Uit het oog, uit het hart? 5 onorthodoxe netwerktips

Je kent het wel: je omgeving of loopbaancoach dringt erop aan dat je gaat netwerken en contacten leggen. Gewapend met basiskennis over de elevator pitch en netwerktechnieken ben je op stap gestuurd. Je hebt geleerd om te bellen naar aanleiding van vacatures en – zeker als je op gesprek bent geweest – ook na de afwijzing. En om de mensen die je kent en spreekt toe te voegen op LinkedIn.

En dan?

Met hoeveel mensen heb je nog eens contact nadat je hen hebt uitgenodigd op LinkedIn of gesproken hebt op het sollicitatiegesprek (want ook hen kun je toevoegen aan je netwerk). Wie van je contacten hoort regelmatig iets van je?

“Netwerken werkt bij mij niet,” hoor ik regelmatig. Er zijn redenen genoeg om niet eens aan netwerken te beginnen en net zoveel om het na het even geprobeerd te hebben er weer mee te stoppen. Maar de vraag is: heb je er wel alles uitgehaald dat er in zat?

Uit het oog, uit het hart?

Dit artikel is het eerste sinds ruim een half jaar. Behalve een paar vaste lezers die blij zijn eindelijk weer eens wat van mij te horen, zijn veel van mijn volgers mij waarschijnlijk al half vergeten.

Mensen overvoeren met berichten werkt averechts. Zowel als blogger als wanneer je aan het netwerken bent. Maar af en toe wat van je laten horen, helpt om je gunfactor te verhogen of in stand te houden. Of je nu op zoek bent naar werk of prettig op je plek zit, het blijft belangrijk je netwerk te onderhouden.

5 onorthodoxe tips om onder de aandacht te blijven:

Tip 1: Netwerk NIET om aan het werk te komen

Lekker tegenstrijdig met wat ik – en velen met mij – altijd zeggen. En toch klopt het. Van mijn cliënten hoor ik dat hun uitnodigingen op LinkedIn minder gauw worden geaccepteerd als in hun kopregel staat dat ze op zoek zijn naar werk. Terwijl die toevoeging juist zo belangrijk is om door recruiters gevonden te worden.

Het beste moment om aan je netwerk te werken, is als je in een baan zit. Je hebt dan de meeste warme contacten en kunt je focussen op waar netwerken in eerste instantie voor bedoeld is: elkaar helpen aan informatie en contacten, zonder dat hier de druk op zit die werkzoekenden ervaren. Tegen de tijd dat je wél op zoek bent naar ander werk, heb je een sterk netwerk waar je makkelijk een beroep op kunt doen.

Ben je nu op zoek naar werk? Dan ga je natuurlijk wel netwerken gericht op het vinden van werk. Maar vergeet straks niet door te gaan met netwerken als je een nieuwe baan hebt.

Tip 2: Vraag niks van de ander

Vaak nemen we pas contact met iemand op als we iets nodig hebben. Informatie over baankansen bijvoorbeeld, of contacten. De meeste mensen zijn meer halers dan brengers. Terwijl de beste relaties gelegd worden wanneer je zonder eigenbelang met de ander communiceert.

Want hoe vaak nemen we zomaar contact met iemand op om te vragen of we iets voor hem of haar kunnen doen? Dus niet om iemand te feliciteren of ongevraagd een artikel door te sturen, maar echt gewoon mensen bellen of mailen met de uitnodiging om eens na te denken wat jij voor hen zou kunnen doen. Zonder er iets voor terug te verwachten.

Tip 3: Hou eens wat vaker je mond

De meeste mensen hebben geen idee hoeveel ze eigenlijk aan het woord zijn als ze met iemand praten. In het ideale geval zijn beide gesprekspartners ieder zo’n 50% van de tijd aan het woord geweest. Maar ons brein laat ons denken dat het gesprek in balans is als wij 80% van de tijd aan het woord zijn en de ander 20%. Maar de ander denkt dat ook. En zo wordt er ofwel slecht naar elkaar geluisterd, ofwel houdt één van de twee een onprettig gevoel over.

Hanteer dus wat vaker de KD-techniek. Ofwel: Kop Dicht! En ga als een OEN (Open, Eerlijk en Nieuwsgierig) aan de LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Je gesprekspartner zal je nooit meer  vergeten.

Tip 4: Wees on-orthodox

Het woord orthodoxie betekent letterlijk: ‘juiste aanbidding’ of ‘juiste leer’. Wijk eens af van de ‘juiste leer’ en pak het netwerken en contacten onderhouden op een hele andere manier aan. Hoe? Bedenk eens wat volgens de experts en de leken de juiste manier is en maak een lijstje van dingen die daar recht tegenover staan. Kies de optie waar je het meest om moet lachen en ga daarmee experimenteren.

Tip 5: Blijf in het oog, in het hart

Door bovenstaande toe te passen, ga je een band aan met je netwerkcontacten. Je wordt beter onthouden, je gunfactor gaat omhoog en jij en je netwerk worden een soort ambassadeurs van elkaar.

Wil je meer leren over netwerken? Vertel mij in de reactiebox hieronder waarom en ontvang gratis het werkboek Netwerkend aan het Werk ter waarde van € 10,00.

Succes met netwerken!

Volgende keer: Hoe leer je omgaan met afwijzingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *