Succes begint met een positieve en optimistische mindset. Dat geldt voor alles in het leven, dus ook als je op zoek bent naar werk omdat je je baan kwijt bent geraakt, je uit je baan bent gegroeid of als zelfstandige opdrachten probeert te krijgen.

Maar wat als je steeds weer je neus stoot omdat anderen je voor zijn? Na een aantal keer een negatieve reactie te hebben gekregen, valt het niet mee om jezelf weer vol enthousiasme en energie te presenteren. Een paar tips:

Doe iedere dag iets leuks

Als je de dag begint met iets waar je positieve energie van krijgt, dan is het makkelijker om er weer tegenaan te gaan. Hetzelfde geldt wanneer je halverwege de dag de dip tegengaat door even je zinnen te verzetten. Iedere dag minimaal één ding doen waar je echt plezier in hebt, is eigenlijk een must voor iedereen.

Hou de vaart erin

We kennen allemaal de goede voornemens op 1 januari. Vol goede moed begin je eraan en een paar weken later kom je er opeens achter dat je er al geen tijden meer aan hebt gedacht. Laat dit niet gebeuren bij het vinden van werk. Maak een plan met actiepunten en werk hier dagelijks aan.

Benut je tijd efficiënt

Vooral als je met iets bezig bent wat je niet zo leuk of erg lastig vindt, is het verleidelijk om je te laten afleiden door alles wat er op je af komt: telefoontjes, inkomende mails, de afwas, een kopje thee inschenken, etc. Hierdoor kosten vervelende taken veel meer tijd dan nodig is. Niet doen dus. Minder leuke zaken snel afhandelen zodat je voldoende tijd overhoudt voor iets leuks.

Zoek je grenzen op

Comfort zone vs succesZoek niet alleen je grenzen, maar ga er ook overheen. Afgelopen weekend weer gehoord: succes ligt buiten je comfort zone. Als je je doelen wilt bereiken, zul je dingen moeten doen die je eng of vervelend vindt, die je nog nooit hebt gedaan of waarvan je altijd hebt gedacht dat het niks voor jou is.

Ga ervoor

Haal iedere dag weer alles uit de kast om de beste resultaten te bereiken. Je resultaten van gisteren zeggen niets over wat je vandaag kunt bereiken. Begin iedere dag weer met de instelling dat het vandaag kan gaan lukken. Wees actief, laat je zien, doe wat nodig is.

Ken je kwaliteiten

Als het al een tijdje niet lukt om werk of opdrachten te vinden, kan dat je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten. Je kunt gaan twijfelen of het aan de arbeidsmarkt of aan jou ligt dat je steeds nul op rekest krijgt. Zorg dat je kunt benoemen waar jij goed in bent, wat jouw aangeboren talent is, wat jou speciaal maakt en wat jij geleerd hebt.

Geloof in jezelf

Duiveltje versus engeltjeGa de strijd aan met je beperkende overtuigingen. Bijna iedereen heeft wel een duiveltje op de schouder zitten dat twijfel probeert te zaaien of je af en toe influistert dat het je niet gaat lukken. Luister ook eens naar het engeltje op je andere schouder. Vertrouw erop dat je het in je hebt en dat er mensen of bedrijven zijn die op je zitten te wachten.

Zoek een buddy

Het valt niet mee om het allemaal in je eentje te moeten doen. Het is makkelijker vol te houden als je iemand hebt die je regelmatig even kunt bellen en die vraagt hoe het staat met je actiepunten, die je aanmoedigt door te gaan en tips geeft.

Leer incasseren

De meeste mensen krijgen heel wat keren een “nee” te horen voordat eindelijk de deur voor je open gaat. Train je erin om geen vervelend gevoel over te houden aan een afwijzing. Leer van de ervaring en ga verder, net zolang tot je de “ja” te pakken hebt.

Vier je successen

Vaak onthouden we beter wat niet goed is gegaan dan wat wel goed is gegaan. Een afwijzing of andere negatieve ervaring kan al het mooie dat die dag is gebeurd, helemaal verdrukken. Om niet in de spiraal van negatieve energie terecht te komen, is het belangrijk om ieder succes, hoe klein ook, te vieren.

Over welke van deze punten zou je meer willen lezen? Laat het mij weten in de commentaarbox onderaan zodat ik hier een van de volgende keren op in kan gaan.