Heb jij jouw ‘tuin’ op orde? Geef je zoektocht naar werk een lenteboost

ZomerschilderijtjeDe lente is een geweldige tijd om naar buiten te treden. Het leven wordt letterlijk en figuurlijk lichter: niet alleen zorgt de zon voor letterlijk meer uren licht op een dag, maar het lenteweer heeft op de meeste mensen een positief effect. Meer energie, meer zin om naar buiten te gaan en een betere stemming. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben in de lente veel creatiever dan in de winter en snak ernaar om dat wat ik gezaaid heb, tot bloei te zien komen.

Als ik naar buiten kijk, zie ik een tuin die er nog wat rommelig bij ligt. De planten aan de zonzijde gaan ook dit jaar wel weer vanzelf bloeien, maar één kant van de tuin blijft een zorgenkindje. De grote boom waar ik zo aan hecht, zorgt voor een schaduwplek waar niets wil groeien. Dus sta ik voor de keuze: haal ik de boom weg zodat de zon overal kan komen, zoek ik een heel ander soort plant die het wel in de schaduw, of laat ik het zoals het is?

Je leven en loopbaan kan je zien als een tuin. Veel mensen hebben jarenlang niets gedaan om hier veranderingen in aan te brengen. Maar stel nu dat je op zoek bent naar werk of opdrachten en dat er in de sector waarin je altijd gewerkt hebt geen toekomst meer in zit voor jou? Het is een schaduwkant in je tuin geworden. Wat doe je dan?

Op dezelfde manier en in dezelfde sector blijven zoeken naar ander werk, terwijl daar inmiddels geen kansen meer liggen, is als het laten staan van de boom en hopen dat er toch opeens bloeiende planten uit de grond schieten. Ik ben bang dat je er lang op kunt wachten.

KlompenBeter is het misschien om de klompen aan te doen en op zoek te gaan naar alternatieven. Zijn er andere planten die het misschien wel op deze plek doen? Ofwel: zijn er andere sectoren, functiegebieden of regio’s waar je wel met jouw kwaliteiten en ervaring terecht kunt? Is dat niet zo en wil je toch een mooi plekje ervan maken (lees: werk vinden dat bij jou past), dan moet de boom misschien worden omgehakt en het stukje grond voor iets heel anders worden bestemd. Ofwel: misschien is het nodig naar heel ander soort functies uit te kijken en/of je om te scholen.

Neem het voorbeeld van een metselaar die goed is in metselen. Dat is zijn zonzijde, tot het moment dat hier geen vraag meer naar is (de boom is te groot geworden). Dan is het tijd om de schaduwkant te bekijken op zoek naar andere mogelijkheden. Wie weet wat voor moois te ontdekken valt. Als precisiewerker zou hij misschien een hele goede voor de tomatenteelt kunnen zijn waar werk genoeg is. Of een fondsenwerver ziet opeens kansen als subsidiebemiddelaar. Of een communicatieadviseur die thuis altijd al veel kluste, ontdekt dat de techniek eigenlijk hartstikke leuk is.

Als je nog geen idee hebt waar voor jou kansen liggen, dan is de lente een tijd om dit te onderzoeken. Een paar ideeën:

  • Ga op onderzoek uit. Gebruik deze periode waarin veel vacatures vrijkomen, om op een rijtje te zetten in welke sectoren er banen zijn waar je potentieel interesse in zou kunnen hebben, wat de functie-eisen zijn en wat jij nog nodig hebt om aan die eisen te voldoen.
  • Ga netwerken. Probeer met zoveel mogelijk mensen in gesprek te raken die jou kunnen vertellen waar nog banen zijn en wat je moet doen om daarvoor in aanmerking te komen.
  • Zoek iemand anders om samen met jou het marktonderzoek te doen. Dat kan een of meer collega-werkzoekenden zijn, of bijvoorbeeld een loopbaanadviseur die jou hierin ondersteunt.
  • Onderzoek welke talenten die jij van nature hebt tot nu toe in je werk onderbelicht zijn geweest en hoe je deze kunt inzetten of ontwikkelen zodat je je kansen vergroot.Boom snoeien

Maak gebruik van de energie die vrijkomt in de lente en doe de nodige investeringen om jouw ‘tuintje’ tot bloei te zien komen.

Wat zijn jouw ideeën om de schaduwkant aan te pakken? Welke tips kun jij geven aan anderen die op zoek zijn naar werk? Ik ben benieuwd naar jouw reactie die je in de commentaarbox hieronder kunt plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *