In 4 stappen van dromen naar doen

Hoe tevreden ben jij op dit moment met je leven en loopbaan? Is er iets dat je in je leven mist of dat je zou willen veranderen?

Vragen waar je ‘hartstikke’ (tevreden) en (ik mis) ‘helemaal niks’ op kunt antwoorden. Als dat zo is, dan ben je een gelukkig mens met een geweldig leven. Of je bent niet helemaal eerlijk tegen jezelf.

Veel mensen die ik tegenkom, hebben het prima voor elkaar. Misschien gaat niet alles zoals je wilt, maar over het geheel genomen ben je best gelukkig.

Ik kom ook heel wat mensen tegen die er zo onderhand van balen. Je kent dat wel, dat gevoel dat er meer in je leven zit dan je er nu uit haalt. Als je terugkijkt op je leven, zie je dat je meer hebt gedaan wat moet dan wat je wilt. Of je krijgt maar niet van de grond waar je zo graag succes mee wilde hebben.

Hoogste tijd om pas op de plaats te maken.

Ik daag je uit om je dromen weer eens af te stoffen en deze centraal te stellen in je leven. Misschien begin je bij je privéleven, misschien bij je werk. Misschien kun je het combineren. Hoe dan ook, op enig moment in je leven wil je doen waarvoor je in de wieg bent gelegd, waar je hart naar uitgaat, wil je mooie ervaringen opdoen en het leven leiden zoals jij dat wilt.

In vier stappen kun je dit bereiken.

De eerste stap is dus te gaan dromen. Blijf het bij dromen, dan komt er weinig van terecht. Stel jezelf dus een klein, haalbaar doel waarmee je alvast kunt proeven aan je droom. Bedenk vervolgens wat je nodig hebt om je doel te bereiken en plan vervolgens je actiepunten in.

1. Het begint met je mindset…

Wat wil jij nog enorm graag? Probeer het eens voor je te zien hoe het zou zijn als je het bereikt zou hebben. Zie jezelf doen dat je het liefste doet. Zie wat je daarmee voor anderen betekent. Maak het groot. Maak het dan nog groter. Probeer in je hele lijf te voelen wat het betekent je droom gerealiseerd te hebben.

Dan kunnen er twee dingen gebeuren: je gelooft erin dat dit werkelijkheid voor je kan worden en gaat ermee aan de slag. Of de beren komen je pad versperren: er komen allerlei bezwaren bij je op waarom het (nu) niet mogelijk is. Je durft het niet aan. Of weet niet hoe. Je gaat luisteren naar mensen die vertellen dat het echt niet makkelijk is.

In dat geval raad ik je aan om aan je overtuigingen te werken zodat je stopt jezelf te saboteren.

2. Dan volgt de oriëntatie…

Plaats een stip op jouw horizon: wat wordt je eerste doel of mijlpaal? Je complete droom is te groot om in korte tijd te realiseren. Als dat wel zo zou zijn, dan heb je je droom veel te klein gehouden. Het helpt om in grote lijnen te weten wat ervoor nodig is om je droom te realiseren. Maar je hoeft de weg niet van tevoren uit te stippelen.

Wat wel werkt, is om een op korte termijn haalbaar doel te formuleren waar je naartoe werkt op weg naar je droom. Is dat doel nog steeds groot, maak er dan subdoelen van, zodat je van mijlpaal naar mijlpaal kunt gaan.

3. Vervolgens ga je experimenteren…

We denken soms dat we precies moeten weten hoe we iets moeten doen. En dat we onze planning zo goed mogelijk moeten volgen. Welnee! Of je nu wel of niet weet wat de beste eerste stap is, zet hem gewoon. Klopt het niet, dan kun altijd weer een stap terug zetten en iets anders proberen. Alle grote uitvinders en anderen die iets geweldigs hebben neergezet, hebben 1.000 pogingen gedaan om er te komen. Met iedere poging weet je wat in ieder geval niet werkt en heb je waarschijnlijk al meteen een idee wat je nu kunt gaan proberen.

Onthoud: de weg naar je doel is net zo leuk – of misschien nog wel leuker – als het bereiken van je doel. Maak er dus geen opgave van maar heb er plezier in.

4. Met een stevige dosis daadkracht.

Al is het je droom, je diepste verlangen dat je wilt bereiken, het valt soms niet mee om het vol te houden. Je zult heel wat hobbels en doodlopende wegen tegenkomen. Tegenslag en teleurstellingen zijn voor veel mensen een reden om niet verder te gaan. Dan is het goed om terug te gaan naar je droom en daar de inspiratie en bevlogenheid terug te vinden om toch door te zetten.

💡 Hoe staat het met jouw onvervulde dromen of verlangens? Wat kun jij vandaag nog doen om een eerste (of volgende) stap te zetten? Schrijf het in de commentaarbox hieronder. 

Geïnteresseerd in het realiseren van je dromen en onvervulde verlangens? Neem contact met mij op voor informatie of maak meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek: 06-38251672 / info@sigridvanderlaan.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.