Op het punt waarop je nu staat in het leven, heb je ongetwijfeld enorm veel geleerd. We lopen rond met een rugzak vol adviezen, waarschuwingen, kennis en ervaring. Veel daarvan is nog steeds waardevol, maar veel ook niet (meer). We hebben in onze jeugd heel wat geleerd waar we allang niks meer aan hebben. Hoog tijd voor het afschudden van wat loze bagage.

Deel 1 ging over je motivatie en het creëren van een support group. Deel 2 ging hierop door en ging over vertrouwen. Dit laatste deel gaat over het afleren van wat nu niet meer nuttig is.

Deel 3 over succes: de laatste vier factoren

9. Lummelen

“Ga toch eens wat doen!” Wie heeft dat in de vroege jaren niet gehoord? Een beetje rondhangen en niksen werd over het algemeen niet op prijs gesteld. Veel volwassenen hebben hier nog steeds last van. Altijd maar bezig en “druk druk druk”.

Maar de neuropsychologen zijn er duidelijk over: het is heel goed voor je hersenen om af en toe NIETS te doen.

Gewoon zitten, voor je uit staren, zonder je gedachten te willen sturen: enorm belangrijk om op te laden. Een half uur per dag op je werk – of thuis – zitten en nietsdoen zorgt dat je vervolgens veel productiever kunt zijn. En het is geweldig voor je creativiteit.

Keihard nadenken om een probleem op te lossen, verliest na een tijdje alle effect. Je hebt vast al meerdere malen ervaren dat juist onder de douche, bij het uitlaten van de hond en tijdens klusjes waar je niet bij hoeft na te denken, je tot de beste ideeën komt.

Zet dus tijdens je werkdag af en toe de rem op je activiteiten en geef je hersens even vrij.

 Maak regelmatig – liefst dagelijks – tijd vrij voor bewust lummelen. 

10. Afkijken mag

Op school werd er schande van gesproken. Maar in het echte leven is het heel slim om bij elkaar af te kijken. Wat jij wilt bereiken, is waarschijnlijk al eens door iemand anders gedaan. Het scheelt je een hoop gedoe om daar je voordeel mee te doen.

En daar hoef je helemaal niet stiekem over te doen. Stap af op mensen die nu al succesvol zijn in wat jij wilt realiseren en vraag hoe zij het hebben gedaan. Kopieer succesmodellen of pas deze aan je eigen situatie aan. Een beetje van jezelf en een beetje van maggi.

 Kijk bij anderen hoe zij hun succes hebben gerealiseerd en of dat voor jou kan werken.

11. Veel fouten maken

We leven in een maatschappij waarin we het moeilijk vinden om fouten toe te geven. Dat hebben we vroeger zo geleerd. Bij toetsen ging het erom zo min mogelijk fouten te maken. En hadden we iets verkeerds gedaan, dan kregen we dat wel om onze oren.

En dus schuiven we onze fouten het liefste onder het tapijt. Vaak zelfs voor onszelf. Als we iets niet handig hebben aangepakt, proberen we het zo te draaien, dat we er eigenlijk niets aan konden doen.

In organisaties waar een fout wordt gemaakt, wordt soms net zolang gezocht naar degene die het heeft veroorzaakt, tot iedereen in de organisatie het wel uit het hoofd laat om iets uit te proberen dat mis zou kunnen gaan. Dodelijk voor de creativiteit en innovatie.

Fouten maken is goed. Ten eerste wil het zeggen dat je het hebt geprobeerd. En daarmee heb je al meer voor elkaar dan de meeste mensen. Ten tweede – in relatie met het vorige punt – is een fout een geweldig aanknopingspunt, want je weet nu in ieder geval wat niet werkt.

Hoe meer fouten je maakt, des te meer wegen je kennelijk hebt geprobeerd om je doel te bereiken. De weg naar succes ligt daarna voor je open.

 Probeer in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk fouten te maken en leer van de ervaring.

12. Vier het proces, niet het resultaat

Het is logisch om blij te zijn als je een succes hebt geboekt. Maar we vergeten vaak om ook de stappen ernaar toe te vieren.

Niet zo gek, want we kregen wel een beloning als we een goed cijfer hadden gehaald en niet als we ons huiswerk hadden gedaan terwijl we er eigenlijk geen zin in hadden.

Iedere actie die je je had voorgenomen en hebt gedaan, is een reden om jezelf te belonen of heel hard “YES!” te roepen.

Training – Met persoonlijk leiderschap van droom naar doel. Voor mensen die hun persoonlijke doelen willen bereiken. Klik op het plaatje voor meer informatie of aanmelden

 Creëer een beloningssysteem voor jezelf en vier iedere stap op weg naar je doel.

Hiermee eindigt deze cyclus, maar ongetwijfeld zijn er nog veel meer succesfactoren.

Deel in de commentaarbox hieronder jouw persoonlijke succesfactoren, stel je vraag of vertel wat jij vanaf vandaag anders gaat doen.

Wil je je laten inspireren? Kom dan naar mijn training Van MOET naar MOED: Persoonlijk Leiderschap in Leven en Loopbaan.

Succes!