Je zou er moedeloos van kunnen worden. Al een jaar of meer op zoek naar een andere baan en  steeds weer een afwijzing, dezelfde standaardreacties zoals: “Anderen voldeden meer aan de eisen dan u”? Vlieg in raamWat doe je als je inmiddels over de 100 sollicitaties hebt gestuurd en je hebt nog steeds geen ander werk? Ben jij als die vlieg die steeds weer tegen diezelfde ruit vliegt in de hoop dat er opeens een gat in zit waardoor hij naar buiten kan, met als enige resultaat dat hij levenloos tussen de andere vliegen in het randje terecht komt? Of zeg jij: “Genoeg is genoeg” en besluit jij om het heel anders te gaan aanpakken?

Als je na vol goede moed te zijn begonnen inmiddels 60 tot 100 afwijzingen verder bent, dan kun je volgens mij verschillende dingen doen. Een kleine opsomming (heb jij meer suggesties, dan kun je die onderaan het blog kwijt):

  1. Stug volhouden en hopen dat het toch een keer gaat lukken. Dat is wat de meeste mensen doen, en sommigen hebben er resultaat mee.
  2. Buiten jouw huidige kaders gaan en onderzoeken waar wél kansen zijn voor iemand met jouw kwaliteiten en ervaring. Spannend, want dat kan betekenen dat je in een heel andere richting gaat kijken, onder je niveau moet zoeken, of in een hele andere sector, dat je je onbewust bekwame kwaliteiten gaat onderzoeken of je wensen nog eens onder de loep neemt.
  3. Je huidige manier van solliciteren overboord gooien en op een hele andere manier te werk gaan. Onderzoek bij welke bedrijfsmissie en cultuur jij het beste tot je recht komt en of hier regelmatig nieuwe mensen gezocht worden. Steek er tijd in om nu eens echt onder woorden te brengen waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie. Laat in jouw manier van solliciteren zien hoe jij bij het bedrijf de klus gaat klaren en dat jij de oplossing kunt leveren voor het probleem voor het probleem waar het bedrijf mee zit. Wees creatief in de manieren om jouw interesse in het bedrijf te laten zien.
  4. Zet je netwerk in bij het vinden van ander werk. Voor netwerken heb je natuurlijk een lange adem nodig, maar 60 sollicitaties schrijf je ook niet in een maandje of twee. Wees creatief in de manier waarop je je netwerk benadert en in beweging zet om jou te helpen dichter bij jouw doel te brengen.

technicusEen voorbeeld. Kees is rubbertechnicus. Hij werkt bij een bedrijf waar rubberen ringen worden gefabriceerd. Wat hij precies doet, weet ik niet, maar het is behoorlijk gespecialiseerd werk. Het is voor hem heel gunstig dat hij specialist is en dat niet iedereen zijn kennis en ervaring heeft. Als hij genoeg heeft van zijn bedrijf en ergens anders wil gaan solliciteren, of als hij om welke reden dan ook gedwongen moet opstappen, is het voor hem niet moeilijk om uit te zoeken waar hij met zijn expertise terecht kan. Bedrijven willen specialisten en dat is hij: een grote vis in een kleine vijver.

Het wordt pas lastig als de hele rubberringen industrie naar het buitenland vertrekt en er voor hem in zijn omgeving dus geen werk meer is. Hij kan dan stug sollicitaties blijven sturen, maar dan is hij als de vlieg die steeds weer tegen het raam vliegt. Wat hij beter kan doen, is een vertaalslag maken: wat zijn de kwaliteiten die hij gebruikt als rubbertechnicus en hoe zou hij die kunnen inzetten in een andere industrie, bijv. de fabricage van PVC-buizen?

Die vertaalslag kun je ook maken als je een van de vele administratief medewerkers of communicatie medewerkers bent en het maar niet lukt om ergens binnen te komen. Koppel je kennis, ervaring en competenties even los van de functie en kijk waar je je kwaliteiten kunt inzetten, daar waar op dit moment wel werk is en waar jij je gelukkig in kunt voelen. Uiteraard kun je hetzelfde doen als je op dit moment een baan hebt waar je je niet happy meer in voelt. Volgende keer meer hierover.

Welke onverwachte en onbenutte talenten heb jij? Waar zou jij met veel plezier kunnen werken als jij status(verlies), decorum en je angst voor een radicale verandering zou loslaten? 

verrassing out of the boxIk ben benieuwd naar jouw reactie. Durf jij het aan om out-of-the-box te denken en je te laten verrassen door wat er uitkomt als je out-of-the-box gaat denken? Wat heb je daarbij nodig? Laat het mij hieronder weten.