Hoe ga jij je doelen bereiken? Vijf stappen voor succes

Zonnige dagIn Nicaragua – waar ik net weer even op bezoek ben geweest – Regendagbestaat het volksgeloof dat wat je de eerste dag van het jaar doet, een indicatie is voor de rest van het jaar. Loopt die dag op rolletjes, schijnt de zon (letterlijk en figuurlijk) en doe je alles wat je wilt met gemak en succes, dan kan het jaar niet stuk. Heb je een rotdag? Tja…

Zelfs na jaren in Nicaragua gewoond te hebben, kan ik er niet in geloven dat één dag een heel jaar kan bepalen. Waar ik wel in geloof, is in de symboliek van het afsluiten van het vorige jaar en de kansen die een nieuw jaar biedt. Mij helpt het in ieder geval enorm om jaarlijks een frisse start te maken en – om het zo maar even te zeggen – te resetten.

Vraag jezelf eens af, nu het jaar goed en wel op gang is gekomen: hoe ben jij van start gegaan? Ben je begin januari vol goede voornemens en verfrist enthousiasme aan de slag gegaan? Is het gelukt om dit ritme vol te houden of begint het nu alweer wat af te zwakken? Heb je de tijd genomen om de balans op te maken over wat het afgelopen jaar goed ging en wat juist niet? En om hier lessen uit te trekken? Heb je een plan om dit jaar je doelen te bereiken? Heb je überhaupt doelen gesteld voor dit jaar?

Als je hier nog niet aan toegekomen bent, dan volgt hier een samenvatting van een aantal tips van anderen waar ik zelf dankbaar gebruik van maak:

1. Maak de balans op over vorig jaar: wat ging goed en wat ging niet goed, maar ook: wat deed jij goed en wat heb je niet goed gedaan? Door even terug te kijken naar wat je vorig jaar had willen bereiken en wat hiervan terecht is gekomen (evalueren) en hierover na te denken en hier lessen uit te trekken (reflecteren), zorg je ervoor dat je steeds effectiever wordt in wat je doet. Waarom fouten herhalen als je ook voor verbeterde actie kunt kiezen?Actie evaluatie reflectie verbeterde actie2. Maak je eigen SWOT-analyse: waar zit jouw kracht en wat is je zwakte (intern), welke kansen zie je in jouw omgeving en welke bedreigingen (extern)? Door op een rijtje te zetten wat je talenten en kwaliteiten zijn en wat je valkuilen zijn, kun je de kansen die op je pad komen beter benutten en bedreigingen het hoofd bieden. Bijvoorbeeld door een andere richting te kiezen, je persoonlijke presentatie te verbeteren of je bij te scholen.

3. Stel doelen voor jezelf op: hoe vaak wil je dit jaar op gesprek komen? Hoeveel netwerkgesprekken wil je per (week/maand/kwartaal) voeren? Hoeveel nieuwe mensen wil je aan je netwerk toevoegen? Per wanneer wil je helder hebben wat je kwaliteiten zijn, je (job)marketingplan af hebben, je elevator pitch klaar hebben, je curriculum vitae of bedrijfsplan en LinkedIn profiel op orde hebben?

Een hulpmiddel om het makkelijker te maken om je doelen te behalen, is om deze op drie niveaus op te stellen: 1. het doel op zo’n manier opgesteld dat je het makkelijk kunt halen, haast zonder dat het je moeite kost; 2. hetzelfde doel maar dan ambitieuzer, ofwel wat je eigenlijk echt zou willen halen; en 3. een doel dat zo hoog gegrepen is dat het alle verwachtingen zou overstijgen als je het zou halen. Het behalen van het eerste, makkelijke doel maakt dat je gemotiveerd blijft en een succes kunt vieren. Het tweede doel houdt je scherp en het derde doel maakt dat je blik gericht is op het maximaal haalbare.

4. Maak een jaarplan  – voor jou! en niet voor de ‘la’: wanneer ga je welke actie ondernemen? Welke mijlpalen ga je vieren? Zorg voor haalbare deadlines en houd je hieraan. De bedoeling van een jaarplan is dat je er regelmatig naar kijkt om de tot nu toe behaalde resultaten te evalueren, zodat je je doelen en actiepunten zo nodig kunt bijstellen en zicht hebt op wat werkt en wat niet. In je (job)marketing jaarplan zet je bijvoorbeeld welke branche of bedrijven je wilt onderzoeken en wanneer je dat wilt doen, wanneer je je netwerk in kaart wilt hebben gebracht, met welke (soort) mensen je netwerkgesprekken wilt houden om jouw kansen te onderzoeken, wat je dit jaar wilt leren en wat je daarvoor moet doen, etc.Blij en snel

5. Hou de vaart erin: vier ook de kleine successen zodat je gemotiveerd blijft en hou een stevig ritme vast. Wat daarbij helpt, is om regelmatig vrije tijd en ontspanning in te plannen, zodat je steeds weer nieuwe energie opdoet.

En nu de beurt aan jou: schrijf voor jezelf op wat jij dit jaar wilt bereiken en hoe je de vaart erin wilt houden om dit te realiseren? Deel jouw plannen, doelen en belangrijkste actiepunten en mijlpalen in de commentaarbox hieronder. Heb  je hier vragen over? Ook deze kun je hieronder kwijt. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met mij op. Succes!

0 reacties op “Hoe ga jij je doelen bereiken? Vijf stappen voor succes

  1. Jacqueline Huijnen zegt:

    Mijn belangrijkste doel is om een baan te vinden die naast een uitdaging ook plezier geeft samen met andere collega’s. 3 sollicitatiegesprekken per jaar is het minimale doel, dus blijven netwerken.
    Sterke punten zijn een goede opleiding die ik gevolgd heb en werkervaring die ik heb. Tijden veranderen snel en hierin ligt een zwakte, die echter gecompenseerd kan worden door te laten zien wat ik juist wel in huis heb. Naast werkdoelen heb ik ook andere doelen bv hobby’s en in het zorgen voor anderen. Dus ben ik dankbaar voor ieder behaald doel, iedere overwinning die best gevierd mag worden als er veel energie in geïnvesteerd is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *