Succes? Voeg eens een beetje umph toe

“The difference between try and triumph is a little ‘umph'”, stond half februari op de coachkalender.

Proberen, dat kunnen we allemaal wel. Dat doen we zo vaak. Maar wat is dan die ‘umph’?

Volgens Merriam-Webster is umph “usually used to express skepticism or disgust”. Maar volgens de Urban Dictionary kan het ook betekenen:  “Having strength or power” (Power, Strength, Energy, Might, Force, Potency, Ability, Excite: The car doesn’t have enough umpf to get up the steep hill).

Wat kunnen we met deze twee heel verschillende betekenissen?

Deel 2 over succes: de 2e vier factoren

5.  Wees sceptisch bij twijfel aan je kunnen

Om te beginnen de sceptische umph.

Je kent het wel: je wilt iets bereiken, maar het gaat niet vanzelf. Je probeert het een paar keer, maar je bent er nog steeds niet. Wel ’try’, geen ’triumph’. Misschien zeggen anderen om je heen dat het niet gaat lukken. Een goed moment voor een beetje ‘umph’: heb sch 😈 t aan negatieve boodschappen. Gebruik je scepticisme in je eigen voordeel en wantrouw ieder gebrek aan vertrouwen in je slagingskansen.

Je bent zo groot als je dromen. Als je zeker weet dat je het wilt, dan zit ergens in jou de potentie om het te kunnen bereiken. Zie succesfactor 4: competentie ontstaat op het moment dat je het doet.

 Benader iedereen die geen vertrouwen in je heeft, met het grootste wantrouwen.

6. Het verleden is niet hetzelfde als de toekomst

Wees ook sceptisch over het voorspellende karakter van negatieve ervaringen.

“Oh, dat heb ik al eens eerder geprobeerd en toen is het ook niet gelukt.” Ja, als je gelooft in de onveranderlijkheid van de dingen, dan hoef je het niet nog eens te proberen.

Echter, wat toen was, is verleden tijd en het is nu een andere realiteit. Het voorspellende karakter van gebeurtenissen in het verleden is maar beperkt.

Vertrouw erop dat wat er in het verleden altijd goed ging, ook nu weer goed zal gaan. Maar wat mis ging in het verleden, hoeft nu niet mis te gaan. De situatie is veranderd en zelf ben je ook niet meer dezelfde. Op z’n minst heb je geleerd van de ervaring.

 Het verleden is niet hetzelfde als de toekomst, behalve als dit je helpt.

7. Geef nooit op

En dan de andere umph: je innerlijke kracht en motivatie als motor voor je succes. In deel 1 had ik het al over de kracht van het hebben van een goede reden en de energie hebben om er voor de volle 100% voor te gaan.

Er is altijd een manier als je serieus bent over wat je wilt. Blijf gewoon verschillende wegen uitproberen en zet door, ook als het moeilijk wordt. Iedere mislukte poging geeft je waardevolle informatie.

We denken weleens dat succesvolle mensen alles in één keer goed doen. Dat ze weten wat ze moeten doen en dan stap voor stap de juiste richting op gaan.

Nieuw: Training – Met persoonlijk leiderschap van droom naar doel. Voor mensen die hun persoonlijke doelen willen bereiken. Klik op het plaatje voor meer informatie of aanmelden

Meestal is dat niet zo. Gelukstreffers daargelaten, wordt er over het algemeen heel wat geëxperimenteerd, worden er heel wat verkeerde wegen bewandeld en heel wat fouten gemaakt. En dat is oké. Zolang je het maar niet opgeeft.

Epke Zonderland heeft ook heel wat keren moeten proberen voordat hij naar de Olympische Spelen kon. Zangers proberen verschillende versies uit, acteurs experimenteren met de invulling van hun rol en bergbeklimmers weten ook niet meteen wat de beste route is om de top te bereiken.

 Blijf altijd proberen: hoe meer pogingen je waagt, des te groter de kans dat je uiteindelijk de top behaalt.

8. Focus op wat je wilt i.p.v. op wat je niet wilt

Een bekende vanuit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Het is net als bij fietsen: hoe meer je je focust op de hobbel die je wilt vermijden, des te groter de kans dat je daar juist overheen gaat. Focus je op het pad en niet op de afgrond ernaast.

Dit heeft te maken met het gezegde: “alles wat je aandacht geeft, groeit”. Hoe meer tijd je aan iets besteedt, des te beter je hierin wordt. Dat geldt zowel voor het positieve als voor het negatieve.

Besteed dus vooral veel aandacht aan waar je nu al goed in bent. Let op mensen die hebben bereikt wat jij ook zou willen bereiken, en negeer mensen die hetzelfde wilden maar het niet hebben gerealiseerd.

Dit hoeft niet te betekenen dat je negatieve mensen uit je leven zou moeten weren, maar wel dat je hun negatieve boodschappen (“dat heb ik ook al eens geprobeerd maar dat lukt niet”, “dat kan jij niet”, “dat is onmogelijk”) langs je heen laat gaan zonder er aandacht aan te besteden. Alles wat jij wilt, is al eens door iemand gedaan. Waarom zou jij niet de volgende zijn?

 Richt al je aandacht op wat je wilt en in huis hebt om het te bereiken. 

Dit was deel 2 over succes. De volgende keer de laatste vier factoren van succes.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Kom dan naar mijn training Van MOET naar MOED: met persoonlijk leiderschap van droom naar doel.

 💡 Wat zijn jouw succesfactoren? Wat kan jij vandaag nog (anders) doen? Schrijf het in de commentaarbox hieronder. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.