Tips om je netwerk te onderhouden

Een paar weken geleden kreeg ik het volgende verzoek: “Wil je een keer iets te schrijven over het onderhouden van het netwerk (bijvoorbeeld het online netwerk op Linkedin)? Daar ben ik heel benieuwd naar. Hoe vaak heb je contact? Waarover? Hoe kun je de ander wat geven?” 

Tips om je netwerk te onderhouden: creëer een beter systeem dan je visitekaartjes in een oude schoenendoos te bewarenNetwerken gaat niet om een lange lijst te maken van namen en telefoonnummers, of een schoenendoos waar je de verzamelde visitekaartjes in gooit om er vervolgens nooit meer naar te kijken. Net als alles waar je een doel mee wilt bereiken, gaat succesvol netwerken om een systematische aanpak van verbindingen leggen tussen mensen, waarbij de nadruk ligt op wederkerigheid.

Hoe vaak heb je contact?

Dat hangt af van hoe relevant het contact voor je is. Om dat te weten, zul je jouw netwerk in kaart moeten brengen.

Een eerste stap is het classificeren van je netwerk. Je kunt je zowel je online als offline contacten in verschillende categorieën onderverdelen waardoor je een duidelijk overzicht krijgt van je relatie tot hen en de waarde van dit contact voor jou.

netwerk-radAls je je netwerk op deze manier overzichtelijk hebt gemaakt, heb je als het goed is al een beter idee van wie de mensen zijn die het meest actief zijn, die iets voor jou zouden kunnen betekenen en/of die jij iets te bieden hebt. Dit is de groep waar je je op dit moment het meeste op gaat focussen. Maak een afspraak om elkaar persoonlijk te spreken, stuur na een paar dagen een mailtje en na een aantal weken nog een keer.

Hou het contact warm door regelmatig wat van je te laten horen. Regelmatig is niet wekelijks, maar ook niet één keer per jaar. Sommigen zeggen dat je maandelijks contact zou moeten hebben met je netwerk. Zelf zou ik het niet in zo’n stramien willen gooien (behalve als je een blog schrijft en je contacten je toestemming hebben gegeven om je op de mailinglist te zetten). Hoe dichter bij, hoe meer contact.

Waarover heb je contact?

Dat hangt af van het doel dat je hebt. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar ander werk, dan kan jouw doel zijn om informatie te krijgen over wat een bepaalde functie inhoudt, wat ervoor nodig is om een dergelijke functie te kunnen invullen, welke knelpunten er spelen, etc. Stel dus een overkoepelende doelstelling vast: je netwerkdoel. Vervolgens bepaal je per netwerkgesprek wat je hieruit zou willen halen.

Gaat het niet om geplande netwerkgesprekken maar informele ontmoetingen of gesprekken tijdens netwerkbijeenkomsten, zorg dan dat je je elevator pitch paraat hebt en stel veel gerichte vragen aan de ander die jou verder helpen in waar je naar op zoek bent. Geef de ander vooral de kans om aan het woord te zijn. Daardoor zullen zij het als een prettig gesprek ervaren en krijg jij meer informatie dan wanneer je zelf het meeste aan het woord bent.

Hoe kun je de ander wat geven?

De beste netwerkers zijn degenen die mensen aan elkaar verbinden. Zo laat je zien dat je een waardevol contact bent. Leer je netwerk echt kennen door je in ieder waardevol contact te verdiepen: zoek ze op LinkedIn op, reageer op hun discussies, bekijk hun website, volg ze op Twitter of Facebook.

Kijk wat je voor hen zou kunnen betekenen, bijv. hen in contact brengen met anderen uit jouw netwerk. Probeer tijdens het praten uit te vinden wat de ander nodig heeft en of jij daar iets bij kunt betekenen. Is er informatie die jij hen kunt toesturen, is er een onderwerp waar jij veel vanaf weet, is de ander op zoek naar iets en kan jij je ogen en oren open houden?

Tot slot: echte, geïnteresseerd aandacht is ook al een vorm van geven. Met jouw oprechte interesse in wat de ander te vertellen heeft en een woord van dank na afloop, geef je de ander waardering en ook daarmee laat je zien een goed netwerker te zijn.

En nu de beurt aan jou:

  1. Wat doe jij om je netwerk te onderhouden?
  2. Hoe vaak en waarover zoek jij contact?
  3. Wat heb jij de ander te geven?

Plaats jouw antwoord op deze vragen in de commentaarbox hieronder, met de vragen waar jij zelf nog mee zit.placeit (1)

 

Wil je meer weten over netwerken? Vraag dan het gratis E-boek ‘Netwerkend aan het Werk‘ aan of bestel het uitgebreidere werkboek via info@sigridvanderlaan.nl.

0 reacties op “Tips om je netwerk te onderhouden

  1. Pingback: Houd je netwerk lekker warm | Ygeneratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *