Wat zegt je cv over jou? 5 tips om jezelf te laten zien

Het curriculum vitae. Iedereen heeft het dus hoe onderscheid je je hier nog mee?cv-imagen

Ik heb inmiddels heel wat cv’s onder ogen gehad. Zelf heb ik de afgelopen 20 jaar ook mijn portie gestoeid en geëxperimenteerd met dit document. In je jonge jaren leer je – op school, universiteit of van anderen – hoe je je cv moet opstellen. Als je niet uitkijkt, ziet het er na 20 jaar nog ongeveer hetzelfde uit, behalve dat de lijstjes werkervaring en opleiding/cursussen wat langer zijn. En misschien heb je een foto, persoonlijk profiel en taakomschrijving per functie toegevoegd, zodat het niet meevalt om dit geheel in twee pagina’s te persen.

Al met al valt het mij op dat cv’s er bij het merendeel van de werkzoekenden ongeveer hetzelfde uitziet. Op zich prettig voor de recruiters, want zo kunnen zij snel de relevante informatie vinden, als deze tenminste niet verstopt zit in een woordenbrij. Maar kom je hiermee nu echt tot je recht? Laat je wel voldoende van jezelf zien? En is je cv niet dringend aan vernieuwing toe?

OCV menuver het algemeen wordt een standaard indeling gehanteerd, alsof je een menu aan het samenstellen bent. Je begint dus met je personalia als voorgerecht, met eventueel als amuse je persoonlijk profiel of doelstelling. Het hoofdgerecht wordt gevormd door je werkervaring, opleiding en nevenactiviteiten, gevolgd door een nagerecht waarin overige kennis en vaardigheden en eventueel je hobby’s worden gepresenteerd. Een keurig cv. Maar wil je dat? Of wil je liever een kleurig cv?

Een paar tips:

 • Experimenteer! Probeer verschillende layouts uit, met foto’s, zonder foto’s, kleurrijk, strak, ludieke indeling, etc. Zorg voor een goede match tussen jouw presentatie en de vacature. Zijn ze op zoek naar iemand die creatief is? Laat dan jouw creativiteit zien door je cv op een aparte manier vorm te geven. Zoek je een baan als projectmanager?  Maak er een projectvoorstel van. Solliciteer je naar een baan als financieel medewerkster? Stel je cv op als offerte. Maak gebruik van pictogrammen en onderzoek wat hiervan het effect is. Er zijn verschillende websites te vinden met voorbeelden van alternatieve cv’s.
 • Pas je cv voor iedere sollicitatie aan. Wat laat je weg, wat benadruk je? Dat hangt af van wat er wordt gevraagd. Je cv moet nieuwsgierig maken en hoeft dus geen volledige biografie te zijn. Zorg voor een basis-cv dat in principe volledig is, en haal hier per keer uit wat onderbouwend is voor jouw argumenten waarom jij de beste bent voor de job. Gebruik hiervoor ook de informatie die je krijgt als je belt naar aanleiding van de vacature.
 • Laat jezelf zien. Maak een kopje aan – na de personalia, vóór de werkervaring – dat je bijv. ‘persoonlijke doelstelling’, ‘persoonlijk profiel’, ‘samenvatting’, ‘missie en visie’, of hoe dan ook noemt. Beschrijf in twee of drie zinnen wie je bent, wat voor werk je zoekt en waarom jij dit werk tot een succes zou maken. Ofwel: dat jij het antwoord bent op hun vraag. Kort, bondig en enthousiast. Haal inspiratie uit je elevator pitch. Een goedgekozen pasfoto kan ook ondersteunend werken.
 • Benoem je behaalde resultaten. Hierboven had ik het over de opsomming van de taken per functie. Niet doen! Laat liever zien wat jij binnen die functie hebt bereikt, wat jij hebt verbeterd, hoeveel geld jij hebt binnengebracht of bespaard. Dat jij ervoor hebt gezorgd dat 90% van de klanten binnen de vastgestelde termijn betaalden, zegt meer over jouw inzet en kwaliteiten dan simpelweg de taak ‘debitereurenbeheer’.
 • Wees inzichtelijk. In de 15 – 30 seconden die recruiters per cv gebruiken, willen zij snel zien of jij voldoet aan de eisen. Zorg dus dat je woorden gebruikt die zij herkennen (bijv. uit de vacaturetekst en de website), zet het belangrijkste bovenaan, gebruik liever steekwoorden dan volzinnen en hou het overzichtelijk met voldoende wit op de bladzijde.tips

Welke tips kan jij hier nog aan toevoegen? Welke reacties krijg jij op je cv als je durft af te wijken van het standaard cv? Deel jouw kennis en ervaringen in de commentaarbox hieronder, zodat anderen hier wat aan kunnen hebben.

Zijn er overigens onderwerpen waarover ik volgens jou zou moeten schrijven? Laat het mij hieronder weten.

8 reacties op “Wat zegt je cv over jou? 5 tips om jezelf te laten zien

 1. incontrolmanagementservices zegt:

  Beste Sigrid,

  Hartelijk dank voor je tips om mijn curriculum vitae aan te passen.
  Gezien het feit dat ik financieel directeur ben speel ik met de gedachte om de tekst in de vorm van het € vorm te geven ;-)!

  Tot op heden had ik gewoon het traditionele menu dat jij beschrijft in je blog.
  Ik realiseer me nu dat dat wel heel standaard is.

  Ik zal aan de hand van je tips eens goed gaan nadenken hoe ik er meer eigen saus overheen kan gooien.
  Op dit moment heb ik aanvullend geen andere tips meer helaas :-(!

 2. Pingback: Hoe zorg jij voor flow in je werk? In 5 stappen naar meer flow | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

 3. Pingback: Wil jij je kansen vergroten? Ga out-of-the-box | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

 4. Pingback: Vijf tips voor meer kans om bovenop de stapel te komen | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

 5. Pingback: Vijf manieren om jezelf bij voorbaat maar vast de afwijzing te geven | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.