Werk vinden: je kunt nog zo goed zijn en nog zoveel ervaring hebben, maar daarmee heb je de baan nog niet.
Solliciteren en acquireren lijken soms wel een oefening in het ontvangen van afwijzingen. De huidige marketingexperts hebben het allang door: koude acquisitie werkt alleen bij mensen die er lol in hebben. Bij mensen die een goede babbel hebben en het prima vinden om 99 x nee te krijgen voordat ze een ja krijgen. Zo zit ik niet in elkaar en jij waarschijnlijk ook niet (behalve als je bij die selecte groep commerciële tijgers zit of als je solliciteren hartstikke leuk vindt).
Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat je iets aan het verkopen bent. Ondernemers verkopen hun product of dienst. Als sollicitant verkoop je je tijd, kennis en ervaring in ruil voor een salaris. Wat je ook verkoopt, het proces verloopt altijd min of meer gelijk: van kennen via leuk vinden naar vertrouwen en tot slot het willen.
Kijk maar naar jezelf. Als je nog nooit van een product of dienst gehoord hebt, is de kans klein dat je het koopt. Logisch toch? Maar heb je ervan gehoord, dan is het nog niet gezegd dat je het koopt. Dat doe je pas als je het graag wilt hebben. Als het een verlangen bij je heeft opgeroepen. Of als je denkt dat je het nodig hebt.
Maar dan nog koop je het lang niet altijd. Je wilt wel zeker weten dat dit het beste product of dienst voor je is. En dan nog iets: je zou de eerste niet zijn die het product alsnog laat liggen omdat de verkoper raar tegen je heeft gedaan.
Voor mensen die met mensen werken, coaches bijvoorbeeld, klinkt het best logisch dat cliënten je pas willen betalen als ze je kennen, een klik met je hebben (je zit immers een aantal keren tegenover elkaar) en er vertrouwen in hebben dat je hen kunt helpen bij het oplossen van hun probleem of bij het bereiken van hun doelen. In de wilde weg aanbiedingen rondstrooien op de social media, flyers uitdelen en honderden acquisitietelefoontjes plegen, is net zoiets als zaaien tegen de wind in en hopen dat er iets opkomt.
Maar waarom zou dat bij solliciteren anders zijn? Tientallen of zelfs over de honderd sollicitaties versturen op willekeurig welke vacature die je wel wat lijkt, komt op hetzelfde neer. Je cv komt samen met de andere cv’s op een grote stapel terecht. Ze kennen je niet en kunnen uit je sollicitatie niet opmaken hoe je als collega bent. Ze moeten maar gissen of je het werk zo goed gaat doen als jij beweert en hebben geen enkele persoonlijke reden om je de baan te gunnen.
Als er een baan of een klus is die je daadwerkelijk graag wilt hebben, dan kun je het beter anders aanpakken.
In vier stappen naar werk dat je gegund wordt:
Stap 1 – KENNEN: zorg dat ze je weten van je bestaan. Minimaal door telefonisch contact op te nemen met de organisatie waar je solliciteert. Maar als je er serieus over bent, dan ben je allang aan het netwerken bij het bedrijf van jouw keuze. Er zijn meer manieren om jezelf onder de aandacht te brengen. Wees actief op LinkedIn, neem deel aan discussies, participeer in groepen en laat de wereld weten wat je te bieden hebt aan de organisatie die jou aanneemt.
Stap 2 – MOGEN: zoek aanknopingspunten voor de klik. Wat je wilt, is dat ze een goed gevoel over je krijgen en dat ze je zien zitten. Natuurlijk laat je je van je beste kant zien. Vóór het gesprek kun je onderzoeken wat jij en je gesprekspartner gemeen hebben zodat je hierop kunt aanhaken. Een sterk punt is als je probeert te achterhalen op welke manier je de ander het beste van dienst kunt zijn.
Stap 3 – VERTROUWEN: straal uit dat jij de klus voor hen kunt klaren. Door je kennis en ervaring goed te onderbouwen, én door open en eerlijk te zijn, werk je aan vertrouwen: zowel in jou als persoon als in de verwachting dat je het werk goed gaat doen. Overweeg eens een proeverij: bied aan om een dagje gratis mee te lopen zodat ze kunnen ervaren hoe jij bent als collega en werknemer.
Stap 4: – WILLEN: sluit goed aan op waar zij behoefte aan hebben. Wat jij te bieden hebt, moet precies zijn wat zij in gedachten hebben. Pas dan zullen ze je de baan of de klus gunnen.
Mijn vraag aan jou: Welke stap sla jij doorgaans over? Wat ga jij vanaf morgen anders doen?
Het begint met weten wat je gaat doen. Je voornemen ook uitvoeren, is een ander verhaal. Een goed hulpmiddel is je voornemen op te schrijven en hardop te uit te spreken.
Dus: schrijf in de commentaarbox hieronder wat jij vanaf morgen anders gaat doen. En vertel het vervolgens aan minimaal één persoon – en liefst nog drie anderen – in je omgeving. Kom dan later nog eens terug om te vertellen wat het je heeft opgeleverd.
Succes!