Ga eens herkaderen en vergroot je kansen

Wat is de grootste belemmering bij het vinden van (ander) werk? En om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Is dat de economische situatie? Is dat de magische leeftijdsgrens van 55, 50 of 45 jaar? Worden er kennis en ervaring gevraagd die zo specifiek zijn dat het onmogelijk is hieraan te voldoen? Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat ...Of juist te algemeen zodat er teveel kandidaten zijn voor dezelfde functie? Of zijn uiterlijk, etniciteit, introversie of andere dingen die de eerste indruk mede bepalen, een doorslaggevende factor?

Waarschijnlijk spelen er verschillende factoren een rol. Wat mij opvalt bij alle bovengenoemde punten, is dat ze allemaal als excuus gebruikt kunnen worden om te verklaren waarom het nu eenmaal zo lastig is om ander werk te vinden. Je hebt er wel last van, maar je hebt er geen invloed op.

Steeds maar afgewezen worden, is natuurlijk niet bevorderlijk voor je ego of je zelfvertrouwen. Niemand vindt het leuk om een ‘nee’ te krijgen en je kunt er zelfs een behoorlijke knauw van krijgen. Toch kun je jezelf daarmee bij voorbaat maar vast de afwijzing geven. En daarmee in de vicieuze cirkel terecht komen van afwijzing, moedeloosheid, afwachtend worden, nog een afwijzing ontvangen, het vertrouwen verliezen, weer een afwijzing, je machteloos voelen, etc.

Als je dit toelaat, kan de negatieve impact op je leven heel groot worden. Hoe langer dit duurt, hoe kleiner je kansen worden.

En dat terwijl je een bijdrage wilt leveren aan de maatschappij, je nuttig wilt voelen, je talenten en competenties wilt inzetten en zinvol werk wilt doen dat voldoening en energie geeft.

Om kansen en mogelijkheden op werkgebied te kunnen vinden, is het essentieel om er vertrouwen in te hebben dat je veel te bieden hebt. En dat je je energie vooral steekt in dingen waar je zelf wat aan kunt doen.

Stephen Covey heeft het in dit verband over focussen op je cirkel van betrokkenheid versus je cirkel van invloed. De cirkel van betrokkenheid gaat over zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen: je leeftijd, de weersomstandigheden, de arbeidsmarkt, de economie. Cirkel van invloed en betrokkenheid2De externe factoren dus. De cirkel van invloed gaat juist over zaken waar jij wél iets aan kunt doen: je gedrag, je reacties op externe factoren, de tijd die je investeert in je persoonlijke ontwikkeling, je humeur (jazeker!).

Door je te focussen die dingen waar je zelf invloed op hebt, vergroot je stukje bij beetje je cirkel van invloed. Als je investeert in je eigen ontwikkeling en zelfvertrouwen, ga je lekkerder in je vel zitten en kun je meer betekenen voor anderen. Je creëert zelf kansen waar je je tanden in kunt zetten. En zo creëer je ook de privé-werk balans waar je naar op zoek bent, met leuke mensen om je heen en een baan in een organisatie waarin je iets kunt bijdragen.

Wat kun je zelf doen om dit te realiseren? Een deel van de oplossing zit in het herkaderen: de bestaande situatie een andere betekenis geven. Er op een andere manier naar kijken:

Begin ermee te accepteren dat waar je nu staat in je leven en loopbaan – zelfs als je geen (leuk) werk hebt – precies is wat op dit moment goed voor jou is. Zoek in die dingen waar je het minst tevreden over bent, iets positiefs waar je je vanaf nu op focust. Baal je er bijvoorbeeld van dat je zonder werk zit? Herkader dit en zie het als een periode waarin je alle tijd hebt om jezelf te herontdekken, te genieten van het mooie weer en tot rust te komen.

Vorm je belemmerende gedachten om tot iets positiefs. Of ze waar zijn of niet, doet er niet toe. De belemmeringen waar dit artikel mee begon, helpen je niet om weer grip te krijgen. Zoek voor iedere negatieve overtuiging een positieve tegenhanger die voor jou ook waar is, en focus je daarop. Denk je bijvoorbeeld dat je je leeftijd tegen hebt? Geloof gerust het gezegde dat wijsheid met de jaren komt en straal dat uit.

Maak overal een project van en stel jezelf haalbare doelen waar je voldoening uit kunt putten. Bijvoorbeeld: als je minder geld te besteden hebt, herkader dat en houd jezelf voor dat je de uitdaging bent aangegaan om je ecologische voetstap aan te verkleinen.

Als je het lastig vindt om voor jezelf doelen te stellen, laat je hier dan bij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Al veel mensen vóór jou hebben hun persoonlijke focus gevonden en hebben de regie over hun leven en loopbaan in eigen hand genomen. Wat let je om hetzelfde te doen?

Wat ga jij vanaf vandaag anders gaan doen zodat je je eigen cirkel van invloed vergroot? Deel hieronder welke actie je gaat nemen, stel je vraag of vertel jouw eigen tip.

4 reacties op “Ga eens herkaderen en vergroot je kansen

 1. Joan zegt:

  Wederom een boeiend artikel omdat het nou net weer de vinger op de zere plek(ken) legt. Groots denken maar tevreden zijn met (ogenschijnlijk) kleine stapjes voorwaarts. De tekst is zeer herkenbaar en lang ben ik mee gegaan in de negatieve spiraal: heb ik hier iets mee bereikt? NEE, dus moet ik het anders gaan doen, wil ik het ook anders gaan doen. Want weliswaar zonder betaald werk, mijn leven is niet voorbij! De uitkomst is dus gewoon dat je negativiteit aantrekt (want daar lag, of ik het nou leuk vind om te constateren of niet, wel immers mijn focus. Omdenken / herkaderen is dus nu mijn focus aan het worden. Ik sta in de kinderschoenen en het vergt wel het eea aan inzicht en bewustzijn maar ik voel lucht en ruimte ontstaan. Ik zou het fijn vinden om in aanmerking te mogen komen voor 1 van de boeken, ze zijn ogenschijnlijk zo eenvoudig geschreven maar wel heel relevant, praktisch en daarom heel behulpzaam voor mijn proces.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Ieder stapje, hoe klein ook, helpt om dichter bij je doel te komen. Vaak vergeten we om onze successen te vieren. Niet alleen grote successen, maar ook minisuccesjes zijn het waard om gevierd te worden. En iedere stap vooruit hoort daarbij. Mooi dat jij al aan het omdenken bent. Daarmee train je jezelf om uit die negatieve spiraal te komen/blijven en te genieten van je leven.

 2. Merel Gortcoaching zegt:

  Ik kan me nog goed herinneren dat ik de theorie van Covey over de cirkel van invloed op mijn studie heb geleerd. Toentertijd zag ik het nut hiervan niet in, maar zodra ik meer ging werken zag ik de verschillen. Zo heb ik mijn cirkel van invloed redelijk uit kunnen breiden naarmate ik in functie omhoog ging.

  • Sigrid van der Laan zegt:

   Mooi gezegd Merel. Het is inderdaad meestal pas in de praktijk dat je de waarde gaat zien. En in je werk kun je natuurlijk heel goed ervaren wat het effect is van het vergroten van je cirkel van invloed. Leuk dat jij dat zo hebt ervaren. En ik neem aan dat je het nu in je werk ook toepast. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *