Het geheim van een succesvolle carrière

Ben jij opgegroeid met de boodschap dat carrière maken betekent dat je steeds hogerop komt? Dat je steeds meer gaat verdienen? Meer verantwoordelijkheden gaat krijgen? Dat succesvol zijn wil zeggen dat je leidinggevende wordt?

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je dat wilt?

Manager - why am I in charge againWat ik af en toe hoor van HR-medewerkers, is dat mensen wel hogerop willen, maar dat er binnen de organisatie niet altijd de ruimte is om door te groeien. Of dat er twijfel over bestaat of zij hier wel geschikt voor zijn. Dat kan heel frustrerend zijn. Veel mensen hebben als ontwikkelpunt dat zij senior of leidinggevende willen worden. Maar stel jezelf eens de vraag: waarom wil je dat?

Zelf dacht ik vroeger ook dat ik een leidinggevende functie wilde. De boodschap die ik vanuit mijn omgeving hoorde, was dat je ‘het gemaakt hebt’ als je in je carrière toegroeit naar een plek in het managementteam. En ik dacht dat als ik mijn werk goed zou doen, ik die functie dan ook vanzelf zou krijgen. Achteraf gezien is het maar goed dat dit niet is gebeurd. Ik geniet van inhoudelijk werk, vul mijn dagen liever niet met vergaderingen en ben beslist geen ster in delegeren. Zo’n beetje het tegenovergestelde van de manager.

Het gebeurt nogal eens dat mensen die heel goed zijn in hun werk, doorgroeien naar een leidinggevende positie. Vaak zelfs over hun voormalige directe collega’s. Soms pakt dit fantastisch uit, maar lang niet altijd.

Goed zijn in je (inhoudelijke!) werk wil nog niet betekenen dat je ook goed bent in leidinggeven, in het uitzetten van beleid, in het laten floreren van je medewerkers. Of dat je dit überhaupt leuk vindt om te doen. Veel topmedewerkers vinden juist de inhoudelijke kant zo leuk: daarom ben je er ook zo goed in. Je zou niet de eerste zijn die doorgroeit naar een managementfunctie en vervolgens in een burn-out terecht komt.

Wat dan wel, als je meer wilt halen uit je carrière maar geen managementbloed hebt? Of een managementfunctie voor jou verleden tijd is?

SuccesIn een tijd waarin managementlagen worden weggesneden, de bonuscultuur onder vuur ligt, werkzoekende ex-managers vanaf een bepaalde leeftijd niet meer aan de bak komen op hun oude niveau en steeds meer mensen gedwongen worden onder hun niveau te werken, is het tijd om met een andere bril naar je loopbaan te kijken.

Het geheim van succes is dat er andere manieren zijn om carrière te maken dan de stijging in de hiërarchie of van je maandinkomen.

Succes is niets anders dan een gunstige afloop of resultaat, het slagen van een opzet. Maar van wie en voor wie? Veel te vaak laten we ons hierbij leiden door wat wij denken dat anderen een goed resultaat zouden vinden. Terwijl je zelf de enige bent die echt kan bepalen wat succes voor jou betekent.

Uitgaan van je eigen succesdefinitie, vraagt nogal wat van je. Ten eerste vraagt het van je dat je jezelf centraal stelt. En daar bedoel ik mee, dat je niet kijkt naar andere mensen in je omgeving en de keuzes die zij maken in hun leven en loopbaan, maar alleen naar waar jij in je werk vrolijk van wordt, energie van krijgt, van in de flow raakt en optimale prestaties levert.

Ten tweede vraagt het een flinke portie persoonlijk leiderschap van je. Persoonlijk leiderschap is een hot item. En dat is niet zo gek. Het gaat over het nemen van beslissingen in je leven en carrière die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling, jouw toekomst, jouw leven. Aspecten waar jij zelf de baas over bent.

Als je onvrede voelt over het verloop van je carrière, kijk dan eens waar je wél tevreden over bent. Dat klinkt paradoxaal. Maar het is nu eenmaal zo dat ontevredenheid moordend is voor je creativiteit, plus dat het je enorm veel energie kost. De positieve dingen zien en benoemen, geeft juist heel veel ruimte. Je ziet opeens waar je verder in zou willen groeien en wat je kunt doen om dit te realiseren.

Heel vaak is jobcrafting best een optie, ofwel: zelf of in samenspraak met je leidinggevende de taken en grenzen van je baan aanpassen. En bij veel organisaties is er een (onderbenut) scholingsbudget waar je aanspraak op kunt maken om je vakkennis te verdiepen of te verbreden, of om je persoonlijk verder te ontwikkelen.

Denk ook regelmatig even na over een vervolg van je loopbaan buiten de organisatie. Je hoeft niet weg te gaan als je dat niet wilt, maar door na te denken over wat er in de buitenwereld te doen is, kom je ook op ideeën wat je in je huidige functie kunt veranderen om de successen te boeken waar jij gelukkig van wordt.

Mijn stelling: het grootste geheim van een succesvolle carrière is dus heel dicht bij jezelf te blijven en de groei te zoeken in het verder ontwikkelen van je aangeboren talenten.

En nu aan jou: wat is jouw definitie van succes? Wat wil jij bereiken in je leven en loopbaan? Wat is jouw geheim? Deel in het commentaarveld hieronder hoe jouw succesvolle carrière eruit ziet en welke stappen je gaat zetten om dit te bereiken.E-boek In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie

Succes!

N.B. Download voor inspiratie het gratis e-boek ‘In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie’

2 reacties op “Het geheim van een succesvolle carrière

 1. R O B van de Sande zegt:

  Voor mij draait het in deze blog om de bril. De mindset waarmee je naar jezelf, naar werk, naar succes kijkt. Het kijken naar carrière verlegt de focus van jezelf naar de ander, naar de organisatie.

  Ik ben nieuwsgierig naar mensen die nadenken over succes. Afgelopen jaar heb ik ondernemende mensen geïnterviewd op video en hen gevraagd naar hun succesfactoren. Enkele quotes lees ik nu terug in bovenstaande blog.
  Ik wil jonge ondernemers op weg wil helpen. Zij kunnen wat leren van de ervaringen van succesvolle mensen. We hebben creatieve, enthousiaste en vakkundige jonge mensen nodig die de economie op gang gaan brengen. Ondernemende mensen. Ook op kantoor 😉

  Succes!

 2. Sigrid van der Laan zegt:

  Hallo Rob, Inderdaad heeft succes veel te maken met mindset. En met de focus bij jezelf houden. Leuk dat jij je bezighoudt met jonge ondernemers om hen succesvol te maken. Als je wilt, kan ik je in contact brengen met iemand die dit ook on top of the mind heeft. Ik zou het leuk vinden om nog eens wat te lezen van jouw ideeën over succes.

  Jij ook succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *