen delen. Ik wens iedereen toe het lef te hebben om je leven om te gooien en echt blij te worden van wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *