Hoe loopt jouw weg naar ander werk? 9 tips om je bij je zoektocht te helpen

Highway to goalJe loopbaan – en je zoektocht naar ander werk – zou je kunnen zien als een pad waarlangs je van A naar B loopt. Soms weet je meteen al waar je punt B – jouw ideale baan – kunt vinden en hoe je er moet komen, soms ook niet. Soms kun je punt A niet eens goed beschrijven. Want waar sta je nu eigenlijk?

Hoe dan ook kun je onderweg hobbels in de weg tegenkomen, zijwegen waardoor je van het pad afraakt, snelstromende rivieren waar je niet over kunt, maar ook een lift van een vriendelijke voorbijganger die je helpt om sneller in de buurt van je doel te komen. Sommige zijpaden leiden nergens toe of naar een meertje waar je wel heerlijk kunt bijkomen maar geen stap verder komt. Andere zijpaden leiden juist naar verrassende plekken waar je nog niet eerder aan had gedacht en waar je je doel – enigszins bijgesteld – wel kunt bereiken, terwijl de hoofdweg alleen naar afwijzingen en frustraties leidt.

Om de juiste richting te kunnen kiezen, moet je weten waar je naartoe wilt. Makkelijk genoeg als er in jouw werkveld voldoende vacatures zijn en weinig concurrentie, maar veel mensen staan voor de keuze om een nieuwe richting in te gaan. In Loopbaanland kun je deze hobbel nemen door eens bij jezelf na te gaan wat jij nu eigenlijk belangrijk vindt in werk.

Tip 1: Stel je (in navolging van Stephen Covey) voor dat je aan het einde van je leven bent aanbeland en dat je terugkijkt op wat je hebt bereikt en de keuzes die je hebt gemaakt. Wat wil je dat ze over jou zeggen? Wat wil je in ieder geval hebben gedaan? Schrijf dit op en kruis vervolgens de waarden en doelen aan die voor jou kennelijk belangrijk zijn.

Tip 2: Denk eens terug aan zeven successen die je in je leven hebt behaald. Wat heeft gemaakt dat jij hierin succesvol was? Wat zijn de overeenkomsten tussen de kennis, vaardigheden, talenten etc. die je hebt ingezet om dit te bereiken?

kruispuntAls je dat helder hebt, kun je op zoek gaan naar mogelijkheden waarin je dit kwijt kunt. Denk niet te snel in de richting waar je tot nu toe hebt gewerkt, zeker als hier niet of nauwelijks meer werk in te vinden is.

Tip 3: Hou een open blik en kijk ook eens in alternatieve richtingen die passen bij jouw kwaliteiten en jouw persoonlijke doelen in het leven, zonder jezelf te beperken door alleen werk te zoeken in de richting waarin je tot nu toe gewerkt hebt.

Je kunt natuurlijk een grote bruine beer op de weg tegenkomen die jou vertelt dat het je niet gaat lukken, te moeilijk is, het nu eenmaal niet kan. Die beer is jouw eigen gedachte of overtuiging.

Tip 4: Je beperkende overtuigingen of negatieve gedachten kun je te lijf gaan door gebruik te maken van de vier vragen van Byron Katie: 1. Is het waar? 2. Kan je echt zeker weten dat het waar is? 3. Hoe reageer je als je de gedachte gelooft? 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte? En als sluitstuk: Keer de gedachte om.

Natuurlijk kom je weer obstakels tegen, bijvoorbeeld in de vorm van gevraagde ervaring en opleiding waar je misschien niet voor 100% aan voldoet. Een stuk weg dat niet zomaar overgeslagen kan worden, is daarom marktonderzoek doen.

Tip 5: Onderzoek welke bedrijven, sectoren, werkvelden jij interessant vindt en onderzoek wat moet je nog doen om aan de eisen te voldoen. Ofwel: zoek de overlap tussen wat jij te bieden hebt en waar de arbeidsmarkt om vraagt.

Tip 6: Is kennis of ervaring een probleem? Zoek dan een stageplaats, doe vrijwilligerswerk in deze richting of probeer her en der een dagje mee te lopen. Als je de mogelijkheid hebt, volg dan een opleiding. Zo niet, lees dan blogs en online artikelen of schrijf je in voor een gratis online cursus.Liften

Dit is een mooi moment om te gaan liften of om een tijdje met iemand anders mee te lopen.

Tip 7: Ga netwerken. Door te praten met anderen, kun je op ideeën komen waar je niet eerder aan had gedacht. Maar ook kunnen deze mensen jou in contact brengen met mensen uit hun netwerk en die jou weer relevante tips kunnen geven, die uiteindelijk zou kunnen leiden tot de gouden tip, namelijk hoe en waar je jouw gewenste baan kunt vinden.

Bij liften hoort de elevator pitch:

Tip 8: Zorg dat je in een paar zinnen kunt omschrijven wat je zoekt, wat je te bieden hebt en waar de ander jou bij zou kunnen helpen.

Tip 9: Heb plezier in de tocht. Dat straal je namelijk uit en helpt je om de moed erin te houden en de blaren te negeren.

Hoe bewandel jij het pad van je loopbaan of je zoektocht naar ander werk? Welke tip kun jij hieraan toevoegen? Je kunt je commentaar hieronder kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *