De R van Sinterklaas – 5 tips voor succesvol solliciteren

De R zit weer in de maand. De R van Sinterklaas. Vorige week viel mijn oog in de supermarkt gelijk op de bak met chocolademunten. Het kon niet anders of de pepernoten waren in de buurt. En inderdaad, een heel schap vol.

In september? Is dat niet wat vroeg?

chocolademuntenJa en nee.

Ja, want het duurt nog zo’n twee maanden voordat de goede Sint weer in het land is.

Nee, want voor je het weet, mis je de (stoom)boot. Als mijn supermarkt wacht tot de zomer definitief voorbij is en de wind weer flink door de bomen waait, dan zijn de andere supermarkten en warenhuizen vóór geweest.

Wat kunnen we hier op sollicitatiegebied (of welk ander gebied dan ook) van leren?

  1. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Bij mijn cliënten zie ik nogal eens dat ze niet meteen solliciteren wanneer ze een vacature hebben gezien. Soms dralen ze zelfs zo lang, dat de termijn inmiddels verstreken is. Maar ook als je nog binnen de gestelde termijn zit, kun je toch te laat zijn. Tegenwoordig wordt vacature vaak al voortijdig stopgezet omdat er voldoende sollicitaties zijn binnengekomen. Hoe langer je wacht met in actie komen, hoe meer kans je de concurrentie geeft om de kans aan je voorbij te laten gaan.

  1. Maak ze alvast lekker

De meeste mensen laten pas wat van zichzelf zien of horen als er een vacature vrij komt. Pas dan bellen ze of sturen hun cv en motivatiebrief. Op dat moment ben je een van de velen. Wacht niet tot ‘hij komt’, maar zoek zelf contact met de organisaties die je interesseren. Ga netwerken met mensen die er werken, probeer op te pikken wat er speelt en deel je visie en ideeën. Je zou de eerste niet zijn die netwerkend aan het werk komt. Of bied aan om gratis een dagje mee te lopen, zodat ze kennis kunnen maken met jouw manier van werken.

  1. Presenteer je aanbod prominent

In de supermarkt ligt al het lekkers voor het grijpen. Je kunt er niet omheen. En het werkt. Waarom doen we dat dan niet met wat wij zelf de (arbeids)markt te bieden hebben? Te vaak nog zie ik cv’s die veel te weinig onderscheidend zijn. Zet in je cv en op LinkedIn eens luid en duidelijk welke resultaten je voor je werkgevers hebt geboekt, welke talenten je daarvoor hebt ingezet en welke meerwaarde jij biedt. Onderbouw je motivatie met je visie en je drijfveren en laat zien wie jij als mens bent. Zorg dat de sollicitatiecommissie niet om jouw sollicitatie heen kan. Zorg voor een goed onderbouwd verhaal tijdens het sollicitatiegesprek en focus op je toegevoegde waarde.

  1. Richt je tot de juiste doelgroep

De lekkerste dingen liggen voor het grijpen, vaak bij de kassa waar de kinderen er met hun neus bovenop zitten. Zij zijn dan ook de voornaamste afnemers van het strooigoed. Bedenk bij het zoeken naar werk wie jouw doelgroep is. Welke organisaties trekken je aan? Wie doet daar de eerste selectie? Wie neemt de beslissing? Hou hen in gedachten wanneer je je cv en motivatiebrief schrijft. Maak het hen makkelijk de informatie eruit te halen die zij nodig hebben. Zorg dat het lekker leest, overzichtelijk en aantrekkelijk voor hen is.

  1. Maak er een feestje van

kruidnotenSinterklaas-snoepgoed geeft mij nog steeds een feestelijk gevoel. Ik word er altijd een beetje blij van als ik pepernoten zie liggen. Hoe blij wordt de recruiter van jouw sollicitatie? Gaat zijn of haar hart vol verwachting kloppen? Je hebt dit zelf in de hand. En dat begint met je eigen mindset.

Natuurlijk is solliciteren niet leuk en netwerken moeilijk. Maar als je dat uitstraalt, begin je al met een achterstand. Zoek naar manieren om het sollicitatieproces leuk te maken. Creëer jouw feestje aan de computer, zorg dat je vrolijk en ontspannen bent, en het zal in je brief en cv terug te lezen zijn. Niks magisch hoor. De woorden die je gebruikt als je vrolijk bent zijn nu eenmaal positiever en stralen meer zelfvertrouwen uit.

Tot slot:

Welke van deze vijf punten kun jij nog (beter) toepassen in je sollicitatieactiviteiten?

Plaats jouw antwoord alsjeblieft in het commentaarveld hieronder.Deel met netwerk

 

Een reactie op “De R van Sinterklaas – 5 tips voor succesvol solliciteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.