Wakker worden! Creëer je eigen wake-up call

Soms krijg je even een wake up call. Er gebeurt iets in je leven dat je niet had verwacht. Of misschien heb je het wel aan zien komen, maar heb je de signalen genegeerd. Je contract wordt niet verlengd, de organisatie is aan het kantelen, je relatie gaat uit of je lichaam laat je in de steek.

Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen na een heftige gebeurtenis opeens besluiten om het roer om te gooien? Om beter voor jezelf te gaan zorgen, om te Wake up callkiezen voor wat je zelf graag wilt in plaats van te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen? En om niet meer van de willekeur van anderen afhankelijk te zijn?

Prima als een heftige gebeurtenis je in beweging zet om voor jezelf te kiezen. Maar waarom zou je op die wake up call wachten?

De meeste mensen komen op een zeker moment in hun leven op een punt dat ze gaan nadenken. Over wat geweest is – en of ze dit nog steeds willen, over de toekomst. Dat hoeft voor jou natuurlijk niet te gelden. Misschien is jouw leven al jarenlang perfect, weet je precies wat je wilt en hoe je dat kunt krijgen. Maar als je zoals de meeste mensen bent, knaagt er ergens misschien een verlangen waar je nog niet aan hebt toegegeven.

Zorg voor balans

Hoe jong of hoe oud je ook bent, je bent te jong om te accepteren dat dit het was. Werk dat niet leuk (meer) is, kan een groot deel van je leven en gedachten gaan beheersen. Dat kan effect hebben op je omgang met anderen. Het vreet energie, tast je goede humeur aan en neemt tijd weg van dingen waar je wél plezier in hebt. Dit werkt op den duur verlammend en gaat dan steeds meer je leven bepalen. Of je begint een gevoel te krijgen van ‘laat maar’. Frustrerend, nietwaar?

Erger nog: vaak uit zich het ongenoegen in een vorm van stress.

Hoog tijd om weer plezier in je werk en in je leven te krijgen. Om de werk-privé balans in evenwicht te brengen en je eigen agenda te bepalen. Om verschil te maken met jouw talenten, ideeën en sprankelende persoonlijkheid. Keuzes maken waar je blij van wordt – of deze nou life changing zijn of niet – helpen om gemotiveerd je werk te doen en plezier te hebben in wat je doet. Om stress los te kunnen laten, en rust en voldoening te ervaren.

Een van mijn klanten zei een keer: “Het leven is te kort om te verdoen met activiteiten en met name ook in een omgeving en situatie waar je niet 100% gelukkig van wordt.”

Net als zij, kun jij ook beslissen om je leven om te gooien. En om de tijd die je op deze aardbol hebt, te besteden aan activiteiten, mensen en doelen waar je blij van wordt en energie van krijgt.

In het derde deel in de serie over plannen maken en alles uit je leven halen, geef ik je een paar tips om je eigen wake-up call te creëren:

Creëer je eigen make-up call

#8 Zet eens op een rijtje wat je in dit leven in ieder geval gedaan wilt hebben, wat je de wereld wilt nalaten. In de woorden van Stephen Covey: begin met het einde voor ogen. Stel je voor dat je aan het einde van je leven bent aanbeland. Wat wil je dan in ieder geval hebben gedaan, gezien en ervaren? Wat was het allerbelangrijkst in je leven? Waar beleef je plezier aan? Gaat hier het merendeel van je tijd en aandacht naartoe? Hoeveel tijd gaat er verloren aan dingen (of mensen) die er voor jou niet toe doen of geen waarde in je leven hebben? Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden

#9 Creëer je eigen Bijna levens-ervaring en stop met uitstelgedrag. Dit is een term van John Strelecky, auteur van het boek ‘The Big Five for Life’. Waarom wachten op een bijna-doodervaring of wake up call om de dingen te doen die jouw leven zin geven, die je plezier en voldoening geven. Gun jezelf om dagelijks minimaal 5 minuten te besteden aan mensen, dingen of activiteiten die er voor jou toe doen. Maak hier een gewoonte van. Een momentje voor jezelf waarin je een geweldig boek leest (of schrijft). Waarin je oude vrienden belt, aandacht besteedt aan je geliefden, mediteert, knutselt. Of wat het ook maar is dat je graag wilt doen maar steeds maar geen tijd voor hebt. Vijf minuten per dag is haalbaar en zal al snel naar meer smaken als je je realiseert hoeveel voldoening dit je geeft.

#10 Denk iedere avond terug aan wat goed ging die dag, leuke gebeurtenissen of ontmoetingen, grote of kleine successen, dingen waar je dankbaar voor bent of gelukkig van wordt. Door je aandacht te focussen op de positieve dingen in je leven, hoe klein of hoe groot ook, train je je brein om meer daarvan na te streven. We hebben vaak de neiging om ons vooral bezig te houden met wat niet goed gaat, waar we ontevreden over zijn of wat ons ‘wordt aangedaan’. Daar wordt het echter niet beter van. Roep liever dagelijks het gevoel op van wat wél goed ging, de mooie momenten, zodat dat de norm wordt in je leven.

Wat ga jij doen om voor je eigen wake up call te zorgen?

Schrijf in de commentaarbox hieronder wat jij anders gaat doen om het leven te leiden dat jij wilt.

Vind je het lastig om prioriteiten te stellen of om het leven te leiden zoals jij wilt? Je hoeft het niet alleen te doen! Ik help je er graag mee.Deel met netwerk

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *