Doe je wat je kunt of doe je wat jij wilt? Vijf tips voor meer werkplezier

Vorige week sprak een van de deelnemers mij na afloop van een workshop aan: “Toen ik op zoek moest naar werk, vroeg degene die mij hierin begeleidde alleen naar wat ik kon, niet naar wat ik wil. Ik ben wel heel goed in wat ik tot nu toe heb gedaan, maar ik wil eigenlijk iets anders.”

Als jij je in deze woorden herkent, ben je niet de enige. Het kan zijn dat je het werk lange tijd met veel plezier hebt gedaan en dat je er nu op uitgekeken bent. Maar misschien ben je vanzelf in dit werk gerold bent. Door toeval, gestimuleerd vanuit je omgeving of vanuit verwachtingen die je hierover had. In beide gevallen kan het zijn dat je er ‘wel klaar mee bent’.

Brood op de plankWat doe je dan? Accepteer je dat er nu eenmaal brood op de plank moet komen? Dat de huidige economische situatie niet het juiste moment is om een switch te maken? Dat je niet (meer) de juiste leeftijd hebt om een ommezwaai te maken? Of besluit je het risico te accepteren en op zoek te gaan naar iets anders?

De grote stap wagen om een nieuwe richting op te gaan, kan behoorlijk (in)spannend zijn. Je gaat het grote onbekende tegemoet. Je zult uit je comfortzone moeten stappen en er is geen garantie dat het gaat lukken. Ik kan het mij voorstellen dat je geen ‘oude schoen’ gaat weggooien voordat je een nieuwe hebt. En inderdaad, brood op de plank is best belangrijk.

Aan de andere kant zijn er ook risico’s verbonden aan doorgaan op de oude voet terwijl je hier geen plezier meer in hebt. Blijven doen waar je wel goed in bent maar waar je geen positieve energie meer uithaalt, draagt niet bij aan je verdere ontwikkeling of leefplezier.

Voor de mensen om je heen is het heel logisch om jou aan te spreken op de vaardigheden die je altijd hebt laten zien. Maar als jij erop uitgekeken bent of zelfs nooit echt leuk hebt gevonden, liggen verveling, ergernis en spanning op de loer. Competentie vs affiniteitTeveel dingen doen die je niet (meer) leuk vindt, kan zelfs een burnout tot gevolg hebben. En daar is niemand bij gebaat.

Het kan zijn dat het voor jou voldoende is om met wat voor werk dan ook je boterham te verdienen. Bijvoorbeeld omdat je jouw voldoening volledig uit je vrijetijdsbesteding kunt halen. Maar als je bent zoals je meesten die ik spreek, dan zul je waarschijnlijk ook je wensen, gevoel van eigenwaarde en voldoening willen terugvinden in je werkzame uren.

Daarom is het zo belangrijk om jezelf af te vragen wat je nou eigenlijk wilt in jouw leven. Het mooie is dat als je er goed naar gaat kijken, er een talent verscholen zit achter de dingen die jij wilt. Een talent dat nog tot ontwikkeling gebracht kan worden.

Je bezighouden met dingen waar je je gepassioneerd over voelt, waar je energie van krijgt en waar je je talenten kunt benutten, brengt meer kwaliteit in je leven. Daar profiteer niet alleen jij van, maar ook je directe omgeving, inclusief je werkgever. Lekker in je vel zitten en je op een positieve manier uitgedaagd voelen, maakt dat je energiek, geconcentreerd en gedreven bent.

Of je nu in een baan zit of werkzoekend bent, het is de moeite waard om eens na te gaan hoe gelukkig je bent (of was) in je werk. En of je alle talenten benut die voor jouw werkplezier zorgen. Een paar tips:

  1. Als je wilt weten of er talenten zijn die je (nog) niet of heel weinig benut, denk dan even terug aan je kindertijd: waar speelde je mee, wat deed je, met wie, wat vond je heel leuk? In de activiteiten waarmee je jezelf en de tijd verloor toen je kind was, zit een aanwijzing van een talent.
  2. Onderzoek waarvan je nu in een flow raakt. Als je wilt weten hoe je dit kunt onderzoeken, klik dan even door naar het blog dat ik ruim een jaar geleden hierover schreef.
  3. Zet op een rijtje welke dingen voor jou prioriteit hebben en ga na in hoeverre je je tijd hieraan besteedt. Ben je vooral bezig met dingen die je moet doen, of gaat jouw tijd vooral naar dingen die je wilt doen? Hoeveel overlap zit hier tussen?
  4. Onderzoek in hoeverre dit te koppelen is aan werk. Ga netwerken, praat hierover met andere mensen, onderzoek de arbeidsmarkt.
  5. Onderzoek welke bedrijven/organisaties aansluiten bij wat jij wilt en waar jij voor staat. Het is belangrijker dan je denkt om bij een organisatie te werken waarvan de visie, missie, cultuur en bedrijfswaarden aansluiten bij die van jou.

Bonustip (geleend van mijn eigen business coach): Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek hulp in de vorm van een buddy, partner of coach. Er zijn mensen die dit al eerder hebben gedaan, dus waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Mijn vraag aan jou: kies jij voor brood op de plank of voor voldoening op het werk? Ben jij blij met wat je doet, of zou je iets anders willen? Weet je wat je dan zou willen? Ik zie graag je reactie in de commentaarbox hieronder.E-boek In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie

Succes!

N.B. Download voor inspiratie het gratis e-boek ‘In vijf stappen naar werken met impact. De match tussen mens, werk en organisatie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *