Plannen en goede voornemens: zou je dat nu wel doen?

Hoe voel jij je, nu de kerstspullen weer zijn opgeruimd en de beste wensen aan iedereen zijn uitgedeeld? Nog steeds vol optimisme en grootse plannen die dit jaar toch echt gerealiseerd gaan worden? Of is de enthousiaste uitvoering ervan nu alweer aan het afzwakken en geef je onbewust weer toe aan de aloude routine van dingen die moeten, haast hebben of er nu eenmaal bij horen?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hoor bij die mensen die ieder jaar weer vol enthousiasme het nieuwe jaar in stappen. Zie hiervoor mijn blog van een jaar geleden: de magie van een nieuw begin. Jarenlang liep ik er echter tegenaan dat ik na een paar weken al merkte dat mijn mooie plannen naar de achtergrond waren geraakt. Voor je het weet, is het jaar alweer halverwege en ben je aan wat zo belangrijk voor je was, nog steeds niet toegekomen. Of je weet al niet eens meer wat je ook al weer wilde. Nog een paar maanden later is het jaar alweer bijna afgelopen, kijk je terug op weer een jaar en wat je volgend jaar toch echt anders wilt gaan doen. En dan begint het hele riedeltje weer opnieuw.wortel

Bevredigend? Niet bepaald!

Kan dat anders? Absoluut!

Januari is een interessant moment voor goede voornemens. Interessant in de zin van: waarom nu? We komen net uit een feestmaand die versierd wordt met kaarsjes en kerstlichtjes. Een tijd om het licht weer even te zien. Een tijd van hoop en optimisme, liefde en samenzijn.

Voor sommigen is dit het perfecte moment om plannen te maken en doelen te stellen, zeker als je daar meteen een tijdsplan bij zet.

Voor anderen is het juist het meest ongeschikte moment dat je maar kunt bedenken.

Het risico bestaat dat je in je optimistische enthousiasme voornemens maakt die onhaalbaar zijn, die je eigenlijk niet echt wilt of omdat er redenen zijn waardoor je je gemakkelijk laat tegenhouden.

Maar ook is januari een maand waarin het nog steeds donker en koud is en er nog een heel stuk winter voor de boeg ligt. Als je hier gevoelig voor bent, kan het dan knap lastig zijn om je positieve gevoelens vast te houden. Het is opvallend hoeveel mensen last hebben van winterdepressies, laag energieniveau en verminderde creativiteit. Als dat voor jou geldt, dan vergt het een soort topprestatie van je om je voornemens toch door te zetten.

En toch, als je iets wilt bereiken, ontkom je er niet aan om actie te nemen in de richting van wat je wilt bereiken. Op welke manier dan ook. Wat nu?

Hieronder een aantal suggesties die je kunnen helpen om in actie te komen – en te blijven!

#1 Bepaal voor jezelf wat het juiste moment is voor je plannen, doelen en voornemens. Ben je gevoelig voor de winterdip of zou je zelfs het liefst in je berenhol willen overwinteren? Stel je ‘jaarplannen’ dan uit tot de lente of zomer. Er zijn genoeg bedrijven die hun financiële jaar niet gelijk laten lopen aan het kalenderjaar. En wat dacht je van het schooljaar?

#2 Of het nu gaat om de plannen voor je bedrijf, je team of je persoonlijke plannen, een belangrijke stap is weten waarom je dit wilt. Waarom is het zo belangrijk voor je? Is het onderdeel van een diep verlangen? Probeer je in gedachten een voorstelling te maken hoe het zou zijn als je het bereikt zou hebben. En hoe het achteraf zou voelen als je het toch niet zou hebben gedaan.

#3 Hoe groot of klein je plannen of voornemens ook zijn; deel ze op in kleine deelstapjes. Je hoeft niet de hele weg naar het eindresultaat al uitgestippeld te hebben. Het is voldoende om te weten wat je eerste stap wordt en deze te zetten. Je volgende stap wordt dan vanzelf duidelijk. Je kunt dit vergelijken met het lopen in een dichte mist, waarbij je maar 25 meter vóór je ziet. Met iedere stap die je zet, zie je nog altijd maar 25 meter, maar het zijn niet meer dezelfde. Bij iedere stap openbaart zich weer een nieuw stukje van de weg die je kunt bewandelen.

Wordt vervolgd! In mijn volgende blogartikel ga ik hierop door.

Wil je hierover meepraten?

Schrijf dan in de commentaarbox hieronder wat jouw manier is om je plannen of voornemens te realiseren, geef je mening of stel een vraag. Je krijgt gegarandeerd antwoord!

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bel mij dan vrijblijvend op woensdagochtend tussen 10.00 – 11.00 uur op 06-38251672. Zeker weten dat je mij aan de lijn krijgt? Maak dan een afspraak via info@sigridvanderlaan.nl.Deel met netwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *