Nog steeds geen ander werk? Doe eens iets heel anders

Nu de zomer ten einde loopt en langzaamaan iedereen terug is van vakantie, kan het zomaar gebeuren dat de gedachte door je heen is gegaan: Genoeg is genoeg!

Je hebt nu lang genoeg gezeten in een baan waar je al een tijdje op uitgekeken bent. Misschien ben je al maandenlang (of jarenlang) op zoek naar een nieuwe invulling van je loopbaan. Of ben je tot nu toe juist nog helemaal niet in actie gekomen.

Vrij naar EinsteinHoe het voor jou ook zit, als je op dit moment niet het werk hebt waar je hart naar uit gaat, dan is dit een goed moment om het over een andere boeg te gooien.

Waarom hetzelfde blijven doen als het ook anders kan? Als je tot nu toe niet de resultaten hebt geboekt die je in gedachten had? Als het je niet snel genoeg gaat?

Wat zou je anders kunnen doen?

Een paar suggesties:

Optie 1: Stop met zoeken naar dezelfde soort functies. Als je steeds weer een afwijzing krijgt, dan zit je misschien niet op het juiste pad. Misschien is de concurrentie te groot en het werkaanbod te klein. Of misschien houdt iets in jezelf je tegen om de baan naar je toe te trekken. Omdat je diep van binnen eigenlijk iets anders wilt. Bij een boekhandel werken bijvoorbeeld, als zelfstandige verder gaan of conducteur worden. Als je blijft ploeteren voor iets wat je eigenlijk niet wilt, dan is je innerlijke wijsheid slim genoeg om het je niet te laten bereiken.

Optie 2: Presenteer jezelf eens op een andere manier. Na de zoveelste sollicitatie, is de sprankeling er waarschijnlijk wel uit. Je standaard brief lijkt steeds meer op die van je collega-werkzoekenden, je cv oogt wat saai en biedt weinig extra informatie over wat jou uniek maakt. Of je straalt uit dat iedere baan goed is zolang je maar werk hebt. Daar wordt geen werkgever warm van. Gebruik kleur, vorm of beweging. Zet je cv in een website of maak er een YouTube-filmpje van. Gooi je elevator pitch eens helemaal om en maak er een persoonlijk verhaal van. Of ga je sollicitatie persoonlijk afgeven bij de afdeling P&O. Doe eens gek!

schaap met drie potenOptie 3: Laat je niet langer weerhouden door functie-eisen waar je niet aan voldoet. Veel te vaak zie ik dat werkzoekenden zichzelf maar vast de afwijzing geven. Als jij ervan overtuigd bent dat jij en deze baan bij elkaar horen of dat dit de plek is waar jij dolgraag zou willen werken, ga er dan voor. Ben jij een schaap met drie poten in plaats van vier of vijf? Laat dan zien hoe praktisch, creatief, innoverend, flexibel of ondernemend jij daardoor geleerd hebt te lopen. Wees trots op wie je bent en vertrouw erop dat je meer in huis hebt dan je zelf zou denken.

Optie 4: Beschouw en benoem al je onvolkomenheden, zwakheden en valkuilen als je grootste kracht. Aan de andere kant van iedere zwakte, zit inderdaad een kracht. Een paar blogs geleden had ik het over herkaderen. Denk eens aan een minder goede eigenschap van jezelf en probeer een pluspunt te vinden dat hierbij hoort. Ben je een beetje lui, dan ben je misschien wel heel efficiënt. En ben je een chaoot, dan ben je wellicht ook heel creatief.

Optie 5: Word je maar niet uitgenodigd door je favoriete bedrijf? Nodig jezelf eens uit. Als Mozes niet naar de berg komt, dan kan de berg altijd nog naar Mozes gaan. Zoek binnen de organisatie waar je zou werken naar iemand die je kent. Hoogstwaarschijnlijk kost dat een aantal stappen, bijvoorbeeld door een tweedegraads contact te vragen je te introduceren. En nodig dan die persoon uit om een kop koffie te drinken, bij hem of haar op kantoor. Een andere mogelijkheid is jezelf bij je favoriete bedrijf aan te bieden om een dag of week gratis te komen werken.

Optie 6: Probeer eens zoveel mogelijk fouten te maken. Niet dat je expres moet proberen dingen fout te doen, maar laat het idee los dat wat je doet, meteen goed moet zijn. Ga experimenteren met formats, kleuren en woorden. Probeer eens andere gesprekstechnieken uit. Heb er lol in dingen uit te proberen en te leren van wat er fout gaat. Hoe meer mislukte pogingen, des te groter de kans dat het uiteindelijk een keer raak is.

Logo Week van de LoopbaanOptie 7: Leg het eens bij een ander neer. Geef je op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek tijdens de Week van de Loopbaan, ieder jaar in september. Geef je op via info@sigridvanderlaan.nl of klik hier voor meer informatie.

Wat is jouw favoriete optie? Of heb jij nog een beter? Ik lees het graag in de commentaarbox hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *