Wil jij je kansen vergroten? Ga out-of-the-box

Je zou er moedeloos van kunnen worden. Al een jaar of meer op zoek naar een andere baan en  steeds weer een afwijzing, dezelfde standaardreacties zoals: “Anderen voldeden meer aan de eisen dan u”? Vlieg in raamWat doe je als je inmiddels over de 100 sollicitaties hebt gestuurd en je hebt nog steeds geen ander werk? Ben jij als die vlieg die steeds weer tegen diezelfde ruit vliegt in de hoop dat er opeens een gat in zit waardoor hij naar buiten kan, met als enige resultaat dat hij levenloos tussen de andere vliegen in het randje terecht komt? Of zeg jij: “Genoeg is genoeg” en besluit jij om het heel anders te gaan aanpakken?

Als je na vol goede moed te zijn begonnen inmiddels 60 tot 100 afwijzingen verder bent, dan kun je volgens mij verschillende dingen doen. Een kleine opsomming (heb jij meer suggesties, dan kun je die onderaan het blog kwijt):

 1. Stug volhouden en hopen dat het toch een keer gaat lukken. Dat is wat de meeste mensen doen, en sommigen hebben er resultaat mee.
 2. Buiten jouw huidige kaders gaan en onderzoeken waar wél kansen zijn voor iemand met jouw kwaliteiten en ervaring. Spannend, want dat kan betekenen dat je in een heel andere richting gaat kijken, onder je niveau moet zoeken, of in een hele andere sector, dat je je onbewust bekwame kwaliteiten gaat onderzoeken of je wensen nog eens onder de loep neemt.
 3. Je huidige manier van solliciteren overboord gooien en op een hele andere manier te werk gaan. Onderzoek bij welke bedrijfsmissie en cultuur jij het beste tot je recht komt en of hier regelmatig nieuwe mensen gezocht worden. Steek er tijd in om nu eens echt onder woorden te brengen waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie. Laat in jouw manier van solliciteren zien hoe jij bij het bedrijf de klus gaat klaren en dat jij de oplossing kunt leveren voor het probleem voor het probleem waar het bedrijf mee zit. Wees creatief in de manieren om jouw interesse in het bedrijf te laten zien.
 4. Zet je netwerk in bij het vinden van ander werk. Voor netwerken heb je natuurlijk een lange adem nodig, maar 60 sollicitaties schrijf je ook niet in een maandje of twee. Wees creatief in de manier waarop je je netwerk benadert en in beweging zet om jou te helpen dichter bij jouw doel te brengen.

technicusEen voorbeeld. Kees is rubbertechnicus. Hij werkt bij een bedrijf waar rubberen ringen worden gefabriceerd. Wat hij precies doet, weet ik niet, maar het is behoorlijk gespecialiseerd werk. Het is voor hem heel gunstig dat hij specialist is en dat niet iedereen zijn kennis en ervaring heeft. Als hij genoeg heeft van zijn bedrijf en ergens anders wil gaan solliciteren, of als hij om welke reden dan ook gedwongen moet opstappen, is het voor hem niet moeilijk om uit te zoeken waar hij met zijn expertise terecht kan. Bedrijven willen specialisten en dat is hij: een grote vis in een kleine vijver.

Het wordt pas lastig als de hele rubberringen industrie naar het buitenland vertrekt en er voor hem in zijn omgeving dus geen werk meer is. Hij kan dan stug sollicitaties blijven sturen, maar dan is hij als de vlieg die steeds weer tegen het raam vliegt. Wat hij beter kan doen, is een vertaalslag maken: wat zijn de kwaliteiten die hij gebruikt als rubbertechnicus en hoe zou hij die kunnen inzetten in een andere industrie, bijv. de fabricage van PVC-buizen?

Die vertaalslag kun je ook maken als je een van de vele administratief medewerkers of communicatie medewerkers bent en het maar niet lukt om ergens binnen te komen. Koppel je kennis, ervaring en competenties even los van de functie en kijk waar je je kwaliteiten kunt inzetten, daar waar op dit moment wel werk is en waar jij je gelukkig in kunt voelen. Uiteraard kun je hetzelfde doen als je op dit moment een baan hebt waar je je niet happy meer in voelt. Volgende keer meer hierover.

Welke onverwachte en onbenutte talenten heb jij? Waar zou jij met veel plezier kunnen werken als jij status(verlies), decorum en je angst voor een radicale verandering zou loslaten? 

verrassing out of the boxIk ben benieuwd naar jouw reactie. Durf jij het aan om out-of-the-box te denken en je te laten verrassen door wat er uitkomt als je out-of-the-box gaat denken? Wat heb je daarbij nodig? Laat het mij hieronder weten.

 

6 reacties op “Wil jij je kansen vergroten? Ga out-of-the-box

 1. Anne Ebbers zegt:

  Beste Sigrid. Het eerste wat ik deed was out of the box denken. Het zoeken naar vacatures buiten de voor mij normale branche. Zoeken naar functies waar mijn hart lag, ook al had ik er niet de ervaring-opleiding voor.
  Door daar een redelijk beeld van te hebben, hoop ik uiteindelijk daar te geraken op langer termijn. Ik hou nu functies in de gaten die raakvlakken hebben met mijn “droombaan” en waar ik wel voor in aanmerking zou komen.
  Het is natuurlijk nu sowieso moeilijk om een baan te vinden. Maar het zou eeuwig zonde zijn om mogelijkheden te missen, doordat de branche niet bij mijn huidige werkervaring en opleiding past en daar niet gekeken te hebben.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Beste Anne,
   Dank je wel voor het delen van jouw visie. Mooi om te lezen dat jij het op deze manier aanpakt. Hoe concreter jij je droombaan in gedachten hebt, hoe duidelijker het wordt wat je moet doen om dat te bereiken. Veel succes!

 2. Chantal Bonefaas zegt:

  Het begint voor mij zo langzamerhand herkenbaar te worden, dit stuk. Ik ben nu 30 weken zwanger (en werkloos sinds maart dit jaar), dat maakt het extra ingewikkeld. Ik durf echt wel onder m’n niveau of in, voor mij, heel nieuwe branches te kijken. Mijn oprechte vraag is alleen: staan bedrijven er in deze tijd open voor? Val je niet al meteen af als je geen direct relevante ervaring hebt, maar wel de competenties? Durven bedrijven in deze tijd verder te kijken dan hun neus lang is?

  Ben benieuwd hoe jij daar over denkt.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Hi Chantal, het klopt dat lang niet alle bedrijven open staan voor mensen die onder hun niveau willen werken of van branche willen wisselen. Toch ken ik verschillende mensen die het gelukt is om op deze manier aan ander werk te komen – en daar nog plezier in hebben ook. Als je het echt wilt, kun je je kansen vergroten door je manier van solliciteren aan te passen. Wat laat je wel zien in je cv, wat niet? Op welke manier benader je potentiële werkgevers? Hoe motiveer je je keuze? Het zal niet altijd werken, maar wil je überhaupt werken bij een bedrijf dat niet verder kijkt dan de neus lang is?

   • Chantal Bonefaas zegt:

    Zo doe ik het nu ook hoor! Ik heb verschillende cv’s en probeer bij elke functie die me aantrekkelijk lijkt de juiste te kiezen en daarop aan te passen. Ik vind het zelf vooral leuk om buiten mijn comfort zone te werken, juist omdat dat uitdaging brengt, nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen voor zowel mezelf als mogelijke werkgever. Juist bedrijven die dat waarderen zijn de leukste, denk ik. Maar het blijft wel moeilijk om op te vallen, merk ik.

    • Sigrid van der Laan zegt:

     Wat ik in jouw reactie teruglees, is dat jij het belangrijk vindt om in je werk te kunnen blijven groeien, jezelf te blijven ontwikkelen, en dat dat zowel voor jou als voor de werkgever voordelen oplevert. Je cv steeds aanpassen aan de functie is een hele belangrijke. Wat zouden volgens jou andere manieren kunnen zijn om op te vallen? Wat heb je wel eens bedacht maar nooit – om welke reden dan ook – in de praktijk gebracht? Welk idee is ooit bij je opgekomen maar heb je onderdrukt omdat het raar, afwijkend, eng, vast niet goed of wat dan ook zou kunnen worden gevonden? Zou je het aandurven dit toch een keer te proberen, er voor 100% voor te gaan, ongeacht wat de uitkomst zou zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.