Hoe bereid je je voor op veranderingen binnen je organisatie?

Wat zou je doen als je nu al wist dat je de kans loopt om over een jaar of wat je baan te verliezen? Als je wist dat er grote veranderingen op komst zijn waardoor er meer van jou en je teamleden wordt gevergd? Als de werkdruk wordt verhoogd en nu al voorspeld kan worden dat één of meer mensen straks de organisatie moeten verlaten? Als er onzekere tijden aanbreken voor jou en je collega’s: wie mag er straks blijven, wie gaat er weg?

Hoe bereid jij je voor op veranderingen?Mijn vermoeden is dat veel mensen niet regelmatig stilstaan bij wat er over ruim een jaar zou kunnen gebeuren. Zelfs als je weet dat er grote veranderingen op komst zijn, is het makkelijker om de signalen te negeren dan nu alvast in actie te komen. Misschien is nu al bekend dat er straks minder subsidiegelden beschikbaar zijn. Misschien is er een reorganisatie ingezet of is het om andere redenen te verwachten dat er minder mensen nodig zullen zijn. Maar het werk moet doorgaan en komt tijd, komt raad. Voor veel mensen is het onvoorstelbaar dat jij degene zou zijn die het veld moet ruimen, met al jouw inzet en toewijding voor de zaak.

Als je op dit moment zonder zelf onvrijwillig zonder werk zit, dan is dit jou misschien overkomen. Wat had je anders gedaan als je dit van tevoren had geweten?

Wanneer je wordt verrast door het verlies van je baan, kun je te maken krijgen met het lastige verwerkingsproces waar ik het de vorige keer over had. Afhankelijk van hoe groot de verrassing was en hoe makkelijk het je lukt om weer zicht te krijgen op iets nieuws, kun je er langer of korter over doen om weer de lichtpuntjes te zien en wat anders te vinden. Sommigen kost het echter een jaar om weer op dit punt te komen. Zeker als je in de tussentijd gemerkt hebt dat je kennis en ervaring niet meer aansluiten op wat er nu op de arbeidsmarkt wordt gevraagd.

Maar ook voor de organisatie staat er veel op het spel. Waar de werkdruk wordt opgevoerd en de verwachting is dat er mensen uit zullen moeten, kunnen de goede relaties binnen het team onder druk komen te staan. Medewerkers die een dubbele taak krijgen zonder dat er op bepaalde fronten verlichting wordt gegeven of onzeker zijn over de toekomst die zij zelf in de organisatie hebben. Die al dan niet vanwege veranderingen in de functieomschrijving niet meer zo blij zijn in hun baan maar in hun baan blijven ‘hangen’ vanwege de onzekerheid op de arbeidsmarkt.

Een factor die hierbij meespeelt, is dat spanningen kunnen oplopen tussen de medewerkers waardoor de samenwerking stroever gaat lopen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de resultaten. Hoe beter medewerkers in hun vel zitten, hoe beter zij in staat zijn om de kwaliteit te leveren die van hen verwacht mag worden.

Wat kun je hier als medewerker zelf aan doen? (Als je inmiddels zonder werk zit, gelden een aantal van deze punten natuurlijk ook):

  • Weet wat er speelt. Zorg dat je op de hoogte bent van de veranderingen die op komst zijn en de gevolgen die dit kan hebben.
  • Werk aan de goede relaties met je collega’s. Zeker als er drukke tijden aanbreken, is het belangrijk dat je op elkaar kunt blijven bouwen.
  • Verken je marktwaarde. Sluiten je opleiding, kennis en ervaring nog aan op wat er wordt gevraagd? Hoeveel mensen azen op dezelfde soort banen waar jij interesse in hebt? Wat heb jij wat zij niet hebben (en omgekeerd?).
  • Denk alvast na over een vervolgstap in je loopbaan. Wat zou je hierna willen doen? In hetzelfde werkveld doorgaan of een carrièreswitch?
  • Probeer uit te vinden of er in het sociaal plan een budget is opgenomen voor opleiding, trainingen en/of loopbaancoaching.Estrés por cambio de trabajo

En nu een vraag aan jou:

Hoe zie jij het vervolg van jouw loopbaan? Hoe groot schat jij je baanzekerheid in? Wat had jij anders gedaan als je de informatie van nu had gehad?

Denk even na waar jij staat in je loopbaan en hoe jij je toekomst ziet, en laat het weten in de commentaarbox hieronder.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Neem gerust contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk graag met jou naar wat voor jou de essentie is in je bestaan en welke loopbaanstappen daarbij passen.

Een reactie op “Hoe bereid je je voor op veranderingen binnen je organisatie?

  1. Janny van Zuijlen zegt:

    Prima informatie!
    “Opleiding”is het sleutelwoord: voor bijna iedereen geldt dat verder leren, in je vak of daarbuiten, een voorwaarde is voor nieuwe stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *