De magie van een nieuw begin

Ken jij dat ook, dat het in de winter moeilijker is om de motivatie vast te houden? Dat je energiepeil lager is dan je zou wensen?

Zo tegen het einde van het kalenderjaar, snak ik naar een nieuw begin. De dagen worden korter en korter. Buiten is het koud en donker. ’s Morgens kost het moeite om uit bed te komen en een winterslaap lijkt aantrekkelijk. Ik ben niet de enige, weet ik uit ervaring, die last heeft van een winterdip.

Mijn winterdip eindigt altijd op 1 januari. De hele maand januari voel ik de boost van het nieuwe jaar. Meer focus, meer energie, meer optimisme, meer doorzettingsvermogen, meer drive.Magisch nieuwjaar

Als je er goed over nadenkt, is het natuurlijk onzin dat er op 1 januari een nieuw begin van start gaat. Onze kalender is een menselijk verzinsel. Overal ter wereld start het nieuwe jaar op een ander tijdstip of zelfs op een andere datum. Toch heeft het iets magisch, die eerste januari. Het afgelopen jaar is definitief verleden tijd en er liggen nieuwe kansen in het vooruitzicht. En wat is er mis mee ervoor te kiezen om te geloven in een beetje magie, als dit kan helpen om in actie te komen?

De laatste jaren hoor ik weinig mensen meer de goede voornemens aanprijzen. Eigenlijk zie ik vooral artikelen voorbij komen die je aanraden om geen goede voornemens te hebben.  “Het werkt toch niet.” Zeg nou zelf: hoe vaak heb je je op 1 januari voorgenomen om af te vallen? Of om te stoppen met roken, eindelijk op zoek te gaan naar een betere baan, meer tijd te besteden aan je familie of je hobby’s? Meestal kan je je in februari al niet meer herinneren wat je je ook al weer had voorgenomen.

En toch: zou je je niks voornemen, dan gebeurt er ook niks.

Als je het goed beschouwt, dan zijn de jaarplannen van bedrijven eigenlijk een soort goede voornemens. Komend jaar willen we zoveel omzet behalen, marktleider worden, die en die doelgroep bereiken, zoveel besparen op de kosten, en ga zo maar door. Deze voornemens worden strategische doelen genoemd. Er worden mensen op gezet om ervoor te zorgen dat ze ook behaald worden. Zij krijgen dan de nodige middelen zoals tijd, budget, samenwerkingspartners en wat verder maar nodig is. En na een tijdje wordt geëvalueerd hoe het ervoor staat.

Waarom zou je dat als persoon niet doen? Mijn ervaring is dat wanneer je je wensen omvormt tot een concreet doel met een deadline, dit helpt om in actie te komen en te blijven. Zolang je je er maar niet druk om maakt of je die haalt of niet.  

Om even een voorbeeld te geven:

Jarenlang heb ik rondgelopen met het idee om een boek te schrijven over mijn 10 jaren leven en werken in Nicaragua. Op een fantastisch moment ben ik begonnen met een verhaal, maar het schoot niet op. Tot ik vorig jaar de vraag kreeg: “Wanneer is je boek af?” Even slikkend en benauwd kijkend, piepte ik: “In december.”

December is inmiddels voorbij en mijn boek is nog niet af, maar ik ben er wel regelmatig mee bezig en geniet daar enorm van. Had ik deze wens niet uitgesproken en concreet gemaakt, dan was ik waarschijnlijk nog net zover als een paar jaar geleden: op pagina 2. En dan had ik ook niet de hulp ontvangen die ik nu krijg om deze wens in vervulling te laten gaan. (N.B. nieuwsgierig? ’t Is even uit mijn comfortzone stappen 😉 maar via deze link kom je bij Mijn jaren in Nicaragua).

Comfort zone vs succes

Wat zou jij dit jaar graag willen realiseren? Stap uit je comfortzone en schrijf in de commentaarbox hieronder welke oude of nieuwe wens je dolgraag dit jaar zou willen realiseren. Je weet maar nooit of iemand het leest en jou hierbij een stap verder kan helpen.

Vind je het lastig om dit te doen? Kijk dan even naar het blogartikel van vorig jaar met vijf tips voor het stellen en realiseren van je doelen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *