Zet eens een stap uit je comfortzone

Ooit wel eens een stap uit je comfortzone gezet? En, beviel het?

Er zijn mensen die het geen enkele moeite kost om iets te doen dat ze nooit eerder hebben gedaan. Om van het ene op het andere moment het roer om te gooien. Iets totaal nieuws te doen zonder te weten of het gaat lukken.

De meeste mensen vinden het echter behoorlijk spannend om uit hun comfortzone te stappen. Zeker als je er iets voor moet loslaten. We hebben allemaal wel ergens behoefte aan. Zekerheid, goedkeuring of liefde van anderen en een bijdrage leveren aan het grotere geheel. Maar ook afwisseling, groei en doelen nastreven. Met name de eerste twee kunnen best een belemmering zijn bij het nemen van stappen. Maar je (combinatie van) basisbehoeften kunnen je ook juist daarbij helpen.

Zelf moet ik mij – met mijn behoefte aan liefde/goedkeuring en veiligheid – er ook vaak toe zetten om mijn comfortzone te verlaten. Afgelopen woensdag was het weer even zo ver. Ik was gevraagd om voor de lokale radio te praten over de effecten van baanverlies. Vlak nadat ik “ja” had gezegd, sloegen de zenuwen toe. En in de studio, wachtend op mijn beurt, was ik alleen nog maar benauwd dat ik niet uit mijn woorden zou komen. Maar na afloop voelde ik mij euforisch. Ik had het gedaan! Wat een overwinning op mijzelf. Something El's 25-3-15 Omroep VlaardingenEn dat is wat het met je doet. Op het moment dat je iets doet, ondanks dat je het moeilijk of spannend vindt, en het is je gelukt, dan geeft dat een enorme kick.

Aan de andere kant: wat gebeurt er met je als je iets wilt en je doet het niet? Als je je laat tegenhouden door je behoefte aan zekerheid, angst, het oude vertrouwde?

Het antwoord is meestal: niets. Door niets te veranderen, krijg je onmogelijk betere resultaten, aldus Einstein (vrij geciteerd). Het kan natuurlijk wel slechter worden. Door niets te doen terwijl je eigenlijk wat anders wilt, kun je steeds meer onvrede gaan voelen. Of anderen in je omgeving nemen de beslissing voor jou. Bijvoorbeeld door bij je weg te gaan, of door je contract niet te verlengen.

Comfort zoneJe wordt er in ieder geval niet gelukkiger van, terwijl dat wel de bedoeling van het leven is. Als je blijft hangen in iets wat je niet meer wilt, kun je het gevoel hebben dat het leven aan je voorbij gaat.

Stel dus dat je iets anders wilt. Bijvoorbeeld een carrièreswitch maken, voor jezelf beginnen, een hobby aanpakken, eindelijk die droomreis maken, een nieuw leven beginnen met iemand anders. Je weet wat je nu hebt, niet hoe het nieuwe zal zijn. Durf je het aan om uit je comfortzone te stappen en op het nieuwe af te stappen?

Er is best wat lef voor nodig om voor jezelf te kiezen en ervoor te gaan. Zeker als je daarvoor een vast inkomen moet opgeven terwijl je niet weet wat je ervoor terugkrijgt.

Om toch de stap te zetten, kun je het volgende doen:

 • Vraag jezelf regelmatig af: wat wil ik nou eigenlijk en waarom wil ik dat? Aan welke behoefte voldoet dat? Op welke manier past dat bij wat ik wil doen, zien en ervaren in dit leven, bij hoe ik als mens in elkaar zit?
 • Ga bij jezelf na waar je je door laat tegenhouden en probeer hier een positieve draai aan te geven. Welke voordelen zitten er aan je basisbehoefte die samengaan met wat je wilt bereiken?
 • Doe iedere dag iets waarmee je een stapje – hoe klein ook – buiten je comfortzone zet. Vorige keer had ik het over ‘in het diepe springen’. Als dat niet bij jou past, begin dan met je teen nat te maken. Vervolgens je voet. Dan zet je je andere voet vóór de eerste. En voor je het weet ben je aan het zwemmen. Met kleine stapjes kom je er ook.
 • Vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent uniek en de manier waarop jij jouw leven wilt leiden, past daarbij.
 • Maar laat je gerust inspireren door anderen. Iemand anders heeft vast al eens gedaan wat jij ook wilt, of is hier mee bezig. Vraag om hulp of advies, kijk het voorbeeld af en leer van de ervaringen van de ander. Je hoeft het niet alleen te doen.
 • Vier ieder succes – hoe klein ook – uitbundig. Iedere keer dat je uit je comfortzone bent gegaan, is zo’n succes. Wat het resultaat ook was, je hebt iets gedaan waarmee je dichter bij jouw doel bent gekomen.

Plaats in de commentaarbox hieronder een doel, wens of droom die je graag zou willen bereiken en waarvoor je je comfort zone zult moeten verlaten. En heb jij een aanvullende tip? Voeg die dan vooral toe zodat anderen hiervan kunnen leren.Leven is het meervoud van lef - Loesje

Als alleen al een reactie plaatsen voor jou een stap uit je comfortzone is, voel je dan speciaal aangemoedigd om dit te doen.

2 reacties op “Zet eens een stap uit je comfortzone

 1. Vivienne Weerts zegt:

  Eigenlijk reageer ik nooit op dit soort artikelen, maar voor deze keer stap ik uit die comfortzone. Dat leuke boekje wil ik namelijk wel en dat is gelijk waar mijn tip over gaat: houd het doel voor ogen en visualiseer ook wat je allemaal hebt als je doel is behaald. Hoe voel je je dan? Waar sta je dan? Wat heb je dan? In mijn geval een leuk boekje wat een leuke aanzet zou kunnen zijn om met de big five for life aan de slag te gaan. 😉

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Mooie tip Vivienne, dank je wel. Dat ligt ook in het verlengde van een van de zeven gewoonten van succesvolle mensen volgens Stephen Covey: begin met het einde voor ogen. En dat is inderdaad waar het bij Big Five for Life om gaat. Als je mij je adres mailt, stuur ik je het boekje zo snel mogelijk toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.