Laat jij wel voldoende van jezelf zien?

Afgelopen zondag gehoord: “Succes start met de mindset dat je niet normaal bent.”

Dat klinkt behoorlijk controversieel, maar het is minder raar dan je op het eerste gezicht zou denken. In een eerdere post schreef ik dat het belangrijk is om je hoofd boven het maaiveld uit te durven steken. Waar het om gaat, is opstaan en laten zien hoe speciaal jij bent. Wat heb jij aan de wereld te geven?

HindernissenDit weekend zat ik bij een seminar over vrouwelijk ondernemerschap. Een van de boodschappen was dat als je je wilt onderscheiden, je jezelf moet laten zien. Met jouw persoonlijke verhaal, inclusief de hindernissen die je hebt overwonnen, kan je laten zien wat jij voor een ander kunt betekenen. Hierdoor trek je precies die mensen aan die jij het beste verder kunt helpen en heb je dus je doelgroep te pakken.

Iets vergelijkbaars hoorde ik vorige week al tijdens een webinar en ook toen was het niet de eerste keer dat ik het hoorde. Met andere woorden: dit is iets om hoog op de agenda te zetten. Aan mijn website valt nog veel te sleutelen en het eerste dat ik nu heb aangepakt, is mijn persoonlijke verhaal. Ik nodig je uit om hiernaar te kijken en ben benieuwd wat je ervan vindt.

Maar het advies om meer van jezelf te laten zien, geldt niet alleen voor mij als zelfstandig professional, maar ook voor degenen die een baan in loondienst zoeken. De afgelopen tijd heb ik een aantal tips gegeven over hoe je jezelf kunt onderscheiden en hoe je kunt laten zien dat jij datgene in huis hebt wat het bedrijf nodig heeft. Hier voeg ik nu dit nieuwe inzicht aan toe:Vertel jouw verhaalStel, je bent op zoek naar een functie als coördinator evenementen. Ongetwijfeld ben je niet de enige. Stuur je nu een cv met je lijstje aan ervaring, opleiding en competenties, dan laat je misschien wel zien dat je voldoet aan de eisen, maar niet meer dan dat. Je springt er niet uit tussen de honderd anderen. Nou heb jij misschien een levenspad gevolgd waarbij mensen bij elkaar brengen, inspireren en motiveren jouw ding was, ondanks dat je van nature best onzeker bent.

Stel nu dat je een keer een grote bijeenkomst hebt georganiseerd waarbij van alles is gebeurd. Dingen zijn goed gegaan, andere dingen gingen hopeloos mis. Wat dat voor het evenement heeft betekend, is één ding, maar een resultaat is ongetwijfeld geweest dat jij precies doorhad wat je een volgende keer anders zou doen. Stel nu dat je daarna weer een evenement hebt georganiseerd waarbij je wat je geleerd hebt, hebt toegepast. Natuurlijk zijn er weer dingen misgegaan, maar ook daarvan heb je geleerd.

Stel nu dat je ondertussen ook hebt nagedacht over wat jouw bijdrage was aan alles wat goed is gegaan. Je hebt de complimenten tot je door laten dringen en daardoor kwaliteiten in jezelf ontdekt die je nog niet kende, of die je zo normaal vond dat ze je niet eens waren opgevallen. Bijvoorbeeld kalm blijven als alles om je heen een chaos is. Vanwege jouw persoonlijke achtergrond is dat nu eenmaal de story of your life.

graanAls je dit verhaal vertelt, zegt dat veel meer over hoe jij de functie zou invullen, dan als je koud op je cv zet dat je ervaring hebt met het organiseren van evenementen. Wat werkgevers willen zien, is dat jij degene bent die de klus op de beste manier kan klaren. Het cv zou die voorspellende waarde moeten hebben, maar omdat iedereen min of meer eenzelfde cv stuurt, valt het niet mee om het kaf van het koren te scheiden. Probeer het daarom eens op een andere manier. Via LinkedIn zag ik hoe iemand zichzelf presenteert via een eigen website, waarin hij verwijst naar de verschillende social media waarin hij actief is en naar links waarin meer over hem te vinden is. Hierdoor valt hij op en geeft hij meteen inzicht in wie je in huis haalt als je hem aanneemt.

Dit is net zoiets. Stuur je verhaal, laat zien hoe jij door schade en schande, én door jouw persoonlijk achtergrond, geleerd hebt om het werk op de meest effectieve manier aan te pakken. Als je echt lef hebt, stuur je zelfs je cv niet mee maar alleen een verwijzing: willen ze het hebben, dan kunnen ze het inzien door op een link te klikken of het bij jou opvragen. Een website, een video van een minuut of vijf waarin je jouw verhaal vertelt, een strip of een andere manier die past bij jou en het type werk dat je zoekt, zijn een hulpmiddel om op te vallen. Gaat dit je te ver? Kijk dan wat jouw manier is om jezelf bovenop de stapel te krijgen.

Wie durft de uitdaging aan zich op een anders dan normale manier te presenteren? Schrijf in de commentaarbox hieronder jouw verhaal. En als je het hebt gedurfd om op deze manier jezelf aan werkgevers bekend te maken, dan hoor ik graag van je wat het resultaat is geweest.

7 reacties op “Laat jij wel voldoende van jezelf zien?

  1. Madryt zegt:

    I’m not sure where you are getting your info, but great topic. I need to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for this magnificent information. I was looking for this information for my mission.

  2. Pingback: Wat zegt je cv over jou? 5 tips om jezelf te laten zien | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

  3. Pingback: Hoe zorg jij voor flow in je werk? In 5 stappen naar meer flow | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

  4. Pingback: Vijf tips voor meer kans om bovenop de stapel te komen | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

  5. Pingback: Zes manieren om meer uit je LinkedIn contacten te halen | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *