Hoe enthousiast ben jij over je werk en bedrijf?

Wist jij dat de meeste mensen gemiddeld meer dan de helft van hun leven besteden aan hun werk?

IMAGE0~11Stel dat je 80 jaar wordt en je hebt fulltime gewerkt, dan heb je aan het einde van je leven zo’n 235.000 uur aan werk besteed. Dat zijn natuurlijk niet alleen de uren dat je effectief op je werk zit. Het zijn ook de uren dat je op weg bent naar je werk, er thuis mee bezig bent, nadenkt over dingen op het werk, er met anderen over praat, nieuw werk aan het zoeken bent, en ga zo maar door.

Dat maakt het opeens wel erg relevant om je werk goed te kiezen. Want wie wil er de helft van zijn of haar leven besteden aan werk waar je geen plezier in hebt?

“Als het zo is dat je per week tweeënvijftig procent van de tijd dat je wakker bent besteedt aan zaken die met je werk te maken hebben, kun je er net zo goed voor kiezen werk te gaan doen waar je enthousiast over bent,” schrijft John Strelecky in ‘The WHY Café’. Hij gaat verder: “Ik weet dat dat een hele uitdaging kan zijn. We leven interessant genoeg in een wereld waarin men vaak meer waarde hecht aan ervaring en opleiding dan aan belangrijker vaardigheden en kenmerken zoals geschiktheid, algemene ontwikkeling en intelligentie, motivatie en nog zo het een en ander.”

Mij verbaast het dat er bij sollicitaties maar beperkt wordt gevraagd of deze baan je gelukkig maakt. Of deze bij je denkbeelden aansluit en bij kan dragen aan je levensdoelen. De vragen die gesteld worden over je motivatie en hoe jij jezelf over vijf of tien jaar ziet, lokken vooral sociaal-wenselijke antwoorden uit. Antwoorden waarbij je probeert zo dicht mogelijk te komen bij wat zij willen horen. Hun prioriteit ligt immers bij wat jij het bedrijf kunt opleveren, niet hoe dit werk jouw levensvreugde kan verhogen. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat plezier in je werk de motor is voor topprestaties.

Tegelijkertijd is er heel wat moed voor nodig om het besluit te nemen en het roer om te gooien. Denk er maar eens even over na: hoe enthousiast ben jij over je huidige werk of bedrijf? Hoe vaak voel je dat je in een flow zit? Hoe graag op de schaal van 1 – 10 zou jij iets anders willen? Als dat cijfer 7 of hoger is: wat houdt je nog tegen om het te gaan doen?

The-Why-Cafe-web-1In ‘The WHY Café’ zegt de hoofdpersoon: “Mijn huidige werk heeft geen geheimen meer voor me. Daar ben ik goed in en ik krijg dan ook een riant salaris. Maar stel nu eens dat ik tot de ontdekking kom dat ik ander werk wil doen, terwijl ik daar niet de opleiding of capaciteiten voor heb. Of ik kan het wel maar er is geen werk in te vinden. Hoe moet ik dan geld verdienen? Hoe kan ik dan een bestaan opbouwen en ook nog wat geld sparen voor mijn pensioen. Of stel dat ik helemaal niet zo erg goed ben in dat andere werk. En wat als ik voor iets anders kies en mensen lachen me uit en respecteren mijn keus niet.”

Stel dat jij je laat overheersen door vergelijkbare angsten en twijfels. Hoe kijk je dan tegen het einde van je leven hierop terug? Zou je spijt hebben dat je je tijd niet hebt besteed aan waar jouw hart ligt?

Stel nu dat je wél besluit in het diepe te springen – hoe spannend dat ook is – en kiest voor waar je enthousiast van wordt. Hoe zouden je leven en loopbaan er dan uitzien?

Laat in de commentaarbox hieronder weten welke antwoorden of gedachten er bij jou opkomen.  E-boek In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie

 

N.B. Download voor inspiratie het gratis e-boek ‘In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie’

 

2 reacties op “Hoe enthousiast ben jij over je werk en bedrijf?

 1. Henk zegt:

  In plaats van in het diepe springen kies ik er liever voor om voetje voor voetje steeds iets dieper te gaan. De veiligheid/zekerheid van de huidige baan is belangrijk. Hierdoor is de druk echter wel minder groot om wat te vinden. Dat geeft een bepaalde onzekerheid.

  Aan de andere kant kan je wel de rust pakken om de juiste keuzes te maken. Als je geen baan hebt is de verleiding wellicht groter om alles aan te pakken.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Mooi gezegd. Een reis om de wereld begint met een eerste stap. Als je die niet durft te zetten, dan kom je nog niet aan de overkant van de straat. Maar als je steeds weer een klein stapje zet, dan is dat na een tijdje hetzelfde als een sprong.
   Zolang je voor ogen houdt wat jij echt wilt en daar dagelijks even mee bezig bent, dan kan het niet anders of er gaat iets gebeuren.
   Ik ben benieuwd wat je van het boekje ‘The Why Café’ vindt. Ik hoop dat het jou net zo inspireert als dat het mij heeft geïnspireerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *