De meeste mensen die ik ken, vinden het knap vervelend om een afwijzing te krijgen. Zeker als je al een tijdje bezig bent om een nieuwe baan of opdracht te krijgen, ben je er zo onderhand wel aan toe om ook eens de langverwachte uitnodiging te krijgen. In dat kader vind ik de reactie van Janny op de tien tips om de moed erin te houdenNee een interessante. Als je er geen verwachting van hebt, heb je dus ook niet de teleurstelling. Kennelijk was deze klus niet voor jou bestemd. Makkelijker gezegd dan gedaan, zou je kunnen zeggen, want hoe stuur je een sollicitatie of offerte zonder de hoop of verwachting te hebben dat jij de job gaat krijgen?

Misschien helpt het om te denken aan het voorbeeld dat ik laatst tijdens de Business Bootcamp hoorde: als je nooit voor de koningin hebt gewerkt en je krijgt een afwijzing, dan verandert er dus niets. Je had het voorheen niet en je hebt het nu ook niet. Hetzelfde geldt voor iedere sollicitatie of offerte die je de deur uit doet.

Het lastige is natuurlijk om jezelf vol enthousiasme, inspiratie en motivatie aan het werk te zetten, de website te bestuderen, je in te leven in het bedrijf, na te denken over de juiste formulering en hoe jij de klus zou klaren … en dat zonder verwachting te hebben. Een paar maanden geleden schreef iemand in een discussie op LinkedIn dat zij voor iedere sollicitatie evenveel enthousiasme op weet te roepen en er even hard voor gaat. En dat 100 keer. Het lijkt mij nogal wat om 100 teleurstellingen te verwerken en toch de volgende keer er weer voor te gaan. Kennelijk zit er in ons systeem – bewust of onbewust – een bescherming ingesloten die maakt dat we niet van iedere afwijzing in een diepe put terecht komen.

Toch heb je soms ook van die afwijzingen waar je een kater aan overhoudt. Het werk waar je altijd al van droomde of het bedrijf waar je zo graag voor had willen werken, gaat aan je neus voorbij. Wat doe je dan?

Reageer op een gezonde manier af

Ga naar buiten, ga sporten, iemand opzoeken, stomp een kussen in elkaar of doe iets anders waarmee je je negatieve energie mee kwijt kunt raken zonder jezelf of een ander te schaden. Blijf je met je teleurstelling rondlopen, dan is het moeilijker om weer enthousiast te raken voor de volgende mogelijkheid die voor je ligt. Pep jezelf dus weer op en doe iets waar je blij van wordt.

Kom die put uitUit de put

Denk aan ganzenbord: niemand heeft ooit de hele duur van het spel in de put gezeten. Op een gegeven moment lukt het altijd om eruit te komen. In het echte leven gebeurt dat ook, maar je zult er wel zelf iets aan moeten doen.

Leer van de ervaring

Iedere afwijzing is eigenlijk een stap in de richting van succes. Bel om te vragen wat de reden is dat je het niet bent geworden en wat je beter had kunnen doen. Pas dat vervolgens bij de volgende kansen toe.

Blijf in jezelf geloven

Waar veel mensen last van hebben, is dat zij een afwijzing – zeker als het er meerdere zijn – betrekken op zichzelf. Je kunt behoorlijk aan jezelf gaan twijfelen: ben ik wel goed genoeg, heb ik nog wel wat te bieden, gaat het ooit lukken? Deze gedachten zijn logisch, maar zitten je succes in de weg. Deze twijfels en negatieve gevoelens maken dat je de volgende keer niet het enthousiasme en de frisheid zult uitstralen die nodig zijn. Een afwijzing betekent dus niets meer en niets minder dan: deze kans was voor een ander bestemd en er wacht iets beters op jou.

Heb vertrouwen

Dat er iets beters op je wacht, heb ik zien gebeuren bij een dierbare vriend van mij. Na maandenlang solliciteren heeft hij een baan gevonden waarbij hij kan voortbouwen op zijn ervaring en tegelijkertijd zijn recent verworven kennis kan toepassen, in een functie met groeimogelijkheden. Ik kan mij geen betere baan voor hem voorstellen. Dit was de baan die op zijn pad moest komen en waarvoor hij zoveel afwijzingen moest verduren.

Nee <=> een

Als je ‘nee’ omkeert, krijg je ‘een’. Je hebt maar één ‘ja’ nodig om knipoogalle voorafgaande ‘nee’s’ naast je neer te kunnen leggen.

En als je dan persé in de put wilt raken, zorg dan dat het een wensput is!

Wat doe jij om de draad weer op te pakken en vol goede moed verder te gaan? Laat je reactie achter in de commentaarbox hieronder.