Hoe snel draait jouw wc rol?

wc rolWat is de overeenkomst tussen je leven en een wc rol? Niet veel, zou je op het eerste gezicht zeggen. En toch…..

Net als bij een wc rol, lijkt het in het begin nog heel veel, maar hoe langer je meedraait, hoe sneller het gaat.

De hamvraag is natuurlijk wat je doet met de tijd die je op deze aarde meedraait. In onze kindertijd zitten we een groot deel van de dag op school en hebben we tussen schoolbel en nachtzoen een paar uur de tijd om ons bezig te houden met wat we echt het liefste doen. Zijn wij eenmaal volwassen, dan gaat er steeds meer tijd zitten in verplichtingen. En veel mensen zien werk als een van hun grootste verplichtingen.

Stel nu dat je werk hebt (of zoekt) waar je wel zo’n beetje klaar mee bent. Niet gek, als je al een flink aantal jaren achter de rug hebt. Zelfs als je dat werk jarenlang met veel passie en toewijding hebt gedaan. Terugkijkend op de afgelopen jaren, mag je niet ontevreden zijn. Natuurlijk was het lang niet altijd even leuk, maar je hebt veel geleerd en er moet nu eenmaal brood op de plank komen. Toch knaagt er iets. Een soort honger naar iets anders dan een goed inkomen.

Wat doe je dan? Ga je denken en dromen over wat je echt zou willen doen, zien en beleven? Of blijf je met beide benen op de grond staan en ga je ervan uit dat je na je pensioen nog genoeg tijd hebt om leuke dingen te doen?

In deze onzekere tijden zijn veel mensen geneigd om te blijven zitten in het werkveld waar zij ervaring mee hebben of waarin zij de meeste kansen zien. Maar waarom? Uit gewoonte? Omdat je omgeving zegt dat je voor zekerheid moet kiezen? Wat als je eigenlijk iets heel anders wilt? Iets waarin je je creativiteit helemaal kwijt kunt? Of je organisatietalent? Of je reislust? Of je … (vul zelf maar in)?

Joost 50 jaarHet leven is te kort om te verdoen met activiteiten waar je niet gelukkig van wordt. Als we jong zijn, denken we dat we nog tijd genoeg hebben. Maar voor je het weet, krijg je een bord in je tuin en realiseer je je dat je inmiddels het kortste stuk van de wc rol in handen hebt.

We zijn over het algemeen geneigd om ons realisme de overhand te laten hebben op onze wensen en verlangens. Maar wat wij ons niet realiseren, is dat wij onszelf tegenhouden om datgene te bereiken waar wij als kind over droomden. Terwijl juist in het spel en de fantasieën uit onze jeugd de aanwijzingen zitten van de potentie die diep van binnen in ons zit. Een potentie die wij onderbenutten omdat we niet de methode hebben om deze te vertalen naar wat hier en nu mogelijk is. Of die wij juist onderbenut laten omdat wij  denken dat het toch niet mogelijk is.

Echter: hoe kunnen wij weten dat het niet mogelijk is als wij het nog niet hebben geprobeerd? In de meeste gevallen houden wij onszelf tegen door allerlei obstakels op te werpen. Door ons verstand meer gewicht te geven dan ons gevoel. Door voorbeelden van mensen die het wél gelukt is om hun inkomen te verdienen met wat ze het liefste doen, te zien als uitzonderingen. En zo vliegt ons leven aan ons voorbij.

Hoeveel zit er nog op jouw levensrol? Wat heb jij al die tijd met je leven gedaan? Waar vul jij je dagen mee? Heb jij werk waar je plezier in hebt en dat bijdraagt aan wat jij echt belangrijk vindt in het leven? Of sleep jij je op maandag naar je werk en ben je dolblij dat het weekend is? Kijk even naar het volgende filmpje:

Durf jij het aan om op zoek te gaan naar wat je echt wilt doen, zien en beleven en dit integreren in je leven en loopbaan? Wat weerhoudt jou nog?

6 reacties op “Hoe snel draait jouw wc rol?

 1. Miranda de Groot zegt:

  Hallo Sigrid,

  een heel herkenbaar verhaal voor mij! En vooral het filmpje doet mij denken aan het gevoel wat ik heb aan het einde van een werkweek. En ik werk slechts parttime! Bewust voor gekozen om de balans werk/privé te behouden ook al ben ik alleenstaande ouder en voor brood op de plank moet zorgen. Ik weet eigenlijk best goed wat ik niet wil op het gebied van werk, maar ik kan de vinger er maar niet op leggen wat het dan juist is wat ik wel wil. Onrust en zoekende naar zingeving is er regelmatig, maar door het continu opwerpen van obstakels blijf ik zitten waar ik zit.

  Leuk dat je deze actie hebt opgezet. Ik verwacht dat je blog in ieder geval veel reacties zal opleveren.

  Groeten,
  Miranda

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Hi Miranda,
   Tja, het is inderdaad vaak makkelijker om te benoemen wat je niet wilt, dan wat je wel wilt. Diep van binnen zit het antwoord er natuurlijk wel, wachtend om naar de oppervlakte te komen. Wat zijn volgens jou de obstakels die maken dat je blijft zitten waar je zit?
   Hou je mailbox in de gaten, je ontvangt een korte vragenlijst en uit alle inzendingen maak ik een selectie.
   Groetjes,
   Sigrid

 2. Janny van Zuijlen zegt:

  Een echt goed verhaal en zo herkenbaar. Maar soms lijkt het alsof het vinden van wat werkelijk bij je past een grote onderneming is met veel valkuilen andere gevaren. Dat hoeft niet; wanneer je ruimte geeft aan je verlangen, aan de kleine, zachte stemmen in je hoofd/hart, hoeft de weg naar de vervulling van je dromen niet zo ingewikkeld te zijn. Een kleine stap opzij, een voorzichtig besluit en de tijd nemen voor de realisatie, brengt je al op weg.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Dank je wel voor deze wijze woorden. Wat ik nogal eens merk, is dat het best lastig is om die kleine, zachte stemmen te horen vanwege de hardere stemmen die zeggen dat ‘het niet kan’. Het kost enige oefening om hier balans in te vinden, maar het is beslist te leren. Hoe ga jij hier zelf mee om?

 3. I Vd Smissen zegt:

  Beste Sigrid

  Toeval dat ik op je blog terecht kwam, vast niet! Dit is de hamvraag waar ik na mijn burn out mee worstel.
  Een burn out krijg je niet zomaar, heeft een reden en heeft een toegevoegde waarde voor je verdere leven.
  Even een pas op de plaats, je leven her-organiseren en stilstaan bij ” wat wil ik!”
  Een kans dus welke je letterlijk naar je toe geworpen krijgt.

  Maar het antwoord op de vraag “wat wil ik” is complexer wanneer je er de realiteit naast zet. Klopt je antwoord nog wel of ga je toch weer je verstand voorrang geven boven je gevoel?

  Wat IK wil, weet ik wel! Werken vanuit mijn passie en er ook nog eens energie van krijgen!

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Een burnout kan inderdaad life changing zijn in de zin van dat het je aan het denken zet over je prioriteiten. We laten ons nogal eens regeren door de ratio, en nu blijkt je gevoel ook ‘een wil te hebben’. Je zegt dat je wilt werken vanuit je passie. Wat dan belangrijk is, is voor jezelf te definiëren waar die passie uit bestaat, van welk werk je een gepassioneerd gevoel krijgt, waar je energie van krijgt. Fantaseer dat je het werk aan het doen bent waar je helemaal blij en gelukkig van wordt. Wat ben je aan het doen? Hoe ziet je omgeving eruit? Met wie werk je samen? Waar werk je aan? Hoe ziet je dag eruit? Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.