Ben jij een generalist of specialist?

Generalistisch specialist

In mijn vorige blog schreef ik dat door te kiezen voor een specifiek aanbod, je eerder herkend zult worden als expert. Zeker voor ZZP’ers geldt dit heel sterk. Maar ook op de huidige arbeidsmarkt worden er meer specialisten dan generalisten gezocht. “Als allrounder nog geen makkelijke klus…”, was het commentaar van één van mijn lezers. Haar reactie triggerde mij om hier meer over te schrijven.

Kort door de bocht: een specialist is iemand die veel weet van weinig, terwijl een generalist iemand is die weinig weet van veel dingen.

Beiden hebben voordelen en beiden spelen een belangrijke rol binnen organisaties. Als specialist ben je expert in je vakgebied en heb je één oplossing voor elk probleem binnen dat terrein. Als generalist ben je breed opgeleid en ben je in staat om een probleem vanuit verschillende kanten te benaderen. De specialist zoekt de patronen in de diepte van een bepaalde discipline, de generalist bekijkt verschillende disciplines en zoekt verbanden hiertussen.

Een nadeel voor de specialist is dat je tegen situaties aanloopt waarin je oplossingen moet zoeken vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden. De generalist daarentegen is met name bij sollicitaties in het nadeel omdat je niet goed in een hokje te plaatsen bent. Een belangrijk verschil is dat je als specialist gezien wordt als de expert en een autoriteit op een bepaald vakgebied, terwijl je als generalist meer wordt gezien als oppervlakkig en zonder richting of focus. Functies zijn doorgaans specifiek en als generalist ben je dus al snel te algemeen.

Ook functies op hoog niveau waarvoor een generalistische inslag gewenst is, staan vaak vooral open voor specialisten die zich in de loop van hun carrière in de breedte hebben ontwikkeld. Een uitzondering zijn kleine bedrijven die maar één persoon in dienst kunnen nemen die verschillende soorten werkzaamheden moet verrichten, en dus een mix aan kennis en vaardigheden nodig heeft op het gebied van marketing, administratie, PR, klantenservice, webhosting, social media, etc. Maar over het algemeen zie je de tendens dat er specialistische kennis en ervaring gevraagd wordt.

Maar hoe functioneel nu de tendens bij bedrijven en organisaties om de voorkeur te geven aan specialisten boven generalisten?

Bijvoorbeeld de functie van manager. Een goed functionerende, middelgrote organisatie in een rustige markt, kan het beste een specialist inzetten om de – tevens gespecialiseerde – medewerkers aan te sturen op inhoud. Maar bij een markt die in beweging is, een complexere organisatiestructuur en onrustige omgevingsfactoren, heeft een bedrijf meer aan iemand die goed strategie kan bepalen, stuurt op relatieopbouw met klanten en verstand van zaken heeft op het gebied van marketing en financiering. Dat klinkt meer als een generalist die zich richt op de processen. Als generalist loop je echter vast zodra er meer vakinhoudelijke kennis nodig is om het werk te doen of je medewerkers aan te sturen.

De oplossing? De gespecialiseerde generalist, ofwel de allrounder die zich gefocust heeft op een bepaalde branche of werkveld. Hiermee haalt het bedrijf het beste van twee werelden in huis: de brede blik van de generalist die bedrijfsbrede processen snapt en kan aansturen, en de vakinhoudelijke kennis van de specialist die een gedegen gesprekspartner is binnen de specifieke branche.

In de huidige tijd waarin vooral specialisten worden gezocht, versterken generalisten hun positie door meer focus aan te brengen. Hoe word je de gespecialiseerde generalist?

  1. Zorg dat je een aantal dingen kunt benoemen waarvan je kunt zeggen dat je er echt goed in bent. Bijvoorbeeld: marketing, juridische aspecten van internationale handel of social media.
  2. Kies een discipline, specialisatie, deskundigheid en/of branche waarmee jij richting geeft aan je verdere loopbaan. Ofwel: specialiseer je op één of enkele vlakken.

En hoe zorg je als bedrijf voor je specialisten en generalisten?

  1. Bepaal in welke fase van de levenscyclus het bedrijf zit, welke schaal van toepassing is op het bedrijf en de mate van beweging van de markt, zodat je kunt bepalen of je vooral specialisten of generalisten nodig hebt.
  2. Geef generalisten de kans, bijvoorbeeld door middel van (bedrijfs)opleidingen, om zich te specialiseren op een (beperkt) aantal aspecten die relevant zijn voor de toekomst van het bedrijf.
  3. Geef specialisten de kans om zich breder te oriënteren door kennis te nemen van andere disciplines en bedrijfsprocessen binnen de organisatie en/of zich in de breedte te Generalistisch specialistscholen, inclusief vaardigheidstrainingen op het gebied van communicatie, leidinggeven en sociale vaardigheden.

Wat zijn jouw ideeën hierover? Laat je reactie in de commentaarbox achter.

9 reacties op “Ben jij een generalist of specialist?

  1. Janny van Zuijlen zegt:

    Heel herkenbaar en voor de toekomst geschreven. Het geldt niet alleen voor onze kandidaten die wij begeleiden naar een nieuwe baan, maar ook voor onszelf als loopbaanprofessional.
    De Loopbaanprofessional 3.0 moet zowel generalist zijn als uitblinken in een paar onderdelen van het vak. Om vervolgens zichzelf te presenteren in de volle breedte van zijn kunnen als met specifieke kennis en ervaring.
    Dan wordt je gevonden door degenen die je nodig hebben.

  2. Mark zegt:

    Als werkzoekende generalist op leeftijd komt het er op aan om voor elke pitch, brief of CV inderdaad dat naar voren te brengen waar je je goed in voelt, en de rest, waar je ook trots op bent en wat van jou is, te verzwijgen, om te buigen, maar te laten voor wat het is. Dat zal tegen de natuur van de generalist in gaan. Maar het is een manier om de noodzaak om te focussen te operationaliseren. Nog beter is het om te proberen niet je werk te zoeken maar te creeren, dan bepaal je helemaal zelf je eigen focus en je zoekt het geld erbij. Onafhankelijk proberen te worden van het oordeel van een ander over wat jouw generalistische kwaliteiten waard zijn voor een bedrijf of organisatie. Maar je eigen bedrijf of organisatie laten groeien uit jezelf kost tijd, jaren, en dat moet je je wel kunnen veroorloven. Het een sluit het ander niet uit: doorgaan met solliciteren en daarnaast zelf initiatieven nemen die bij jou passen waarbij anderen aanhaken met hun kwaliteiten.

  3. José Pérez van Aken zegt:

    Wat ook nog meespeelt is dat je tegelijkertijd ondernemer en ‘arbeider’ bent. Je moet iets van acquisitie, ondernemingsrecht, omgaan met klanten, administratie / boekhouding en belastingen af weten en daarbij nog eens uitblinken in je vak! Ik denk daarom dat je een generalist moet zijn op ondernemersgebied en een specialist op je vakgebied.
    Gelukkig kunnen beide aspecten niet los van elkaar staan, ze kunnen elkaar zelfs versterken. En dat maakt ons beroep dan weer zo mooi.

  4. D.J.P.B.W. Dohmen zegt:

    Ik ben een gegeneraliseerde specialist. Ik ben registercontroller (specialist) met ervaring als afdelingshoofd, directeur en bestuurder (generalist), kortom een financieel specialist met veel leidinggevende ervaring op het vlak van de bedrijfsvoering van cure en care organisaties! ik denk dat voor ieder bedrijf een dergelijke combinatie een enorme verrijking kan bieden! Ik doe dus een pleidooi voor de gegeneraliseerde specialist!

  5. Sigrid van der Laan Loopbaan- & Teamontwikkeling zegt:

    Dank jullie wel voor de reacties en aanvullingen op mijn blog.

    Om de reacties het even samen te vatten: of je nu werkzoekende, ondernemer of loopbaanprofessional bent, het werkt in je voordeel als je in staat bent om uit het palet van je kennis en ervaring datgene te kiezen waarin je je als specialist wilt presenteren, en tegelijkertijd op het gebied van management en organisatie een brede blik hebt. Door bewust te kiezen voor een bepaalde richting, creëer je inderdaad je eigen kansen en maak je aan anderen zichtbaar wat je te bieden hebt.

    Een onderwerp waar nog veel over te zeggen is.

  6. Pingback: Hoe word je een gespecialiseerde generalist? | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

  7. Pingback: Meebewegen op de golven van de arbeidsmarkt – of juist niet? | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

  8. Pingback: Hoe creëer je vraag naar jouw expertise? | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

  9. Pingback: Wil jij je kansen vergroten? Ga out-of-the-box | Sigrid van der Laan Loopbaan- en Teamontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *