“Je moet wel realistisch blijven.” Hoe vaak hoor je dat niet als het gaat over waarom mensen niet doen wat ze het liefste zouden willen.

Mijn vraag is: is dat wel zo?

Gisteren was ik op een speeddate avond voor studenten van mijn oude universiteit. Ze hadden mij gevraagd om iets te vertellen over mijn loopbaan en hoe ik op deze plek ben gekomen. Ik vertelde hen dat ik een aantal keren werk had gekregen door te bluffen. En ik adviseerde hen om hetzelfde te doen. Want door te bluffen zitten ze waarschijnlijk dichter bij de waarheid dan als ze zogenaamd realistisch zijn. We kunnen veel meer dan we denken.

En zo is het ook met het realiseren van onze dromen en verlangens.

Er zijn mensen die precies weten wat ze willen en het nog doen ook. Met succes. Zij geloven erin dat wat zij willen, realistisch is. Of ze houden vast aan het devies: “Fake it until you make it”.

Anderen weten wel ongeveer wat ze willen, maar weten niet hoe ze dat kunnen bereiken.  Sommigen zien teveel beren op de weg. Of ze voelen een aarzeling: wel ideeën hebben maar dan weer twijfelen of dit echt is wat je wilt.

En soms weet je gewoon niet (meer) wat je wilt. We zijn zo goed in het voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat we vergeten zijn wat onze eigen dromen en verlangens waren.

SOS!

Sleur, Onvrede en Stress (SOS): vrijwel iedereen die niet zijn of haar droom aan het realiseren is, heeft hier weleens last van. Maar als je niet uitkijkt, kom je op het punt dat het leven voortkabbelt, er iets gaat knagen en je aan je lijf en humeur merkt dat het niet meer zo lekker gaat.

Vrijwel niemand kijkt op het einde van het leven met blijdschap terug aan het werk waar je geen plezier in had. Aan de uren die je aan de social media hebt besteed of aan de verwachtingen van anderen waar je aan hebt voldaan. Mooie ervaringen, persoonlijke overwinningen, gerealiseerde dromen en een fijn gezinsleven zijn wel dingen waar je later met een geluksgevoel op terugkijkt.

Als je op dit moment van je leven nog niet de dingen doet die je aan het hart gaan, dan sta je voor de keuze: je gaat door op dezelfde weg en accepteert dat je aan het einde van je leven misschien moet concluderen dat het er voor jou niet in zat. Of je kiest nu voor jezelf en gaat het leven leiden zoals jij dat wilt.

enhousiasme-2YES!

In mijn praktijk merk ik dat steeds meer mensen het maximale uit zichzelf en uit hun leven willen halen. We willen ons hart volgen. We willen vol passie en enthousiasme onze talenten benutten. En dat is logisch. We zijn op ons best wanneer we doen waar we goed in zijn.

Makkelijker gezegd dan gedaan, dus hieronder negen tips voor meer YES!:

 1. Droom eens weg: stel je voor dat wat je het liefste wilt in dit leven of in je loopbaan, werkelijkheid wordt. Wat zou dat zijn? Probeer het zo concreet mogelijk voor je te zien en laat de blijdschap door je lichaam stromen.
 2. Maak een lijst met zoveel mogelijk bezwaren: waarom is je droom onhaalbaar? Wat kan je allemaal tegenhouden om te bereiken wat je wilt? Welke beren zie je op je weg? Maak er een sport van er zoveel mogelijk te verzinnen, hoe absurder hoe beter.
 3. Geef de beer een aai over de bol: net doen alsof de (reële) bezwaren er niet zijn, heeft geen zin. Erken dat je je zo nu en dan door je eigen onzekerheid of obstakels op je pad wordt tegengehouden, en doe het dan toch. Zet een stap uit die comfortzone.
 4. Zoek hulptroepen: zet eens op een rij welke mensen of dingen je juist kunnen helpen om je doel te bereiken. Dat zijn er meer dan je denkt. Maak je lijst zo groot mogelijk.
 5. Sla een mijlpaal in de grond: je droom is waarschijnlijk groot en ver weg. Maak het jezelf gemakkelijk door een haalbaar doel te formuleren dat je heel makkelijk kunt bereiken. Een beetje uitdagend, want anders kom je niet in beweging.
 6. Ga stapje voor stapje: klinkt logisch, maar vaak proberen we de stappen zo groot te maken, dat het eerder sprongen lijken. En dat is niet vol te houden. Liever een heleboel piepkleine, haalbare stapjes die je dagelijks zet in de richting van je doel dan eens in de zoveel tijd een sprong in het duister.
 7. Heb plezier: zorg dat je actiepunten leuk zijn om te doen en doe het als je er zin in hebt. Niets is zo vermoeiend als jezelf de ene na de andere verplichting op te leggen.
 8. Neem regelmatig pauze: de neurowetenschappers vertellen ons dat nietsdoen geweldig is voor je creativiteit. Voldoende rust en ontspanning zijn een key factor voor succes. Je af en toe niet met je doelen bezighouden, helpt om de energie te behouden om ervoor te blijven gaan.
 9. Vier je successen: iedere stap die je zet, is een succes. Je hoeft niet tot het einde te wachten om jezelf een schouderklopje te geven. Juist niet! Jezelf (mentaal) belonen voor ieder gerealiseerd actiepunt, helpt om je brein te leren geloven dat succes haalbaar voor je is.
  E-boek In vijf stappen naar werken met impact. Meer plezier, focus en succes op het werk

  Meer lezen? Vraag het gratis e-boek ‘In vijf stappen naar werken met impact. Meer plezier, focus en succes op het werk’

💡 Welke van deze negen YES! factoren spreekt jou het meeste aan? Wat kan jij vandaag nog doen? Schrijf het in de commentaarbox hieronder.

Binnenkort start ik met trainingen waarmee ik je meeneem op stap naar het realiseren van je dromen en onvervulde verlangens. Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Liever een privésessie? Neem dan contact met mij op voor een VIP-arrangement.