Succes zit in een klein hoekje: de 1e 4 factoren

We willen allemaal wel succesvol zijn. In ons werk, in de doelen die we ons stellen, in de ogen van onze familie en vrienden.

Maar wat is succes eigenlijk? En hoe kun je het bereiken?

De definitie van succes is heel persoonlijk. Voor de een betekent die topfunctie met leaseauto een succes, voor de ander is het zetten van een eerste stap buiten je comfortzone al een succes.

Vaak zien we succes als een eindresultaat. Als je je doel hebt behaald, dan ben je succesvol. Maar als je doel groot en ver weg is, dan duurt het dus heel lang voordat je succes zou hebben. Dat kan de motivatie behoorlijk aantasten.

Ik heb het eerder gehad over kleine stapjes zetten, mijlpalen planten en op weg naar je doel je deelsuccessen te vieren. Welke factoren helpen verder om te slagen in wat je wilt bereiken?

Deel 1 over succes: de 1e vier factoren

1. Een goede reden hebben

Natuurlijk is het in eerste instantie belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Maar wat vooral helpt om je slagingskans te vergroten, is weten waarom je dat wilt.

Vaak blijven we hangen bij oppervlakkige redenen. Natuurlijk wil je die baan omdat je daarmee meer gaat verdienen. Maar waarom wil je geld verdienen? Zit er misschien nog een doel onder verborgen? Heb je bijvoorbeeld al jaren de droom om op een Harley Davidson coast-to-coast door Amerika te reizen of wil je straks je kinderen zorgeloos laten studeren?

Weten wat de onderliggende redenen zijn, helpt om de drive te vinden om door te zetten als het moeilijk wordt.

 Zoek het onderliggende doel, wens of verlangen en focus je daar op.

2. Er voor 100% voor gaan

Het gebeurt zo vaak: je neemt een besluit om iets te doen, maar je besteedt je tijd en energie vervolgens aan heel andere dingen.

In het begin pak je dagelijks je tablet om een stukje te schrijven aan je boek of om je Spaanse les te doen. Maar na de eerste keer dat je het overslaat omdat het even niet uitkomt, raakt het steeds meer op de achtergrond. Andere dingen slokken je aandacht op en na een tijdje merk je dat je nauwelijks bent opgeschoten.

Maar ook twijfel en onzekerheid kunnen factoren zijn die maken dat je er niet voor 100% voor gaat. Misschien omdat het je te lang duurt. Misschien omdat je doel niet past bij wat je werkelijk wilt. In dat geval ga je terug naar de vorige stap om na te gaan waarom je je dit doel had gesteld. Als je dit zorgvuldig doet, kom je er vanzelf achter wat het onderliggende verlangen is.

 Wil je het echt? Neem je dan voor om alles opzij te zetten wat je kan belemmeren om het te bereiken.

3. Creëer een support group om je heen

De beste manier om je doelen te bereiken, is door hier anderen bij te betrekken. Je hoeft het niet alleen te doen.

Zoek mensen om mee te sparren, om hulp aan te vragen, om samen mee op te trekken. Dat kunnen mensen uit je directe omgeving zijn. Maar bij grotere plannen of als je het moeilijk vindt om er voor 100% voor te gaan, dan kun je hier ook een buddy(-groep), coach of adviseur bij betrekken.

Een goede manier om een support group om je heen te verzamelen, is door zelf anderen te helpen. Niet alleen geeft dit voldoening, maar ook maakt dit het makkelijker om zelf ook hulp te vragen. Door zelf te geven, kun je jezelf openstellen om te ontvangen.

 Stel je open voor hulp en help anderen bij het realiseren van hun droom.

4. Leren door te doen

Nieuw: Training – Met persoonlijk leiderschap van droom naar doel. Voor mensen die hun persoonlijke doelen willen bereiken. Klik op het plaatje voor meer informatie of aanmelden

Mooier gezegd: competentie ontstaat op het moment dat je het doet.

Dat is een hele lastige voor veel mensen (en daar reken ik mijzelf ook onder). Als je iets nog nooit hebt gedaan, dan kun je voor jezelf enorme blokkades opwerpen door te denken dat je het niet kunt. Maar eigenlijk hoef je er helemaal niet over na te denken of je het kunt of niet.

Als je zeker weet dat je het wilt, als je weet waarom je het wilt en je bent bereid om ervoor te gaan, dan kun je maar het beste gewoon beginnen.

Door het gewoon maar te doen, leer je het vanzelf. Net als bergbeklimmen. Voor je het weet, ben je aan de top. Blijf je onderaan de berg kijken hoe anderen het doen of wacht je tot je er voldoende over gelezen hebt, dan kom je er niet.

Trek de stoute schoenen aan en trek de ‘wijde wereld’ in; ofwel: wacht niet tot je weet hoe het moet maar vertrouw erop dat je kunt wat je wilt.

Dit was deel 1 over succes. De volgende keer volgen meer factoren van succes.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Kom dan naar mijn training Van MOET naar MOED: Persoonlijk Leiderschap in Leven en Loopbaan.

💡 Wat zijn jouw succesfactoren? Wat kan jij vandaag nog (anders) doen? Schrijf het in de commentaarbox hieronder. Succes!

2 reacties op “Succes zit in een klein hoekje: de 1e 4 factoren

 1. Dorothé Jansen zegt:

  Ik werk met challenges. In sport kies ik dan bijv. een maand om bepaalde trainingen uit te voeren en daar post ik dan iedere dag iets over op social media. Vaak doen anderen met me mee of geven commentaar en dat stimuleert.

  Zo heb ik ook jaarchallenges op mijn vakgebied en privé waarbij ik me doelen per maand stel. Daar schrijf ik dan iedere maand een stukje over op mijn blog. Doordat ik het opschrijf vier ik het a.h.w.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Wat een goed idee om jezelf een challenge te stellen en hier anderen bij te betrekken. Het helpt inderdaad enorm als je mensen hebt die met je meeleven. Mensen die met je meevieren als er iets is gelukt, of die je een hart onder de riem steken als het even tegen zit.

   Dank je wel voor het delen Dorothé, en veel succes met je challenges!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.